HDK'den gözaltılara tepki: Hedef HDP kongresi

Eş Sözcüleri Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve bileşenlerinin temsilcilerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren HDK, “Hedef HDP kongresi. Biz bildiğimiz yolda cesaretle gideceğiz. Aynı cesaretle de Pazar günü HDP kongresinde olacağız” açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 09.02.2018 - 14:30
Abone Ol google-news

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), aralarında HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve çalışanlarının da bulunduğu gözaltılara karşı bileşenleriyle Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki bürolarında basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Sarayın, muhalefeti terörize etmesine izin vermeyeceğiz” pankartı arkasında yapılan toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, HDP İstanbul İl Örgütü, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Yeşiller Sol Parti, 78’liler Girişimi’nin temsilcileri konuşmacı olarak katılırken, çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı.

'SÜREK AVININ HEDEFİ HDP KONGRESİ'

M.A'nın haberine göre toplantıda ilk olarak konuşan HDK MYK Üyesi Metin Kayaoğlu, eş sözcülerin yaşanan son gözaltı furyası nedeniyle toplantıda yer alamadıklarını belirterek, “Sürek avının vahametine biz de kurban olduk. Türkiye’de ağır bir sindirme politikası var. Siyasi sürek avının hedefi HDP kongresi. Evet savaşlarda önce gerçekler ölür denir. İktidar Efrin savaşıyla, iç ve dış operasyonlarla varlığını idame etmek için yürütüyor. Biz HDK’nin kriminize edilmesine izin vermeyeceğiz. Yasa dışı bir oluşum değildir” dedi.

HDK’nin uzun bir yürüyüş olduğunu ve bu yolda kesintisiz ilerleyeceklerini belirten Kayaoğlu, “Midelerine oturan okka olmayı sürdüreceğiz. Biz bildiğimiz yolda gideceğiz. Aynı cesaretle Pazar günü HDP kongresinde olacağız. Biz de varız, varız, var olacağız” diyerek kongreye katılım çağrısında bulundu.

‘ONBİNLERLE DURUŞ SERGİLECEĞİZ’

Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise, demokrasi güçlerine yoğun bir saldırının söz konusu olduğunu ve kongre öncesi bunu doğal bulduklarını belirterek, “İktidar sürdürdüğü politikalarla çok daha fazla teşhir olmuş durumda. Kitlelerin tepkileri var. Tüm kesimlerden tepkiler var. HDK bu ülkenin önemli odaklarından biri. İlke, içerik ve dinamik olarak önemli bir yerde duruyor. İstiyorlar ki bu yanlışlıklara karşı çıkılmasın ama hep başarısızlığa uğradılar. Demoralize olmamalıyız. Başaracağımıza olan inançla devam edeceğiz. 50 bin kişinin oraya gitmesi önemli bir ivme olacak ve aynı zamanda iktidara tokat olacak. On binlerle duruş sergilemeliyiz. HDP kongresi savaş karşıtı duruşun, meselelerin çözümünü bir kez daha dile getirilecek alanlardan biri. Gözaltıları kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

‘EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

SODAP Temsilcisi Tülay Korkut da, gözaltıların HDP kongresine yönelik olduğunu söyleyerek, AKP iktidarının içeride ve dışarıdaki politikalarıyla sıkıştığını, bu nedenle böyle saldırgan tutum içine girdiğini söyledi. Korkut, “Faşist devlet saldırır, işçiler kadınlar, devrimciler ilk kez faşist devletle karşılaşmadı. Barış demek bu ülkede suçsa barış, eşitlik ve özgürlük getirmekten vazgeçmeyeceğiz” diyerek Pazar günü yapılacak HDP kongresine güçlü katılım çağrısında bulundu.

‘KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK, KONGREDE OLACAĞIZ’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Eşbaşkanı Rıza Bilgili de, DBP, HDP ve HDK’nin mücadelesinin güçlü bir maraton olduğunu belirterek, “Bir halkın mezarlarına saldıracak kadar gafilleşmişlerse, insani haklar ve değerler açısından tanımlama yapmak zorlaşmıştır. Böyle bir vicdana ahlaka sahip bir yapı yok. Pazar günü büyük bir yürüyüş ve heyecanla kongreye katılacağız. Korkunun ecele faydası yok. Büyük endişe yaşıyorlar. Kaybedecekleri de ortada. Halkımız direnecek hepimize serkeftin” diye konuştu.

‘HDP VE HDK’YE EN BÜYÜK KÖTÜLÜK YAPILIYOR’

Ardından söz alan Barış Bloku Eş sözcüsü Bahadır Altan da, gözaltıların aynı zamanda savaşa karşı çıkanlara, HDP, HDK’ye en büyük kötülük olduğunu belirterek, “Buna karşı çıkanların ve seslerini çıkaranların yeridir HDP kongresi. Bu topluma savaş konusunda yalan söyleniyor. Bunu saklamaları mümkün değil. Baskıyla susturmaları mümkün değil, demokratik insanların yanında olmaya daha fazla ihtiyacımız var” sözleriyle tepki gösterdi.

‘KADINLAR ADINA SÖZ VERİYORUM’

HDP Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Beyza Üstün ise, kadınlar adına söz verdiğini söyleyerek, “Savaşı durduranlar da biz olacağız. Hep beraber savaşı da faşizmi de durduracağız. Merak etmeyin hep beraberiz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu yürüyüşü başlatıp devam ettireceğiz. Biz kadınlar varız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler