HDP’de Arınç rahatsızlığı

Tıkanıklığın ardından başlayan diyalog kapsamında hükümet ile HDP; çözüm sürecine zarar veren bir üslup kullanılmaması konusunda karşılıklı niyet beyanlarına karşın; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın süreçle ilgili olarak “Ortada bir uzlaşma, anlaşma yok” açıklaması HDP kanadında rahatsızlık yarattı.

Yayınlanma: 25.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çözüm süreciyle ilgili Ortada bir uzlaşma, anlaşma yok diye açıklama yapması yeniden başlayan diyalog kapsamında hükümet ve HDP temscilcilerinin sürecin devamlılığı konusunda yarattığı olumlu havada soru işaretlerine neden oldu. HDP içinde Arınç’ın söz konusu açıkmaları rahatsızlığa neden olurken, Arınç’ın kullandığı dilin sürece zarar verdiği görüşü dile getiriliyor.

Çözüm sürecinde haftalar süren tıkanıklığın ardından yapılan görüşmelerde çözüm sürecine zarar veren uslübün kullanılmaması ve barış dilinin öne çıkarılması konusunda taraflar arasında karşılıklı niyet beyanları yapılmıştı. HDP kanadında dayatmacı ve şart koşan bir uslüp kullanılmasının süreçte kırılganlığa neden olduğu dile getirilirken, hükümet tarafı ise tehdit dilinin kullanılmaması gerektiği yönünde mesajlar vermişti. HDP heyetinin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptığı görüşmelerin ardından da her iki taraf da olumlu mesajlar verilerek sürecin kararlılıkla sürdürüleceği yönünde kamuoyu algısını kuvvetlendirmişti. Ancak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın süreçte karşı tarafından dört parçalı olduğu ve kendi aralarında anlaşamadıklarına işaret ederek, “Ortada bir uzlaşma, anlaşma yok” demesi geçen hafta boyunca verilen olumlu mesajlarla sürecin devam ettiği algısında soru işaretlerine neden oldu.

 

‘Kötü üslup krize neden olur’

HDP kulislerinde Arınç’ın bu açıklamalarıyla sürece zarar vermekten başka bir amacı olmadığı yorumları yapılırken, süreç kapsamında hükümet yetkilileriyle tıkanıklığın ardından yapılan görüşmelerde olumlu mesajlar verildiğini dikkat çekiliyor. HDP içinde hükümet kanatındaki olumlu havaya karşın Arınç’ın söz konusu çıkışının çelişki yarattığı dile getiriliyor. Süreçte hükümetin İmralı’ya gidiş tarihi, izleme heyeti ve HDP heyetinin genişlemesi konusunda henüz adım atmamasıyla birlikte kullanılan üslubun yeni krizlere neden olabileceği konuşuluyor.

 

‘Arınç ikinci planda kalacak’

Tıkanıklığın ardından olabileceği yönünde mesajlar vermişti. Bu kapsamda HDP heyetinin hükümet temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Arınç yerine Akdoğan ile yüHDP heyeti önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ardından da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmüş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüşme rüteceği yorumları yapılırken, HDP içinde de bu eğilim öne çıkıyor. Arınç’ın kamuoyuna verdiği mesajların sürecin devamlılığında yaratılan kararlılığı zedeliği belirtilirken, hükümet içinde de çözüm süreci dolayısıyla yapılacak çalışmalarda Arınç’ın ikinci plana çekileceği yönünde kulisler yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler