HDP’den heyet önerisi

Kılıçdaroğlu ‘Düşünce özgürlüğüne sınır getirilmeyen Türkiye istiyoruz’ dedi.

Yayınlanma: 09.06.2017 - 22:17
Abone Ol google-news

HDP, tutuklu milletvekillerinin haklarındaki dosyalarla ilgili CHP’nin bir heyet aracılığıyla vekiller hakkında oluşturulan olumsuz algının incelenmesi talebinde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından “Biz düşünce özgürlüğüne hiçbir sınır getirmeyen, düşüncelerini açıkladı diye hapishanelerinde milletvekillerinin, gazetecilerin, aydınların olduğu bir Türkiye de istemiyoruz” dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu dün 16 Nisan referandumunun ardından teşekkür görüşmeleri kapsamında HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyette, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Sözcüsü Bülent Tezcan ve Genel Başkan Başdanışmanı Cemil Erhan yer alırken, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay başkanlığındaki heyette ise TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, HDP Sözcüsü Osman Baydemir ve MYK üyesi Fatma Kurtulan yer aldı. HDP Genel Merkezi’ne gelişinde Kılıçdaroğlu’nu HDP’li Önder kapıda karşıladı.

Tablo diyaloğu

Görüşme HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın odasında gerçekleşti. Görüşmenin başında Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın odasındaki bir tabloyu sorması üzerine Önder’in “Burası tutuklu Eş Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın odası. Bu resim kendisine hediye edilmişti” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu da tabloyu “Hakkari’de Bir Mevsim” filmindeki bir sahneye benzettiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre, CHP ile HDP arasında bir saat on dakika süren görüşmede ağırlıklı olarak tutuklu milletvekillerinin durumu ve 16 Nisan sonuçları ele alındı. HDP heyeti; 16 Nisan referandumunun ardından toplumda “evet” ya da “hayır” üzerinden hareket etmek yerine evet oyu verenlerden demokratik değerlere bağlılığı olanları da kapsayacak “demokrasi bloğunun” üzerinden hareket edilmesinin daha sonuç alıcı olacağını dile getirdi.

HDP heyeti milletvekillerinin tutuklanması ve Türkiye’nin üçte birinde yerel seçim sonuçlarının iptal edilmesine neden olan bir durum yaşandığını; bunun demokrasi değeriyle bağdaşmadığı ve “irade gaspı yaşandığını” dile getirdi. HDP heyeti milletvekillerinin tutuklanmasına ilkesel olarak karşı çıkmanın sosyal demokrat olmanın asgari bir gereği olduğunu ifade etti. HDP heyeti ilkesel olarak birlikteliğin buradan başlayabileceğini vurguladı. Edinilen bilgiye göre görüşmede demokrasi vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi: “20 Temmuz’da yapılan bir OHAL darbesiydi.

Demokrasi bütün boyutlarıyla ortadan kaldırıldı. Böyle bir iklimde referanduma gittik. Bütün devlet baskısına rağmen toplumun en az yüzde 50’si demokrasiden yana tercih yaptı, ‘hayır’ dedi. Dolayısıyla esas referandum 2019’da yapılacaktır. Türkiye’nin tüm temel sorunları, demokrasi ortak paydasında buluşularak çözülebilir.” Görüşme sırasında parlamento üyelerinin algı operasyonlarıyla tutuklandığını ifade eden HDP heyeti, “Milletvekillerimiz tutuklandı. Hiç dosyalarına baktınız mı? Dosyaların içinde, bir tekinde bile şiddet, şiddeti özendirme yok. Tamamı Meclis konuşmaları ve bu konuşların dışarıda da tekrarlanmasından oluşuyor” görüşünü dile getirdi. Edinilen bilgiye göre HDP heyeti, Kılıçdaroğlu’na tutuklu milletvekilleriyle ilgili CHP bünyesinde bir hukuki heyet kurularak vekillerle ilgili bütün dosyaların incelenmesi önerisinde bulundu.

Bunun üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, bu konuda görüşmede yer alan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’dan not almasını talep ettiği öğrenildi. Görüşmede Kılıçdaroğlu, Edirne Cezaevin’de tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın durumunu sorarken, “Vekil arkadaşlarımızı görüşmesi için gönderiyorum” dedi. Bunun üzerine HDP heyeti ise “Sizin ziyaret etmeniz daha anlamlı olur” görüşünü bildirdi.

 

HAPİSTE VEKİL İSTEMİYORUZ

Görüşmenin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay, “Özellikle 16 Nisan meşru olmayan anayasa referandumundan sonra demokrasi güçleri açısından ortak bir mücadele anlayışıyla yan yana gelişinin özellikle partilerin bir diyalog içinde olmasının çok büyük bir önemi ve anlamı var” dedi. HDP’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra dokunulmazlıkların kaldırılması ve HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarının yapıldığını söyleyen Kemalbay, “Umuyorum ki bu yan yana gelişler başta cezaevindeki milletvekillerimiz, eş genel başkanlarımız ve siyasi soykırım operasyonları kapsamında tutuklu bulunan partililerimizin özgürlüklerine kavuşmasına, demokrasi anlamında da bir yol kat edilmesine de hizmet eder” diye konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise “Düşüncelerini açıkladı diye hapishanelerinde milletvekillerinin, gazetecilerin, aydınların olduğu bir Türkiye de istemiyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler