HDP'li vekiller için 4 ay sonra ilk adım
TBMM Başkanlık Divanı’nda tutuklu vekiller için komisyon kurulacak.
TBMM Başkanlık Divanı’nda tutuklu milletvekilleri konusunda akademisyen ve hukuk uzmanlarından oluşan bir komisyon kurulması benimsendi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın hukuk uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir heyeti, tutuklu milletvekilleri konusunda imkânları araştırmak üzere toplantıya çağıracağını ifade ettiği belirtildi.
TBMM Başkanlık Divanı’nın dünkü toplantısına Meclis Başkanı İsmail Kahraman yaklaşık iki ay süren tedavisinin tamamlanmasının ardından başkanlık etti. Başkanlık Divanı üyelerine önceki gün gönderilen gündeminde sürpriz bir şekilde tutuklu milletvekillerinin durumu birinci gündem maddesi oldu. Toplantının başında söz alan TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, tutuklu milletvekilleri konusunda Kasım 2016 tarihinde Başkanlık Divanı’nı acil toplantıya çağırdıklarını anımsatarak, bugüne kadar bu konuda hiçbir geri dönüş yapılmadığını, dünkü toplantının gündeminde tutuklu milletvekilleri konusunun yer almadığını söyledi. Önder, TBMM Başkanı Kahraman’a “13 milletvekilinin tutuklu olması, Meclis gündeminde peyzajdan daha ağırlıklı bir gündem tutmalı. Bu Meclis’in onurudur, kendi iradesidir” diye konuştu. Önder’in konuşmasının ardından Kahraman tutuklu milletvekilleri konusunun dünkü toplantının birinci gündem maddesi olarak görüşülmesi önerisini sundu. Kahraman’ın önerisine kimse itiraz etmedi.
‘Yasama’ya katılım
Kahraman, kuvvetler ayrılığı prensibine inandığını, bu anlamda geliştireceği inisiyatifin yanlış anlaşılabileceğini vurgulayarak; hukuk uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir heyeti tutuklu milletvekilleri konusunda imkânları araştırmak üzere toplantıya çağıracağını ifade etti. Edinilen bilgiye göre akademisyen ve hukuk uzmanlarından oluşacak komisyonunun özellikle tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılım imkânlarını araştıracağı öğrenildi.
Yüksekdağ’ın parti üyeliği düşürüldü HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürüldü. Yüksekdağ, kararın ardından HDP Eş Genel Başkanlığı görevini de artık yürütemeyecek. Yüksekdağ’ın, hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararın Yargıtay tarafından 22 Eylül 2016’da onanmasının ardından milletvekilliği düşürülmüştü. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da ‘Yargıtay’ın böyle bir yetkisi yok’ diyerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sert tepki gösterdi. MYK’den yapılan açıklamada, “Üst yargı kurumları da ne yazık ki tamamen siyasi iktidarın baskı ve uygulama aracı haline dönüşmüştür. Cüppelere ilikler açılmış, siyasi iktidarın önünde cüppeler iliklenmiştir” tepkisini gösterdi. |
Parti üyeliği düşürülen Yüksekdağ: Hukuk varsa ben hâlâ milletvekiliyim
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi