“Hepatit çok uzun zaman klinik belirti vermez”

Düzen Laboratuvar Grubu 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’yle ilgili açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Düzen Sağlık Grubu’ndan Özel İmmunoloji Birim Sorumlusu Dr. Tutku Taşkınoğlu, Viral hepatit B ve C’nin karaciğer kanserinin temel nedeni olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 27.07.2018 - 10:32
Abone Ol google-news

Dünyada viral hepatit ile yaşayanların yüzde beşinin bu virüslerle karşılaştığını farkedebildiğini belirten Taşkınoğlu, “Viral hepatit B ve C, dünya çapında 325 milyon insanı etkileyen önemli sağlık sorunlarıdır. Karaciğer kanserinin temel nedenleridir ve her yıl yaklaşık 1,34 milyon ölüme yol açar. Dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece % 5'i bu virüslerle karşılaşıp karşılaşmadıklarının farkındadır. Çünkü çok uzun zaman ne yazık ki klinik belirti vermez” dedi.

Hepatit ile karşılamış olabilir misiniz?

Bir çok durumun hepatit virüsleriyle karşılaşma sebebi olabileceğini ifade eden Taşkınoğlu hastaları virüslere karşı uyarmak için şu soruları sordu: Kan ve diğer vücut sıvılarına maruz bırakacak bir işte çalıştınız mı ya da çalışıyor musunuz? Kan veya kan ürünleri nakli yapıldı mı veya diyalize bağlandınız mı? Hepatit B/C virüsü taşıyan birisiyle yakın ilişki içerisinde misiniz ya da aynı evi paylaşıyor musunuz? Başkası ile ortak iğne veya damar içi ilaç kullandınız mı? Cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa yakalandınız mı? Geçmiş 6 ay içerisinde birden fazla kişiyle seksüel ilişkiniz oldu mu? Dövme veya vücut küpesi yaptırdınız mı? Başka birisi ile diş fırçanızı veya tıraş bıçağınızı paylaşıyor musunuz?

“Viral hepatit ile yaşayanların yüzde 5'i farkında”

Hepatitin kelime anlamı olarak karaciğer inflamasyonu demek olduğunu ifade eden Taşkınoğlu, “Toksinler, ilaçlar, bazı hastalıklar, fazla alkol kullanımı, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir. Hepatit aynı zamanda viral enfeksiyon ajanlarının karaciğere yaptığı etkiye de verilen bir isimdir ve en çok görülen viral ajanlar hepatit A, hepatit B ve hepatit C'dir” dedi. Hepatitlerin büyük oranda klinik belirti vermediğini ve birçok insana ya yanlış tanı konulduğunu ya da test yaptırma gereği duyulmadığını belirten Tutku Taşkınoğlu, “Tüm dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece yüzde 5'i hastalıklarının farkındadır, geri kalan yüzde 95’inin tedavisi gecikir ve başkalarını enfekte etme şansı yüksektir” diye konuştu.

“Hepatit B sıklığının yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye”

ECDC (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)’ne göre, Türkiye’de hepatit B sıklığının farklı bölgelere göre yüzde 2 ila 8 arasında olduğunu söyleyen Taşkınoğlu, “Siroz hastalarının yüzde 64’ünde hastalık nedeni HBsAg pozitifliğidir. Karaciğer kanserlerinde ise HBsAg pozitifliği yüzde 54 olarak bildirilmiştir. Bu rapora göre diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında hepatit B sıklığının en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye’dir. Araştırmacılar geçen Eylül ayında, Londra’da Küresel Hastalık Yükü çalışmasında viral hepatitin yani hepatit B ve C’nin neden olduğu ölümlerin daha çok korktuğumuz ve sakındığımız HIV (AIDS), sıtma ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklardan çok daha fazla olduğunu yayınladılar” dedi. Taşkınoğlu yaptığı açıklamda, çalışamanın sonuçlarının 2016 yılında karaciğer kanseri, siroz, hepatit A, E, B, C ve D de dahil olmak üzere viral hepatitin neden olduğu toplam ölümlerin, dünya çapında 1.34 milyona ulaştığını gösterdiğini ama bununla birlikte tüberkülozun 1 milyon iki yüz bin, HIV virüsünün 1 milyon ve sıtmanın da 719 bin kişinin ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Taşkınoğlu, hepatit C ilaçlarına ve hepatit B için yüksek düzeyde etkili aşılamaların mevcut olmasına rağmen şaşırtıcı ölüm oranları ortaya çıktığını da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler