Her 4 kişiden birinde görülüyor: Hayatı olumsuz etkiliyor

Dişte oluşan apseden sonra neredeyse vücutta en sık görülme özelliğine sahip ikinci apse çeşidi olan makat apsesi, oluşum gösterdiği kişinin hayatında büyük bir dert olarak bir anda başköşeye yerleşebiliyor.

Yayınlanma: 04.02.2020 - 14:41
Abone Ol google-news

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, makat bölgesinde oluşan apseden kaynaklı olarak yaklaşık 4 kişiden birinde görülebilen anal fistül rahatsızlığının gelişebileceğine makatta oluşum gösteren apse ya da apselerin neredeyse %50’si zamanında tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklar yaşanabileciğine dikkat çekti. 

Op. Dr. Yasir Gözü, makatta oluşan apselerin bölgede herhangi bir çatlak ya da yara sonucunda, makattan sürekli geçen dışkı sebebiyle temiz kalamamasından kaynaklı olarak apselerin bölgede oluşum gösterebileceklerinden bahsetti. Makat bölgesinin genellikle kabızlık gibi sebepler neticesiyle zorlanmasından kaynaklı oluşum gösterebilen çatlak ya da yaralar, bölgede apsenin ve devamında fistülün görülmesine çoğunlukla zemin hazırlayabiliyor. 

ANAL FİSTÜL NEDİR?

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, aslında toplumda nadir değil aksine sık görülen anal fistül rahatsızlığının pek fazla dile getirilmemesinden kaynaklı olarak tam anlamıyla bilinemediğine ve haliyle tedavi sürecinin de bu bağlamda çoğunlukla geciktiğine değindi.

“Anal fistül, rektum denilen bağırsağın son kısmı ile anüs çevresindeki cilt altında gelişen istenmeyen ve anormal görülen bir bağlantı yolunun oluşmasıdır. Genellikle bölgede bir sebeple oluşan apseden kaynaklı olarak var olan enfeksiyonun vücuttan dışarı atılabilmesi için ortaya çıkar. Lakin oluşan bu tünelin (fistülün) kendi kendine geçmesi çoğunlukla mümkün değildir. Anal fistül oluşumu sebebiyle hastalar makat bölgelerinde yoğun bir ağrı, şişlik, , kötü kokulu akıntı ve ateş şikâyetleri ile karşılaşabilirler.”

DIŞKIYI TUTMAK ZORLAŞABİLİYOR!

Op. Dr. Yasir Gözü, dikkatli yapılmayan anal fistül operasyonunun sonucunda makat kaslarının zarar görmesi halinde kişinin dışkısını tutmasında zorlanabileceğini açıkladı. Bu sebeple klasik cerrahiye kıyasla makat kaslarına zarar vermeden daha yüksek başarı elde edilebilen ameliyatsız lazerli yöntemden bahsetti.

“Makatta oluşum gösteren anal fistül yani doğal olmayan bağlantı yolu, makatı saran makat kaslarının içinde yer alarak bölgede oluşum gösterir. Bu kaslar, kişinin tuvalet ihtiyacı geldiğinde bunu karşılamaya müsait olmayan bir ortamda dışkısını tutmasını sağlıyor. Bu noktada günlük yaşamda oldukça önem arz eden makat kaslarının zarar görmemesi hasta için son derece mühim. Öyle ki anal fistül tedavisindeki asıl amaç; makat bölgesinde var olan iltihabı temizlemek ve istenmeyen fistül yolunu ortadan kaldırmak, tedavi sonrası kişinin dışkı kontrolünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak ve hastanın kısa bir süre içerisinde sosyal yaşantısına dönerek iyileşmesine yol açmak olmalı.”

Op. Dr. Yasir Gözü, anal fistül tedavisinde ayaktan ve narkozsuz gerçekleşen lazerli yöntemin, dışkı kontrolüne neredeyse hiç zarar vermeden gerçekleşmesi açısından sıkça tercih edildiğine dikkat çekti.


Hastaların önceden makat kaslarının zarar görmesinden korkarak tedaviden uzak kaldıklarından fakat lazer yönteminin gelişmesi ile anal fistül tedavisine hastaların daha sıcak ve cesur bir şekilde yaklaşabildiklerinden bahsetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon