Heykelini depoya attılar

Yeni hizmet binası yaptıran Maliye Bakanlığı, Türk bayrağı ve gençliğin Atatürk’ü yüceltmesini anlatan anıtı bir gece ansızın yerinden kaldırdı.

Yayınlanma: 10.03.2015 - 21:47
Abone Ol google-news

Maliye Bakanlığı, yeni ek hizmet binasının inşaatı nedeniyle, 1994 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca heykeltıraş Metin Yurdanur’a yaptırılan yaklaşık 10 metrelik Maliye Anıtı’, bir gece ansızın, eser sahibine sormaksızın yerinden kaldırdı. Depoda tutulduğu belirtilen anıtın söküm işlemi sırasında zarar görüp görmediğine ilişkin bilgi verilmedi.

İstanbul Yenikapı sahilindeki miting alanı inşaatı nedeniyle molozlar arasında kalan Metin Yurdanur’un Yaşar Kemal heykeli tartışılırken, heykeltıraşın bir başka heykeli de Maliye Bakanlığı’nca yerinden edildi.

Yurdanur’un 1994 yılında yaptığı yaklaşık 10 metrelik anıt, bir gece ansızın, eser sahibine sormaksızın yerinden kaldırıldı. Oysa, bir eseri bir yerden başka bir yere taşımak ya da kaldırmak için sanatçının da izninin alınması gerekiyor.

 

Zarar gördü mü?

Türk bayrağı ve gençliğin Atatürk’ü yüceltmesini konu edinen anıt, 1994’ten bu yana bakanlığın bahçesinde yer alıyordu. Bakanlık tarafından geçen aylarda ek hizmet binası inşaatına başlandı. İnşaat sırasında anıt yerinden söküldü. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre anıt bakanlığın diğer tarihi eserleri gibi deposunda bekletiliyor. Anıtın söküm esnasında zarar görüp görmediğine ilişkin bilgi verilmezken, anıtın inşaat için yıkılacak bakanlık Mali Suçları Araştırma Kurulu binasının yerine konulacağı dile getirildi.

 

Yurdanur’dan dilekçe

Yurdanur’un da “Maliye Anıtı’nın eser sahibinin izni ve onayı olmadan bir yerden başka bir yere nasıl taşındığını ve bu taşınma esnasında anıtın zarar görüp görmediğini” belirten bir dilekçeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği öğrenildi. Bakanlıktan Yurdanur’a henüz bir yanıt gelmedi. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler