Hollanda'da bir Türk'e Kral'a hakaretten hapis cezası

Türkiye kökenli bir kişi, sosyal medya üzerinden Hollanda Kralı Willem-Alexander'a hakaret ettiği gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 15.07.2016 - 12:28
Abone Ol google-news

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 44 yaşındaki Türkiye kökenli bir kişi Hollanda Kralı Willem-Alexander'ın başını IŞİD tarafından idam edilen bir kişinin fotoğrafına fotomontajla yapıştırarak 27 Nisan tarihinde Zwolle kentine yaptığı ziyaret öncesinde Facebook üzerinden paylaştı. Kral hakkında 'hırsız, katil ve tecavüzcü' ifadelerini de kullanan sanık, polis tarafından gözaltına alındı.

İki hafta boyunca gözaltında tutulan kişi hakkında Hollanda Ceza Kanunu'nun Kral'a hakaret suçunu düzenleyen 111. maddesi uyarınca dava açıldı. Zwolle mahkemesi, perşembe günü yapılan duruşmada Türkiye kökenli sanığı 1 ay hapis cezasına çarptırdı. 

'Kral'a yapılan hakaret kabul edilemez'

Kral Willem-Alexander'a yapılan hakaretin Hollanda toplumu açısından kabul edilemez olduğunu vurgulayan mahkeme, gözaltı süresini de dikkate alarak sanığın 2 sene boyunca aynı suçu işlememesi şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Türkiye kökenli kişi ise sosyal medya üzerinden paylaştığı görüşlerin suç oluşturduğunu bilmediğini savundu.

Hollanda Ceza Kanunu'nun 111. maddesine göre, Hollanda Kralı'na, eşine veya ailesine yapılan hakaretler suç sayılıyor. Yasa gereği, Kral'a hakaret edenlere 5 yıla varan hapis cezası veya para cezası verilmesi öngörülürken, Kral'ın eşi ya da ailesine hakaret edenlere 4 yıla varan hapis cezası ve para cezası verilebiliyor.

Hollanda'da 2000-2012 yılları arasında Kraliçe'ye hakaret gerekçesiyle 18 dava açılmış, bu davaların yarısı 'düşünce özgürlüğü' gerekçesiyle düşerken, geri kalan 9'unda sanıklar çeşitli cezalara çarptırılmıştı.

Muhalefetten yasaya tepki, hapis cezasına destek

Hollanda Kralı'na hakareti suç sayan yasanın iptali için öneri hazırlayan muhalif Demokratlar 66 Partisi (D 66), Türkiye kökenli sanığın Willem-Alexander'a yaptığı hakaretin cezalandırılmasına ise karşı çıkmıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler