Hollandalı da 'özgürlüğü' tattı

Erdoğan büyükelçilere Türkiye’deki basın özgürlüğünü överken, Diyarbakır’da Hollandalı gazeteci Geerdink gözaltına alınıyordu

Yayınlanma: 07.01.2015 - 02:43
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’na katılmak üzere gelen Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollandalı Gazeteci Frederike Geerdink’in gözaltına alındığı haberiyle şok oldu. Geerdink’in gözaltına alındığı saatlerde ise 7. Büyükelçiler Konferansı’nda büyükelçilere Sarayı’nda “yemek” veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, Türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur” sözleri tam bir çelişki oluşturdu.

Geerdink’in Diyarbakır’da gözaltına alındığı saatlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ankara’da, Hollandalı Bakan’ın konuşmacı olduğu Büyükelçiler konferansı kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir yemek verdi. Erdoğan, Türk Büyükelçilere hitaben konuşmada, Türkiye’deki basın özgürlüğüne ayrı bir vurgu yaptı ve şu ifadelere yer verdi:

“Basın özgürlüğü üzerinden teröre karşı alınan tedbirler üzerinden, terör örgütleri üzerinden Türkiye kötülenmek isteniyor. Bakıyorsunuz bir tahşiye olayı çıkıyor bu olaydan dolayı bir operasyon. Hemen olay basın özgürlüğü, basın özgür değilmiş. İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, Türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur. Bunların hepsini gördük. Sıkıysa
siz oralarda kalkın, cumhurbaşkanına başbakana saldırın, saldıramazsınız. Amerika’da almanya’da Rusya’da yapamazsınız. Bunların yüzüne yüzüne, onların görsel medyada çıkan şeylerini önlerine koymanız lazım.”

 

Erdoğan’ı kim ciddiye alır?

Geerdink’in önceki gün yayınladığı son yazısının başlığı ise şöyleydi: “Yılın ilk bebek ve ilk cenazesi ortadayken Erdoğan’ı kim ciddiye alır?”

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, gözaltına alınmadan önce sesini twitter’dan duyurmaya çalışan Geerdink gibi tepkisini twitter’dan gösterdi ve “Şoke oldum” dedi. Bakan Koenders’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşme ise gazeteci krizi nedeniyle iptal oldu. Kaynaklar, Davutoğlu ile Koenders’in görüşmesinin net olmadığını ifade ederken, “Başbakanın programı uysaydı görüşeceklerdi” bilgisini paylaştı.

Hollandalı Bakan Koenders, kısa süre önce bir soru önergesine verdiği yanıtta da Türkiye’yi basın özgürlüğüne duyarlı olması için uyarmıştı: “Türkiye’deki son gelişmeler endişe verici. Gazetecilerin tutuklanması, polisin medya merkezlerine baskınları açıkça AB’nin temel değerlerini ihlal
ediyor. AB’nin Türkiye’ye mali yaptırım uygulanmasını da önerdik, mali yaptırımlar konusunda diğer AB ülkelerinden destek almayı başaramadık ama tüm AB ülkeleri, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlemek üzere anlaştı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler