Hükümet kurmanın yolu açıldı

Avustralya'da İşçi Partili Başbakan Julia Gillard, Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi'nin birbirlerine üstünlük sağlayamadıkları seçimlerin ardından, bağımsız bir milletvekilinin son andaki desteğiyle parlamentoda çoğunluğu kıl payı sağladı ve hükümeti kurma şansı elde etti.

Yayınlanma: 07.09.2010 - 09:11
Abone Ol google-news

Avustralya İşçi Partisi'nin eski lideri Kevin Rudd'a başkaldırdıktan sonra, iki aydan biraz daha fazla bir süre önce başbakanlık görevine gelen eski avukat ve feminist lider Julia Gillard, iki hafta süren uzun müzakerelerin ardından parlamentoda iki bağımsız milletvekilinin desteğini almayı başardı.

Bağımsız milletvekili Rob Oakeshott'ın katılımıyla 150 sandalyeli parlamentoda 76 milletvekiline ulaşarak kıl payı da olsa çoğunluğu ele geçiren 48 yaşındaki Gillard'ın yakında koalisyon hükümetini sunması bekleniyor.

Çoğunluğun sağlanmasıyla Julia Gillard gazetecilere yaptığı açıklamada, İşçi Partisi'nin hükümeti kurmaya hazır olduğunu belirterek, "Bu son desteği almakla, Avustralya halkının bizden ulusal çıkarlarda bir ortak zemin bulmamızı beklediğini düşünüyorum" diye konuştu.

Avustralya'da 70 yıldır ilk kez iki büyük partiden hiçbiri, Gillard'ın liderliğindeki İşçi Partililer ve Tony Abbott'ın liberal/milliyetçi koalisyonu 21 Ağustos'taki seçimlerin ardından mecliste çoğunluğu sağlayamamışlardı. Kevin Rudd, haziran ayında parti saflarındaki kilit destekleri kaybettikten sonra başbakanlığı Julia Gillard'a kaptırmıştı.

Ülkede hükümeti kuran partilerin, 1942 yılından beri bağımsız milletvekillerinin desteğine ihtiyaçları olmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler