'Hükümet samimi değil'

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş, atılacağı söylenen adımların samimi olduğuna inanmadıklarını belirterek "Sorunu çözmek hükümetin fıtratında yok" dedi.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 22:35
Abone Ol google-news

Alevi açılımının detayları tartışılırken, Aleviler hükümetin samimi olduğunu düşünmüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş, hükümetin “fıtratında” çözüm olmadığını belirtirken, taleplerinin “elektrik, su faturasının ödenmesi değil, cemevlerine yasal statü” olduğuna dikkat çekti. Aleviler, hükümetin yeni Alevi açılımına ilişkin algılarını anlattı. Sürecin 2007’de başladığını anımsatan Alevi Bektaşı Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş, “Alevilerin sorunlarının demokrasi ve insan hakları bağlamında çözülmesi gerektiğinin” altını çizdi. Alevilerin iki temel sorununa dikkat çeken Gümüş taleplerini şöyle sıraladı: “Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması. İbadethane olarak ayrılan yerlere cemevi yapacağız diye başvuramıyoruz. Yasal statü olmadığında, yani ‘imkânlardan yararlandırılacaktır’ denildiğinde, bu faturaların ödenmesi anlamına gelir.”

 

‘Devlet işgali kalksın’

“Dedelere maaş verilmesi” ile ilgili olarak da Gümüş, bunun dedelerin memur haline getirilmesi anlamına geldiğini çok kez dile getirdiklerini söyledi. Gümüş, Aleviler için önemli olan dergahların yenilenmesine de karşı çıkarak, “Biz buralarda devlet işgalinin kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu. Dersim ve Sivas, Çorum, Kahramanmaraş için Meclis’te komisyon kurulmasıyla ilgili olarak da Gümüş, “Meclis kararı önemli. Aksi halde istismar malzemesi olarak kullanılması Dersim’in acısını içinde yaşayanlar için küfürdür” dedi. Gümüş, atılacağı söylenen adımların samimi ve gerçek olduğuna inanmadıklarını ifade ederek, “Sorunu çözmek hükümetin fıtratında yok. Kürt sorununda olduğu gibi, Alevi sorununda Alevi toplumunun kandırma, oyalamadan öte mesafe alınacağı kanaatinde değiliz” ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise “Aleviler kendi inançlarını siyasete alet etmeyecek. Madem Başbakan doğduğu yerde, Alevi isimlerinin bol olduğunu, Alevi kültüründe yaşadığını söylüyor. Çıksın ‘Aleviyim’ desin. Ama seçim öncesi şirin gözükme için ortaya attığı şeyler bunlar. Cesaretleri, birikimleri Alevilerin sorunlarını çözmeye yeterli değil” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler