İDT'den başarılı bir oyun: Birdy

İstanbul Devlet Tiyatrosu 2010-2011 tiyatro sezonunda 8 sahnede çok başarılı oyunlar sahneye koydu.

Yayınlanma: 17.12.2010 - 10:36
Abone Ol google-news

Dün, İDT Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde galası yapılan,  çok genç oyuncuların, yüksek performansla önemli rolleri üstlendiği “Birdy” bunlar arasında dikkat çekiyor. William Wharton'ın yazdığı Naomi Wallace’ın oyunlaştırdığı “Birdy” adlı oyunu Atilla Şendil, Evrim Çolpan’ın çevirdiği Wharton’un otobiyografik romanından büyük ölçüde yararlanarak sahneye koydu.

Oyunda, savaştan geri dönen iki yakın arkadaş. Biri daha çok fiziksel olarak yaralar almışken, diğeri savaş travmasını atlatamayarak ruhen onulmaz yaralar almıştır. Özgürlüğünü kafasının içindeki kuş imgesiyle yaşayan bu gence, arkadaşı ve psikolog subay yardım etmeye çalışırlar. Bu savaş karşıtı olduğu kadar doğa ile insan arasında olan ve olabilecek olan ilişkiyi düşündüren oyunu bir zamanların kült romanı ve filmi olarak meraklısı hatırlayacaktır.

Bu ay 19 Aralık’a kadar Üsküdar Stüdyo Sahne’de oynayan Birdy’nin oyuncu kadrosunda sahnede 50.yılını bu genç, dinamik ve yetenekli kadroyla kutlayan Erdoğan Ersever, Birdy’nin gençliğini oynayan Onur Demircan, Birdy’de Hakan Yufkacıgil, genç Al’da Kerim Altınbaşak, çavuş Al’da Can Yılmaz ve Renaldi rolünde Emre Çakman yer alıyor.  

Atilla Şendil’in tek sahnede, aynı anda mükemmel bir birliktelikle genç ve asker Birdy’i birlikte oynatan rejisi çok çarpıcı. Bu başarıda, dramaturg Sündüz Haşar’ın, dekorda Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Medine Yavuz,  ışıkta her sahnenin her bir ayrıntısını ince ince tasarlayan Nejat Karaorman ve müzikte Server Acim’in de katkısı büyük.

Sahne kostüm tasarımında hocaların hocası Hale Eren dediği gibi; “Çok iyi teknik bilmeyen bu dekoru yapamaz. Dekor sağlam, estetik olduğu kadar işlevini de çok şyi yapıyor. Kostüm tasarımı da olması gerektiği gibi daha fazla olması rejiye zarar verir” diyerek sanatçıları kutladı.

Fotoğraf: Şahan Nuhoğlu


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler