‘İhanet sevilir, hain aşağılanır’

‘İhanet sevilir, hain aşağılanır’

Yayınlanma: 10.05.2015 - 19:47
Abone Ol google-news

Kronen, Avusturya’nın en etkili gazetelerinden biri olarak bilinir. Hakkında güzel bir haber, yazı yayınlanan sevinirken, Kronen’en de aleyhinde olumsuz haber, yoruma yer verilen kişi, kurum veya işletmelerin kesinlikle paçaları tutuşur. Reklamın iyisi, kötüsü olmaz diye düşünenlerin sayısı da azımsanacak gibi değildir. Buna rağmen üç milyon okuyucuya sahip olduğu iddia edilen, A4 kağıdı ebatlarındaki gazete hakkında “düzeysiz” yorumları da eksik olmaz. Gazetenin köşe yazarlarından Michael Jeannee siyasetten sanata, yüksek sosyeteye kadar kişilere mektup biçiminde yazılar kaleme alır. Yazısının başlığında mektubun klasik girişi olan ismin önüne konulan “sevgili veya değerli” sözcükleri bulunur. Jeannee, geçen haftalarda yazısına göçmen kökenli Viyana eyalet milletvekilini konu etmiştir. Seçtiği kelimeler oldukça ilginçtir. “Dün yeşil (grün), bugün kırmızı (rot), yarın ise ölü (tod)” diye başlar mektup. “Ölü derken kastım, siyasi ölümdür” demeyi de bir sonraki cümlede ihmal etmez. Avusturya’da siyasi partilerin sembol olarak renkleri vardır: Yeşil, kırmızı, siyah ve mavi gibi renklerdir bunlar.

Parti değiştirme...

Viyana parlementosu seçim sisteminde bir değişikliği oylayacaktır. Bu değişikliği Viyana Yeşiller Partisi istemektedir. Yeşiller’in lideri, Hırıstiyan Demokrat ve Özgürlükçü Parti’nin de bu konuda desteğini almıştır. Eyalet parlamentosunda çoğunluğu elinde bulunduran Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise istenen bu değişiklikten yana değildir. Üç partinin oyları ile seçim sistemi kıl payı değiştirilmeyle karşı karşıyadır. İşte burada bir milletvekili transferi devreye sokulur. Yeşiller Partisi’nin Viyana eyalet meclisi Türkiye kökenli milletvekili partisinden istifa edip, SPÖ saflarına katılır.

Parti değiştirme olayı Viyana’da tartışmalara sebep oldu. Yeşiller cephesinde partilerinin Viyana yönetimi ve Sosyal Demokratlarla koalisyon ortaklıkları tartışma konusu edildi. SPÖ adına Viyana Belediye Başkanı Michael Häupl ise parti değiştiren milletvekili ile ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı. Häupl, milletvekilini satın almadıklarını, onun kendilerine geldiğini söyledi.

Satın mı alındı, gönüllü mü geldi soruları daha uzun süre tartışılacağa benzerken eyalet milletvekilinin uzun yıllar saflarında çalıştığı partiden ayrılıp, SPÖ’ye geçmesi Viyana’da kimi çevrelerce ihanet olarak yorumlandı. Eyalet milletvekili için “İpleri Viyana Belediye Başkanı Häupl’in elinde olan kukla” ve “kullanılan budala” sözcüklerinin dışında “hain ve ihanet” kavramlarını da Jeannee mektubunda kullandı.

Savcılığa başvuru

Jeannee, vekilin Häupl’in kendisine gelecek seçimde seçilebilecek garantili bir yer karşılığında ihanet ettiğini de yazdı. Bu tutumunun bedelinin de beş yıllık dolgun maaşla yeniden eyalet meclisinde oturmak olduğunu savunurken, Julius Sezar’ın ihanet ile ilgili sözlerini mektubuna aktardı: “İhaneti sever, haini aşağılarım”. Yazar eyalet milletvekiline yazmış olduğu mektubunu şu cümlelerle bitirdi: “Sayın milletvekili, Häupl’i siyasi planlarını hayata geçirmek için ‘ihaneti’ kullanmayı seven, ama buna rağmen haini aşağılayan bir insan olarak tanırım. Şefi Häupl tarafından aşağılanan bir milletvekili olmayı hiç istemezdim”.

Parti değiştirmeyi köşesine taşıyan Jeannee’nin dışında başka tepkiler de gündeme yansırken ülkenin en genç siyasi hareketi liberal Yeniler (NEOS), milletvekili hakkında savcılığa başvurdu. Ekonomi ve rüşvet konularından sorumlu savcılıkta yerel siyasetçinin rüşvet almaktan ve siyasi makamından çıkar sağlamaktan dolayı dava açtıkları haberi Heute (Bugün) gazetesinde yer aldı. Ayrıca siyasinin, geçmiş olduğu partinin belediye adayları arasında yer almadığı da açıklandı. Şimdilik yeniden seçilebilme umudu eyalet listelerine kaldı. kadim.

[email protected]

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler