İki partiye açık çağrı: Tahribatı birlikte giderelim

CHP, koalisyon görevlendirmesi öncesinde Erdoğan’la temas kurmaya sıcak değil. Partinin kurmay kadroları MHP ve HDP’ye yönelik koalisyon çağrısını yüksek sesle dillendirmeye başlad

Yayınlanma: 14.06.2015 - 20:44
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Görevlendirme yapmadan önce liderlerle görüşmek gibi bir planım var” sözü CHP’de “heyecan uyandırmadı.” Partide ağırlıklı görüş “Koalisyon görüşmeleri partiler arasında yapılır, CHP görevi devralma öncesinde Saray’a gitmez” şeklinde. Partinin kurmay kadrosu MHP ve HDP’ye yönelik koalisyon çağrısını daha yüksek sesle dillendirmeye başladı. Parti Sözcüsü Haluk Koç, Türkiye’nin Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Dışişleri alanlarındaki tahribatları giderme konusunda bir fırsat yakaladığını belirtirken “ ‘Alayına karşıyız’ tavrıyla bir yere varamayız” dedi. Genel Sekreter Gürsel Tekin, CHP’nin hükümeti kurma görevini alması durumunda koalisyonun kurulacağına inandığını söylerken Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, “Asgari müşterekte birleşeceğiz. Egolarımızdan arınacağız” dedi.

CHP’de hükümet kurma görevi dışında Erdoğan’la bir temas kurulma olasılığı zayıf görünüyor. Seçim sürecinde AKP propagandası yapan Erdoğan’ı “seçimin bir numaralı kaybedeni” olarak ilan eden CHP’de “Kendisi sanki bütün partiler görüşmek için sırada bekliyormuş gibi bir tonda konuşmuş, ancak umduğu ortamı bulamayabilir” görüşü hâkim.

Protokolle buluşulur

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, AKP dışındaki partilere yönelik mesajını “Millet yüzde 60 oy alan partilere bir mesaj, bir sorumluluk, görev verdi. Biz CHP olarak bu mesajı aldık ancak muhalefetteki diğer siyasi partilerin de bunu alıp değerlendirmesi gerekir. ‘Alayına karşıyız’ tavrıyla Türkiye bir yere varamaz” ifadeleriyle verdi.

Halkın, AKP’den 13 yılın hesabının sorulmasını istediğinin altını çizen Koç, üç partinin bir protokol çerçevesinde buluşabileceklerini vurguladı ve “Makul bir sürede, sağlıklı, iyi bir protokolle AKP’nin 13 yılda yargıda, Adalet’te, Milli Eğitim’de, İçişleri’nde, Dışişleri’nde yaptığı tahribatları giderip restore edecek bir işbirliğini hayata geçirebiliriz” dedi.

1999-2002 yılları arasındaki son koalisyon hükümetinde bakanlık görevinde bulunan Erdoğan Toprak da erken seçimin seçenekler arasında yer almaması gerektiğini vurgularken şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en büyük sorunu kutuplaşma. Kutuplaşmayı ortadan kaldıran bir seçim sonucu oldu. Oturacağız, konuşacağız. Asgari müşterekte birleşeceğiz. Uç fikirlerimizi bir kenara bırakacağız. Egolarımızdan arınacağız.”

‘Saray’da olmaz çay bahçesinde görüşebilirler’

CHP’den Ankara Milletvekili seçilen Ali Haydar Hakverdi ailesiyle geldiği Meclis’te kaydını yaptırdı. Erdoğan’ın “4 parti lideriyle görüşeceğim” sözlerini değerlendiren Hakverdi, Saray’ın görüşme için makul bir yer olmadığını, görüşmenin bir çay bahçesinde yapılabileceğini söyledi.

Tekin: AKP kuramazsa CHP kurar

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Kılıçdaroğlu’nun seçim günü ve ertesi gün yaptığı “AKP’yle koalisyon yapmayız, AKP tabloda yok” sözlerine işaret ederek “Elbette bireysel olarak hepimizin kişisel düşünceleri olabilir; ama kimse unutmamalı ki, partilerin kurumsal kimliğini genel başkan taşır. Sayın genel başkanımızın söylediği noktadayız” dedi.

Erdoğan’ın, “Birinci parti kuramazsa, görevi ikinci partiye veririm” sözlerini de değerlendiren Tekin, “CHP gereken çalışmasını yapar ve hükümeti kurar. Kimsenin endişesi olmasın” derken şu mesajları verdi: “Muhalefet partilerinin topluma çok önemli taahhütleri var. Raysız tren yürümez. O nedenle bizim önce kevgire dönmüş hukuk sistemini yerine oturtmamız gerekiyor. Bu sorumluluk da üç siyasi partiye düşüyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler