İklim değişikliğinin baş sorumlusu ulaşım sektörü
Avrupa Çevre Ajansı'ın her 5 yılda bir yayımladığı "Avrupa'da Çevre 2010 Durum ve Genel Görünüm" (SOER 2010) raporunun dördüncüsünü dün açıkladı. Rapora göre 27 AB üyesi ülkenin 2009 yılındaki toplam sera gazı emisyonu 1990'da kaydedilen düzeyin yüzde 17 altında gerçekleşti. Ancak taşımacılık sektörünün toplam emisyonu 1990-2008 arasında yüzde 24 artış gösterdi. Rapor, doğal kaynakların ekolojik olarak sürdürülebilir düzeyin çok üzerinde tüketildiğini de ortaya koydu.
Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) Genel Müdürü Prof. Dr. Jacqueline McGlade, dün The Marmara Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında SOER 2010 raporunu açıkladı. McGlade, Türkiye’nin bulunduğu bölgeye, komşu ülkelere göre çok karmaşık sorunları olduğunu belirterek “Türkiye’nin sera gazı emisyonları Avrupa ülkelerinden daha düşük. Ama emisyon oranınız 1990-2007 arasında 170 milyon tondan 372 milyon tona çıktı. Geçmişten kaynaklanan sorumluluğunuz yok ama gelecekte tarih size yardım etmeyecek” dedi. Küresel iklim değişikliğinden Türkiye’de en çok tarım sektörünün etkileneceğini vurgulayan McGlade, Türkiye’di 2100 yılında kış sıcaklığının 2-3 derece, yaz sıcaklıklarının da 6 derece kadar artacağının tahmin edildiğini söyledi. McGlade, “Türkiye’nin de sera gazı emisyonlarını indirmesi gerek” dedi.
Raporun “biyolojik çeşitlilik” bölümü hakkında bilgi veren McGlade, Avrupa’nın yüzölçümünün yüzde 18’inin koruma altında olduğunu ancak türlerin yüzde 31’inin koruma duruma hakkında bilgi bulunmadığını kaydetti. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin de değişeceğini vurgulayan McGlade, “Türkiye’de bazı yeni türlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Kızıldeniz’den gelen yeni türler var. Türkiye özel bir bölge. Avrupa’nın deneyimleyeceği bir çok konuyu ilk deneyimleyen ülke olacaksınız” diye konuştu.
McGlade, her yıl 32 AÇA ülkesinde hava kalitesinin kötülüğü nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarının toplam 5 milyon yıllık yaşam süresinin kaybedilmesine yol açtığını belirtti. Ekosistemde her unsurun bir zincir gibi birbirine bağlı olduğunu anlatan McGlade “Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olsaydım her yola ve otoparka dikkat ederdim. Sel bastığında gelen o kadar su kütlesini boşaltacak yeri nasıl bulacaksınız? Herşey birbirine bağlı” dedi.
Toplantıya katılan AKP Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de konuşmasında Türkiye’nin artan sera gazı emisyonları konusunda çevrecileri suçladı. Öztürk “Yarım hoca dinden çıkarır misali çevreciler de konuyu yanlış anlıyor. Emisyonlan anormal arttı diyorlar. Ama biz AB ortalamasının yarı yarıya altındayız. Avrupa salıma devam ediyor. Bize de şunları neden kuruyorsun diye soruyorlar. Termik santrali kapatmakla da emisyon azalmaz mümkün değil. Kara taşımacılığını enerji yoğunluğu az olan bir yapıya kavuşturulması gerek asıl” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi