İlanı bile görmeden ihale almış

İstanbul’un tarihi siluetini bozduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki gösterdiği, imam hatipten okul arkadaşı Toprak’a ait olan gökdelenler için şirketin eski çalışanı Engin Mert savcılığa şikâyette bulundu. Gazetemize konuşan Mert, savcılığın hiçbir araştırma yapmadan bu kararı aldığını söyledi.

İlanı bile görmeden ihale almış
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2019 - 22:30

İstanbul’un tarihi siluetini bozduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepki gösterdiği Zeytinburnu’ndaki 16/9 gökdelenin bulunduğu arsanın satışına ilişkin ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yapılan şikâyete savcılık takipsizlik kararı verdi. Tay Grubu’nun sahibi Mesut Toprak, şikâyette bulunan eski çalışanın hırsızlık ve yolsuzluk gibi nedenlerden dolayı işten çıkarıldığını söyleyerek iddiaları yalanladı.

Gökdelenleri yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatipten okul arkadaşı Mesut Toprak’a ait Tay Grubu’nun şirketi olan Marmaratay Gayrimenkul Yatırım AŞ ve TMSF hakkında, Tay Grubu’nun 18 yıl finans direktörü olarak çalışan Engin Mert, grubun yaptığı gökdelen için savcılığa şikâyette bulundu. Arsanın 2007’deki ihalesine başka bir grubun alınmaması için, TMSF’nin gazeteye ihale ilanı vermediğini savunan Mert, şikâyet dilekçesinde 16/9 arsasının, dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından Toprak’a önerildiğini ve bunun da AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın bulunduğu binanın yapılmasına karşılık olarak verildiğini iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yapılan şikâyetle ilgili, “Suçun kanuni unsurlarının oluşmamış nedeniyle” takipsizlik kararı verdi. Savcılığın “kovuşturmaya yer olmadığı” kararına 22 Ağustos’ta itirazda bulunan Mert, Cumhuriyet’e konuştu. Savcılığın hiçbir araştırma yapmadığını savunan Mert, “Savcı hiçbir şey yapmıyor, TMSF de savcılığa ihalelerin nasıl yapıldığına dair bilgi veriyor sadece. Banka işlemlerine bakılmadı” dedi.

Çuval dolusu paralar
Projenin ihalesinin teklif hazırlama sürecinde bizzat yer aldığını söyleyen Mert, AKP il binasının yapımı ve arsanın alımıyla ilgili, “AKP’li olan dönemin belediye başkanı Kadir Topbaş'ın ve aynı dönemde şirketimizin de avukatlığını yapan Abdullah Pehlivan ve Mesut Toprak yanıma geldiler. AKP il binasının yapımı için grup firmalarımızdan bir tanesini paravan olarak kullanmamız gerektiğini söylediler. Ben de Yapıtay’ı önerdim. Ardından Pehlivan çuvallarla dolar getirerek, bu paraları Toprak’ın Türk Ekonomi Bankası (TEB) Trakya Kurumsal Şubesi’ne yatırıyordu. Bir keresinde 800 bin küsur dolar. Oysa Yapıtay’ın hiç parası yoktu. Kendi paralarıyla AKP il binasını yaptık ve şu an kira veriyorlar. AKP il binası yapıldıktan sonra Erdoğan, Toprak’ın Kuzguncuk’taki evine giderek, 16/9 gökdelenlerin olduğu arsayı almasını ve bu konuda yardımcı olacağını söylüyor. Bunu birebir görüşmede olan Toprak’ın oğlu Hulusi Toprak bir sonraki gün bana söyledi. ‘Nasıl olacak’ dediğimde ‘Onlar ayarlayacak’ dedi. Aynı günde Mesut Toprak da yanıma gelerek işlemleri başlattık” ifadelerini kullandı. İhaleye kimsenin katılmadığını, Toprak’ın 100 bin TL’lik arsayı 45 bin TL ile tek teklifle girerek ihaleyi aldığını söyleyen Mert, “İhale şartnamesine hiçbir şekilde uyulmuyor. Sadece bizim katılmamız sağlanılıyor. İlk ihalenin teminat mektubunu Tekstil Bankasının Merter şubesinden aldık. İkinci ihale için de Akbank’tan aldık. İhaleye başkaları da girseydi en az 145 bin TL giderdi. Böyle bir yerin ihalesine nasıl oluyor da sadece biz katılıyoruz? İhale ile ilgili bir şey olur diye de, inşaatı, yine başka firmamız olan Astay İnşaat’a devretti” diye konuştu.

Toprak’a geçti, emsal arttı
Arsa, Halil Bezmen’den alacaklı olan Yapı Kredi Bankası ve TMSF’ye geçmiş, ardından fesat karıştırıldığı iddia edilen ihale ile Mesut Toprak’a satılmıştı. TMSF’de iken inşaat izni 1 emsal olan ve en fazla 6 katlı binaların yapılabileceği arazi, Toprak’a geçtikten sonra turizm ve ticaret alanına çevrilip İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat izni 2.5 emsale çıkarıldı ve 36 kata varan rezidans izni verildi. İmar değişikliği ve mahkemenin tıraşlanma kararıyla ilgili de Mert, “Mahkemenin tıraşlanma kararına karşı İBB, çok maliyetli olduğu için iki firmanın yan yana gelmesine izin vermedi ve bunu sadece bir firma yapabileceğini belirterek tıraşlamanın önüne geçti. İmar değiştirildi. İBB bundan 8 milyon dolara yakın rüşvet aldı. İmar değiştirilmesiyle de grup 400-450 milyon dolar kazandı. Her şeyi yaptılar ama İstanbul’un siluetini bozdukları ortaya çıktı” iddiasında bulundu. Gökdelenlerde birçok AKP’li ismin de daire aldığı kamuoyuna yansımıştı. 

Toprak: Bilmiyoruz

Mesut Toprak, Mert’in 16/9 gökdelenlerin arsasını, AKP il binasının yapımından sonra, bizzat dönemin başbakanı tarafından önerildiğine dair iddiaları yalanladı, Toprak’ı hırsızlık ve yolsuzlukla suçlayarak işten çıkardıklarını, sorunları olduğunu söyledi. Toprak, ihaleye yalnızca kendi firmasının girme hakkında, TMSF’nin ihale ile ilgili ilan verip vermediğini bilmediklerini iddia edip değeri düşük olduğu için kimsenin katılmamasını da normal buldu. Arazinin emsalinin artmasının da normal olduğunu savunan Toprak, o bölgede birçok yerin emsal oranının değiştiğini belirtti. 16/9 ile ilgili mahkemenin tıraşlama kararının doğru olmadığını belirten Toprak, Erdoğan’ın kendisiyle ilgili, “Sahibi ile 5 yıldan beri konuşmuyorum” ifadeleri için bunun kendisine sorulmasını istedi. 

ESKİ FİNANS MÜDÜRÜNÜN İDDİALARI

-Arsa başka bir grup almasın diye TMSF tarafından gazeteye ihale ilanı verilmedi.

-Arsa, Toprak’a bizzat dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından önerildi.

-Erdoğan AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın bulunduğu binanın yapım işi karşılığında arsayı teklif etti. 

-AKP il binası için grup şirketlerinden bir tanesi paravan olarak kullanıldı.

-İhale alındıktan sonra inşaat yine başka bir firmaya Astay İnşaat’a devredildi.

-Arsa, Toprak’a geçtikten sonra İBB emsal oranlarını 6 kat artırdı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler