İlk yapay sperma
Japon bilim insanları farelerin erbezi dokusundan sperma ürettiler.
Yapay sperma ile döllenen dişi farelerin yavruları bile oldu. Yokohama Üniversitesi’nden Takuya Sato ve Takehiko Ogawa, erbezi dokusunu dondurarak, çözüldükten sonra bile işlevini yitirmediğini gösterdiler. Doğal spermadan yapay sperma üretmek birçok adımdan oluşan karmaşık bir süreçtir. Bu işlem bugüne kadar sadece balıklarda başarılı olmuştu.
Son gelişmeyle birlikte araştırmacılar kısır erkekleri tedavi etmenin yolunu açabileceklerine inanıyorlar. Araştırma sırasında 7,5-10,5 günlük farelerin erbezi dokuları alındıktan sonra çeşitli sıvıların içine yatırılarak, spermanın erken evresi olan spermatagondan, spermatzoit ve sperma gelişmesi için beklenmiş. Farelerdeki erkek yumurta hücrelerinin değişimi yedi günlükten itibaren başladığı için belki de dokuda spermatozoit vardı diyor Sato ve Ogawa.
Diğer bir deneyde sperma altmış günde gelişmiş. Fareleri yapay olarak döllemek için 58 yumurtayla iki farklı yöntem kullanılmış. Bu şekilde altısı dişi, altısı erkek olmak üzere toplam on iki fare yavrusu gelmiş dünyaya. Erbezi dokusunu kültüre almak için araştırmacılar, kök hücrelerini “uzmanlaşmadan” önceki evrede tutan bir kültür sıvısından yararlanmışlar. Bundan sonraki araştırmalarda yapay sperma ile dünyaya gelen farelerin tamamen sağlıklı olup olmadıkları kontrol edilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu