İllüstratör Gürbüz Doğan Ekşioğlu: Kullandığım nesneler benim için anlamlı...

İllüstratör Gürbüz Doğan Ekşioğlu, eserlerinde şemsiye, merdiven, kitap gibi nesneler kullanıyor. Kullandığı nesnelerin kendisi için bir anlamı olduğunu belirten Ekşioğlu, “Yapmış olduğum her şey hayatım ile ilgili” dedi.

Yayınlanma: 12.02.2020 - 11:37
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Marmara'ya konuşan Gürbüz Doğan Ekşioğlu okuduğu alana tesadüf üzeri başladığını belirterek, “İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Grafik bölümüne girdim. Buraya kayıt yaptırırken ressam olma hayaliyle girmiştim. Fakat Görsel Tasarım İletişim bölümüymüş. Sonrasında ressam olma duygusu ile grafik tasarımındaki aldığım eğitimi birleştirerek yeni bir tarz oluşturdum. Bu tarzı oluştururken de sıfırdan yaratmadım, örnek aldığım ustalar oldu” diye konuştu. 

Türkiye’de İllüstrasyon kavramının pek bilinmediğini anlatan Ekşioğlu, “Karikatür hangisidir? İllüstrasyon hangisidir? Resim hangisidir? İnsanlar bunlar arasında bir ayrım yapmazlar. İllüstrasyon kavramı da Türkiye’de bilinmez. Sadece okudukları üzerine giderler. Kafalarındaki o bilinç ile bakarlar. Karikatür hızlı çizilir. İzleyicinin kafasına kısa sürede dank eder. Bilinçlendirir. İllüstrasyon süsleyicidir. Yanında açıklayıcı bir yazı vardır. İllüsratör kendi marifetini gösterir. Dergiyi açan kişi resim arasında bir bağlantı kurar. Baktığı zaman hoşuna gider ve takrar tekrar bakar. Resim ise daha soyut bir şeydir” diye konuştu. Çizimlerinde yer verdiği şemsiye, merdiven, kitap gibi nesnelerin bir anlamı olduğunu söyleyen Gürbüz Doğan Ekşioğlu, “Yapmış olduğum her şey hayatım ile ilgili. Örneğin çizimlerdeki merdiven bir basamak daha yukarıya çıkma duygusunu anlatır. Sınıflardaki basamaklar gibi. Mesleki kariyer olarak da ekonomik olarak da bir basamak daha üste çıkmak, bulunmuş olduğum yerden daha üste çıkmak amacıyla onu yapmıştım” ifadelerini kullandı.

YALNIZ SOSYAL MEDYA

Kendi anlayışı dışında iş yapmadığını ve kendi ekonomik özgürlüğünü kazandığını belirten Ekşioğlu, “Yaptığım işlerin duyurusunu sadece sosyal medyadan yapıyorum. Ekşioğlu, 19 Ocak sonlanan ‘Kitap İllüstrasyonları Sergisi’ sonrasında, 12 Nisan – 21 Haziran tarihleri arasında ‘Benim Kedilerim’ sergisi ile Belçika’da izleyenleriyle buluşacak. 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler