İncirlik'te yeni sayfa

İncirlik’i kullanma talebiyle gelen ABD heyetiyle görüşmelerde Ankara Suriye’deki muhaliflerin desteklenmesi şartını öne sürdü.

Yayınlanma: 08.07.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

ABD yönetimi, IŞİD’e karşı savaşta yeni sayfa açma hazırlığına Ankara’dan başladı. ABD’nin IŞİD’e karşı İncirlik Üssü’nü kullanma talebi ile Suriye’de tampon bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturulması taleplerini devam ettiren Ankara’nın ayrıca Suriyeli muhaliflerin başta Halep ve Azez-Mare hattında desteklenmesi talebi birlikte ele alındı. Masaya İncirlik’in başta Halep olmak üzere Suriyeli muhalifleri rahatlatacak şekilde kullanımı konuldu. İncirlik’in kullanımı konusunda yeni bir mutabakat muhtırası benzeri anlaşma için görüşmeler devam edecek.

Ankara’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Küresel Savaş Özel Temsilcisi John Allen ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormuth başkanlığındaki heyetle görüşmeler dün ikinci günde devam etti. Önceki gün 8 saati aşan görüşmelerin ardından dün Dışişleri’ndeki görüşme 2 saat sürdü. TSK’dan teknik yetkililer de katıldı.

 

Muhalifler şartı

ABD’nin Suriyeli muhalifleri kazanmak için adım atması gerektiğini söyleyen Türk tarafı, buna kanıt olarak, başta eğit-donatta Suriye muhalefetinin ABD’ye güvenmediğini, ancak ABD’nin son günlerde Halep ve Azez-Mara hattına yaptığı operasyonların olumlu karşılandığını aktardı. IŞİD’in yeniden saldırıya geçtiği Tel Abyad başta olmak üzere ABD’nin Halep, Rakka ve Kobani’deki operasyonları ele alındı. Ankara, eğit-donata Suriye muhalefetinden daha fazla destek bulmanın ve IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için muhalefetin desteklenmesinin öneminde ısrar etti. Bu mesajın gerisinde, eğit-donata seçilen 1000’den fazla muhalifin, Esad’la savaşı öngörmediğinden programı reddetmesi yatıyor.

Türkiye’nin tek taraflı bir girişimde bulunmayacağını, uluslararası koalisyonla birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu ileten Ankara, milyonlarca Suriyeli mülteciye evsahipliği yaptığını, başta İncirlik’in kullanımı olmak üzere olası bir operasyonda maddi yük üstlenmeyeceğini belirtti.

Sağlanan ilerlemeye karşın, nihai karar için siyasi otoritelere danışılması benimsenirken Dışişleri kaynakları şöyle konuştu: “IŞİD’le savaşta devam eden çalışmaların daha da derinleştirilmesi, işbirliği ve eşgüdümün daha da kuvvetlendirilmesi nde görüş alışverişinde bulunuldu. İşbirliğinin daha da pekiştirilmesi seçenekleri, bölgedeki son güncel gelişmeler ışığında ele alındı. Tabiatıyla, çalışmalar devam edecek.”

 

Eğitilen sahaya!

Görüşmelerde eğit-donatı bu ay sonunda tamamlayacak 50 kişilik grubun en kısa sürede sahaya dönmesi benimsendi. Bunların sahada nasıl korunacağı da ele alındı. Bu aşamada Ankara’nın havadan koruma talebini ABD benimsemedi. Ancak sürekli ve havadan da takip ele alındı. Eğitdonatın gelecek dönemde hızlandırılmasında ilk grubun sahaya dönüşünün etkili olacağı konuşuldu.

 

PYD’ye destek

Ankara’nın PYD tutumu da ele alındı. PYD ile görüşülebileceğini belirten Türk tarafı, başta Tel Abyad’a geri dönüşlerin hızlandırılmasının önemine işaret etti. Sinirlioğlu, Tel Abyad’da yönetimin Arap ve Türkmenleri de kapsayacak şekilde oluşturulmasının önemini vurguladı. ABD heyeti ise, Suriye’nin toprak güvenliğinin korunması konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerini paylaşırken, PYD konusunda “Bizim için önemli olan IŞİD’le savaş ve PYD bu konuda çok etkili” mesajını verdi.

 

Kapıyı aralayan operasyon

Suriyeli muhaliflere destek yönünde ilk temas haziranda IŞİD’in Azez-Mare hattında ilerlemesi ve PYD’nin Afrin’e ulaşması endişesiyle birlikte 20 Haziran ve sonrasında geldi. Türkiye’nin talebi üzerine ABD ilk defa bu hatta operasyon yapmış, bu da, hem Ankara hem de muhalifler tarafından olumlu karşılanmıştı. Bu kritik gelişme konusunda Dışişleri’ne ilk uyarı TSK’dan geldi. TSK, Suriye muhalefetinin çok güçsüz olduğunu belirterek, IŞİD’in karşısında duramayıp dağılacağı mesajını Dışişleri’ne iletti. Bu mesajla birlikte Ankara’nın sınırda tek başına operasyon yapabileceği spekülasyonları da başladı, ancak amaç operasyon değil, muhalifler için Washington’ı harekete geçirmekti. Ankara, Washington ile temasa geçti ve yapılacak bir operasyonun muhalefeti güçlendirirken IŞİD’e güç kaybettireceğini aktardı. ABD’nin öncülüğünde, önce Ankara’nın sınırlı bulmasına karşın Azez bölgesine ardından da Halep’e yönelik operasyonlar yapıldı. Bu da hem Ankara hem de Suriye muhalefeti tarafından olumlu karşılandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler