"İnşallah arkeologlar 8 bin yıl öncesini görmek istemez"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MARMARAY Projesi nedeniyle yapılan kazılarda İstanbul'un tarihinin bilinenden çok daha eski olduğunun görüldüğünü belirterek, ''Öylesine eski ki, 8 bin 500 yıla kadar gidiyor. İnşallah arkeologlar 8 bin 500 yıl öncesini görmek istemez. Öyle bir şey olursa biz projeyi göremeyiz, İstanbul projeyi göremez'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2009 - 13:41

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MARMARAY Ayrılıkçeşme-Üsküdar Tüneli'nin tamamlanan kısımlarında incelemelerde bulundu. yıldırım yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine MARMARAY Projesi'nin toplam 77 kilometre olduğunu belirten Yıldırım, Anadolu yakasında Gebze'den başlayıp, Avrupa yakasında Halkalı'da bittiğini söyledi.
Şu an içinde bulunulan alanın projenin 1. bölümünü kapsadığını ve 13,5 kilometre olduğunu anlatan Yıldırım, bu kısımda tünelin Söğütlüçeşme'den başlayıp Kazlıçeşme'den çıktığını kaydetti.

Projede toplam 40 istasyonun yer aldığını dile getiren Yıldırım, yeraltı çalışmalarının yanı sıra projenin 2. kısmı olan yer üstündeki çalışmaların da devam ettiğini, 3. kısımda ise trenlerin üretiminin yapılacağını söyledi.

Yıldırım, 440 adet tren seti için ihaleye gidildiğini belirterek, bu tren setlerinin imalatlarının Türkiye-Kore ortaklığıyla Sakarya'da kurulan hızlı tren fabrikasında yapılacağını ifade etti.
Yıldırım, arkeolojik kazıların projenin tamamlanma süresini etkilediğini hatırlatarak ''Yenikapı'daki kazılar ne durumda?'' diye soran basın mensubuna, bu projenin birçok yan faydasından birinin de İstanbul'un tarihini gün ışığına çıkarması olduğunu belirtti.
Binali Yıldırım, ''Kazılarda gördük ki, İstanbul'un tarihi bilinenden çok daha eski. Öylesine eski ki, 8 bin 500 yıla kadar gidiyor. İnşallah, arkeologlar 8 bin 500 yıl öncesini görmek istemez. Öyle bir şey olursa biz projeyi göremeyiz. İstanbul projeyi göremez... Ama bu konuda çok titiz davranıyoruz. Şu ana kadar 3,5 yıl kaybettik. Neden? Arkeolojik kazılar yüzünden işte. Bu da bizim, İstanbul'un geçmişine, tarihine, kültürel zenginliklerine verdiğimiz önemin bir sonucudur'' şeklinde konuştu.
Ancak kazı işinin sonuna gelindiğinin söylenebileceğini vurgulayan Yıldırım, ''Zannediyorum bu ay içinde, en son kazıların devam ettiği Yenikapı'da da işler bitmiş olacak. Böylece proje bundan sonra daha da hızlı şekilde ilerleyecek'' dedi.


Tuzla'daki iş kazası

Bakan Yıldırım, Tuzla Tersaneler Bölgesinde bir işçinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin soru üzerine, ağır sanayi sektöründe zaman zaman kazaların olduğunu, ancak gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerekse tersanelerin aldıkları tedbirler sonucu kaza oranlarında oldukça azalma yaşandığını söyledi.

''Ancak ne kadar tedbir alınırsa alınsın, kişisel hatalar maalesef kazayı engellemeyi imkansız hale getiriyor'' diyen Yıldırım, gazetecilerin, kazanın gerçekleştiği tersanenin ''Pazar günü izinsiz çalıştığı'' iddialarını hatırlatmaları üzerine de olayı değerlendirmek gerektiğini belirterek, şu yanıtı verdi:

''Pazar günü çalışmasına izin yok diye bir şey yok. Pazar günü izin alınmamışsa ayrı bir konu ama sanayi sektöründe, üretim sektöründe, hele hele bu kriz ortamında pazar, gece, gündüz demeden çalışmamız lazım. Önemli olan, burada dikkat edeceğimiz; çalışma saatlerine riayet edeceğiz. Güvenlik tedbirlerine uyacağız. Bunlar sağlandıktan sonra... Siz niye çalışıyorsunuz? Pazar bugün? Biz niye çalışıyoruz?''

Yıldırım, önemli olanın çalışma günleri değil, gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınması olduğunu dile getirerek, ''Bugün bu iş kazasının olması üzücü bir şey şüphesiz. Araştırılıp, neden ortaya çıkarılacaktır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler