İnsanlık için, Kobane için, yok mu arttıran ?
Çeşitli küratör, yazar ve sanatçılar, Kobane’ye maddi destek amaçlı bir müzayedeye hazırlanıyor. İnternet üzerinde iki hafta sürecek etkinlikte Türkiye’den de imzalar bulunurken, sanatçılar verdikleri demeçlerde ‘Sorun, insan olabilme sorunu, Kobani, insanlığın direnişidir,’ mesajı veriyor.
Kobane’de mülteci durumuna düşen insanlara yardım amacıyla, internet üzerinden 4 ve 18 Aralık 2014 tarihleri arasında özel bir açık artırma düzenlenecek. Başını sanatçı, küresel güncel sanat portalı e-flux’un kurucusu Anton Vidokle ile, Münih doğumlu görsel sanatçı Hito Steyerl’in çektiği projeye katılmayı kabul eden sanatçılar arasında Türkiye ve dünyadan önemli imzalar dikkat çekiyor. Etkinlik, Rojava için Yardım ve Dayanışma Derneği – Kobane için Sanatçılar inisiyatifi imzasını taşıyor.
Müzayedeye ‘Menzil’ adlı işiyle katılan Şener Özmen, Steyerl’in geçtiğimiz yaz farklı bir proje icin burada olduğunu ve tam da o sıra, Şengal'deki katliamdan kaçan Yezidi Kürtler’in kentte, belediyeye ait sanat mekânına (Amed Sanat Galerisi) geçici olarak yerleştirildiğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “…Gelişen olaylar Hito'yu, müteakiben beni de Suruç'a, Kobanî sınırına değin götürdü ve oradaki dramı gördüm, gördük. Sanatçılar olarak kendi aramızda zaten tartışıyorduk, Hito'nun önerisi de tam bu sırada geldi. Böyle bir şeyi Diyarbakır'dan yapmış olsaydik, üç kişi bile katılmayacaktı ve bunu da biliyorduk. Öneriyi hemen kabul ettik.”
Öte yandan, sanatçı Ahmet Öğüt de, açık artırmaya son foto – kolaj işlerinden üçünün birer edisyonunu bağışlamış. Sanatçının yapıtı, Dünyanın bir çok yerinden, polis köpeklerinin saldırısına uğrayan barışçıl göstericilerin arşiv fotoğrafları ile, kendisinin yolculukları sırasında, ya da toplumsal gösteriler veya sonrasında çektiği karelerin bir bileşimi olma niteliğini taşıyor. Projeye, yakın zaman önce Suruç’ta çektiği bir kare ile katılan Savaş Boyraz da, etkinliğe özellikle doğrudan fark yaratabilecek bir girişim olduğu için, yaşanan duruma karşı kendi alanından bir şeyler yapabilme fırsatı sunduğu için katılmış.
Nevin Aladağ ise, katıldığı projenin çok önemli olduğunu ve “Sanatçılar, küratörler ve diğer uzmanlar olarak, bölgeye yardım için ellerinde her ne unsur varsa kullanıyor olmalarından duyduğu memnuniyeti,” dile getiriyor. Etkinliğe görece küçük ebatlı bir işini, kolay alınıp satılabilsin diye sunduğunu belirten Aladağ, fotografik işinin 1996 tarihli ‘Voyeur / Dikizci’ isimli videosuna ait olduğunu kaydediyor. Cumhuriyet’e Almanya’dan yanıt veren Aladağ için bu iş, “Birer Dikizci olarak duruma izleyici kalan bizlerin karşısında, kadının gücü ve kırılganlığını da temsil etmekte.”
Sanatçılar bu tür girişimlerin salt Kobane için söz konusu olmayabileceğinin altını çizerken, Özmen şöyle konuşuyor: “Kobane insanlığın direnişidir. Bir halkı yok etmek üzerinden gelişen-geliştirilen her türden kıyama aynı duygularla ve aynı hassasiyet ile karşılık verdiğimiz unutulmamalıdır.” Aladağ ise, konuya şöyle açıklık getiriyor: “Elbette, daha önce Gazze için yapmış olduğum gibi yine böyle bir şeye girişirdim. İnsan yaşamlarının söz konusu olduğu krizler gündeme geldiğinde, hiçbir ayrımcılık gütmem.”
Ahmet Öğüt’ün aynı konudaki aktarımı ise şu şekilde oluyor: “Ben sahsen bu sene bir çok global krizle bire bir karşılaştım, Avustralya'da, Amerika'da, bu tip kampanyalarda yer aldım. Krizin nerede olduğu fark etmez, bir katkıda bulunabileceğimiz her yerde, sanatçılar olarak ayni ivedilikte, aynı gayreti göstermemiz gerekiyor.”
Savaş Boyraz ise, şu açıklamayı yapıyor: “Elbette sorun, insan olabilme sorunu. Yalnız Kobane ile bir ilk yaşandığını da göz ardı etmemek gerekiyor. ilk defa Kürtler, uluslararası arenada hak ettikleri ilgiyi görebilmeye başladılar. Bunun maliyeti onlar açısından çok yüksek oldu / oluyor tabii ki… binlerce ölü, on binlerce mülteci… ayrıca Rojava’da oluşturulmaya çalışılan alternatif otonom yönetim biçimine karşı oluşmuş bir gerici cephe var. Oluşan bu sanatçı inisiyatifi, getireceği maddi katkıdan ziyade, aslında bu gerici cepheye karşı bir mesaj olması açısından önemli. Dünyanın her yerinden alanlarında söz sahibi olmuş birçok sanatçının burada tarafını belli etmesi söz konusu. Bu girişimin asıl heyecan verici tarafı budur benim açımdan.”
Müzayedeye eser veren imzalar Nevin Aladağ, Halil Altındere, Allora & Calzadilla, Julieta Aranda, Savaş Boyraz, Phil Collins, Braco Dimitrijevic, Jimmie Durham, Maria Eichhorn, Olafur Eliasson, İnci Eviner, Antje Ehmann / Harun Farocki, Claire Fontaine, Liam Gillick, Nilbar Güreş, Hans Haacke, Joana Hadjithomas ve Khalil Joreige, Sharon Hayes, Berat Işık, Sanja Ivekovic, Carsten Nicolai, Hans Ulrich Obrist, Ahmet Öğüt, Erkan Özgen, Şener Özmen, Trevor Paglen, Pussy Riot, Walid Raad, Raqs Media Collective, Martha Rosler, Anri Sala, Slavs & Tatars, Cengiz Tekin, Rirkrit Tiravanija/Tomas Vu/Miguel Cardenas, Hito Steyerl, Anton Vidokle, Clemens von Wedemeyer ve Tobias Zielony. |
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke