Irak'ta siyasi tıkanıklık

Irak'ta Mart ayındaki seçimlerin ardından hala kurulmaya çalışılan hükümetin önde gelen başbakan adaylarından İyad Allavi, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi.

Yayınlanma: 29.09.2010 - 13:32
Abone Ol google-news

Seçimleri, Başbakan Nuri El Maliki'nin Şii ağırlıklı bloku karşısında az farkla kazanan, Sünni azınlığının büyük oranda destek verdiği eski Başbakan Allavi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile ülkesinde ilerleme sağlanamayan hükümet kurma çalışmalarını görüştü. El Arabiye televizyonunun internet sitesinde, Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya dayanılarak verilen habere göre Esad, Allavi'ye, "Iraklıları mevcut krizden çıkaracak, parlamentodaki bütün güçleri bir araya getirecek bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına katkıda bulunacak bütün (koalisyon) anlaşmalarını destekleyeceklerini" söyledi. Haberde, son aylarda Esad ile ikinci kez bir araya gelen Allavi'nin de Iraklıların, "bütün Irak partilerine eşit mesafede duran" Suriye'ye güvenlerinin tam olduğunu söylediği belirtildi. Allavi, El Arabiye'ye verdiği demeçte, Türkiye, Suriye ve Rusya'nın kendisine, İran'ın başbakan olmasını engelleyeceğini, "adını kırmızıyla çizdiğini" söylediklerini belirtti.

Öte yandan, AP ajansı da Allavi'nin, El Maliki liderliğinde herhangi bir koalisyonda yer almayacağını belirttiğini bildirdi. Allavi, bu ajansa yaptığı açıklamada, lideri olduğu Irakiye İttifakı listesinin seçimi kazandığını ve bu duruma aykırı herhangi bir oluşumun anayasaya aykırı ve antidemokratik olacağını ifade etti. Öte yandan, Irak'ta siyasi bir gruba liderlik eden, 2007'den bu yana İran'da yaşayan radikal Şii din adamı Mukteda Sadr'ın da bu hafta Suriye'de temaslarda bulunduğuna dikkat çekiliyor. Sadr da Maliki'nin iktidarda kalmasına karşı çıkıyor. Bununla birlikte iki liderin bir ittifaka girmesi beklenmiyor. Irak'ta 7 Martta yapılan genel seçimleri, Sünnilerin büyük oranda desteklediği Allavi liderliğindeki Irakiye İttifakı az farkla kazanmıştı. İttifak, 325 sandalyeli mecliste 91 milletvekili çıkarmıştı.

Başbakan Nuri El Maliki'nin Hukuk Devleti ittifakı, eski Başbakan İyad Allavi'nin koalisyonu karşısında 2 sandalye az kazanarak seçimden ikincilikle çıkmış, meclise 89 milletvekili göndermişti. İran'a yakınlığıyla tanınan Şii Irak Ulusal İttifakı ise 70 sandalyeyle meclisteki üçüncü büyük grup olmuştu. Hiçbir parti ya da blok hükümet kurmak için 163 milletvekili çoğunluğuna ulaşamazken, 7 aydır koalisyon görüşmeleri sonuçlandırılamadı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler