"İran'la stratejik ilişki kuracağız"

Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İran'la stratejik ilişki kuracağını açıkladı.

Yayınlanma: 25.06.2012 - 13:57
Abone Ol google-news

Dün açıklanan seçim sonuçlarından hemen önce İran devlet ajansı Fars Haber Ajansı'na bir röportaj veren Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İran'la daha yakın ilişkiler kuracağını söyledi.

Fars Haber Ajansı tarafından bugün yayınlanan röportajda Mursi, "Bölgede stratejik bir denge oluşturmak için İran İslam Cumhuriyeti'yle ilişkilerimizi daha fazla geliştireceğiz" dedi. Mursi, İran'la derin ilişkiler kurmasının kendi programının parçalarından biri olduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin İran konusunda yaptığı bu açıklamaların İsrail'de yankısı merak uyandırırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim sonuçları açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, bölgede Mısır'la birlikte çalışmayı arzu ettiklerini söylemişti. Netanyahu, Mursi'nin İsrail'le yapılan antlaşmalara bağlı kalacağını umduğunu belirtmişti.

Televizyonda zafer konuşması yapan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, uluslararası antlaşmalara bağlı kalacağını ve İsrail'le barışın korunması için dikkatli davranacağını belirtti.

Mısırlılar sosyal medyadan seslendi

 Mısırlılar sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarında, Mursi'nin zaferini kutladı ve Mısır devriminin hedeflerinin gerçekleştirilmesini istedi.

Heba Rauf isimli facebook kullanıcısı kendi hesabında paylaştığı mesajında Mursi ile alakalı olarak, ''Mursi'nin tüm Mısırlılara güven vermesini, onu seçmeyenleri de kucaklamasını ve herkesin cumhurbaşkanı olmasını diliyorum'' dedi.

Rauf, ''Ahmed Şefik'e oy veren kimseyi tanımıyor musun? Komşunuz, kardeşiniz, kuzeniniz Şefik'e oy vermiş olabilir. Şefik'e oy verenlere güven verin ve rahatsız etmeyin. Mısır Mısırlılarındır deyin. Şefik taraftarlarının seçime katılmaları vatandaşlığın gereğidir. Hiçbir şekilde işte, sokakta, facebookta ya da twitter'da onları rahatsız etmeyin. Onlarla beraber olun. İletişime geçin ve onların korkularını anlayın'' ifadesini kullandı.

Müslüman Kardeşler'e muhalif olmasına rağmen Mursi'yi tebrik eden yazar Alaa Asvani, ''Mısır halkını ve Mursi'yi kutluyorum. Mursi verdiği bütün sözleri tutar. Mısır halkı bir kez daha diktatör rejimi devirdi. Yaşasın devrim'' yorumunu yaptı.

Tunuslu bir twitter kullanıcısı, ''Sorumluluk daha da arttı. Artık hata kabul edilemez. Mısır devrimi diğer Arap devrimleri için güçlü bir motivasyondur'' görüşünü dile getirdi.

Siyasi düzeyde ise Selefi Nur Partisi, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin başarısını kutladı.

Nur Partisi Yüksek Kurulu üyesi Yunus Mahyun, şunları yazdı:

''Mısır halkı devrimi seçti ve ona sahip çıktı. Bu sonuç devrimin zaferidir ve devrimi başarısızlığa uğratmaya çalışanlara bir darbedir. Ahmed Şefik eski rejimden nemalanan iş adamları ve çıkar gruplarını temsil ediyordu. Mursi'nin görevini hayırlı bir şekilde yerine getirmesini diliyoruz.''

İslam Birliği Şura Konseyi üyesi ve Bina ve Kalkınma Partisi Genel Sekreteri Alaa ebu-Nasır twitter hesabında, ''Mursi'nin başarısı Mısır devriminin başarısıdır. Anayasa ilanı iptal edilene kadar gösterilerimize devam edeceğiz. Ancak bu şekilde Mursi'nin sevinci tam olarak yaşanabilir'' yazdı.

Vusta Partisi Başkanı Mühendis Ala Madi ise ''Cumhurbaşkanının arkasında duracağız ve eğer bir hata olursa karşılığını da vereceğiz. Devrimimiz tarihteki en büyük devrimdir ve başarılı olacak'' ifadesini kullandı.

Madi, Mursi'nin cumhurbaşkanlığının ilan edilmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Devrim başarılı oldu. Yolsuzluk, zulüm ve zorbalık geride kaldı. Şimdi Mısırlılar için yeni bir dönemdir. Yeni cumhurbaşkanıyla beraber Mısırlılar refah, barış ve adalet içerisinde yaşayacak'' görüşünü paylaştı.

Mursi, özgürlüklere saygıyı vurgulayarak, çeşitli siyasi güçlerle koalisyon hükümeti kuracağına söz vermişti.
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler