İranlı bilim kadını matematiğin Nobel’ini aldı

İranlı bilim insanı Prof. Meryem Mirzahani, Fields Madalyası’nı kazanan ilk kadın unvanını da kazandı.

Yayınlanma: 14.08.2014 - 12:09
Abone Ol google-news

İranlı matematikçi Prof. Meryem Mirzahani (37) “matematiğin Nobel’i” olarak bilinen Fields Madalyası’nı kazanan ilk kadın oldu.
Matematik alanının en saygın ödülü olarak bilinen Fields Madalyası’nın, Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Mirzahani’ye, eğik yüzeylerin simetrisinin kavranmasına katkılarından ötürü verildiği açıklandı. Mirzahani’ye ödülü, Uluslararası Matematik Birliği’nin dün Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde verildi. İran’da büyüyen Mirzakhani’nın matematiğe ilgisi, ağabeyinin ona 1’den 100’e kadar olan sayıların nasıl toplandığını sormasıyla başlamış. Sorunun çözümünü öğrendiğinde büyülendiğini söyleyen Mirzakhani, o anı “İlk defa, kendim çözememiş olsam da bir sorunun çözümüyle mutlu olmuştum” sözleriyle anlatıyor. Mirzakhani’nin bu alanda ilerlemesini ise Tahran’da okurken matematik olimpiyatlarına katılması sağlamış. 1936 yılında Kanadalı matematikçi John Fields tarafından başlatılan ve her 4 yılda bir verilen Fields madalyası, 40 yaşın altındaki matematikçileri gelecek için cesaretlendirmeyi amaçlıyor.

Geç bile kaldı

Uzun süredir araştırmalarıyla tanınan matematikçiye verilen bu ödül geç kalmış olarak yorumlanıyor. Mirzahani’nin çalışmaları özellikle “Reimann yüzeyi” olarak adlandırılan şekilleri temel alıyor. Bu sarmal şekiller ancak karmaşık sayılarla analiz edilebiliyor. Matematikçi, Reimann yüzeylerinin kendine özgü muhtemel geometrilerini haritalıyor ve böylelikle ortaya çıkan yeni alanları hesaplıyor.

Ruhani'den tebrik

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Mirzakhani'yi Twitter'dan tebrik etti. Ruhani, "#FieldsMedal'ı kazanan ilk kadın olan ve İranlıları fazlasıyla gururlandıran #MaryamMirzakhani'ye tebrikler" diye tweet atan  Ruhani, İranlı profesörün hem başı açık hem de başörtülü fotoğraflarını paylaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler