İş adamlarına vize kalkıyor

Avrupa Adalet Divanı'nın, Türkiye'de işletmesi olan işadamlarının AB üye ülkelerine iş ziyareti için giderken vize alma zorunluluğunun kaldırılmasına hükmetmesinin ardından, AB Komisyonu kararı incelemeye aldı. İncelemenin ardından AB'nin kararın reddi için Avrupa Adalet Divanı'na başvurup başvurmayacağı netleşecek.

İş adamlarına vize kalkıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.02.2009 - 10:16

AB Komisyonu, Avrupa Adalet Divanı'nın iş için AB ülkelerine gidecek Türk vatandaşlarından vize talep edilmemesi yönündeki kararını incelediğini bildirdi. AB Komisyonu sözcüsü, detaylı inceleme gerektiren kararla ilgili şu aşamada değerlendirme yapamayacağını söyledi.

Lüksemburg'daki AB mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, TIR şoförü Mehmet Soysal'ın Berlin Eyalet Mahkemesi'ne başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili görüşü sorulması üzerine, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol'ün 41'inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığı için, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır" kararını almıştı.

27 AB üyesini bağlayan Avrupa Adalet Divanı'nın görüşü, hukuki açıdan "salt bir yorumdan daha çok karar ve emir" niteliği taşıyor.

Tarafların karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak AB hukuku uzmanları, söz konusu kararın hukukun temel prensiplerine dayandırılması ve net ifadelerle kaleme alınması nedeniyle bu ihtimali düşük görüyor.

Hukukçular, Türkiye'ye çok önemli kazanımlar getiren kararın hiçbir şekilde tüm Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun açıldığı şeklinde algılanmamasını gereği üzerinde duruyor.

Kaynaklar, kararın Türk iş adamlarına ya da şirket çalışanlarına, iş amacıyla AB'ye yapacakları seyahatlerde vizeden muafiyet getirdiğini fakat AB üyesi ülkelerin "vize başvurusu" yerine muhtemelen "vizeden muafiyet başvurusu" uygulamasına geçebileceğine dikkati çekiyor.
AB hukuku uzmanları, Berlin mahkemesinin Avrupa Adalet Divanı'nın görüşüne uygun vereceği kararın metninin bu ülkedeki uygulama açısından önem taşıdığını belirtiyor.

Avrupa Adalet Divanı'nın kararının resmi gazetede yayımlanarak kesinleşmesiyle Türkiye'nin üye ülkeler arasında uygulama birliği sağlanması açısından AB Komisyonu'nu inisiyatif almaya zorlaması bekleniyor.

 

Karar ihracatçıları sevindirdi

Avrupa Adalet Divanı kararını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu kararla, Türk işadamı ve ihracatçısının önünün açıldığını ifade etti.
Büyükekşi, kararı şöyle değerlendirdi:
"İhracatçılar olarak bu konuda uzun zamandan beri sıkıntı yaşıyorduk. 01.01. 1996 tarihinde imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasıyla AB ülkelerine mallarımız serbest dolaşıma girmişken, bu malların üreticisi ve satıcısı olan bizlerin vize sıkıntısıyla uğraşması bir problemdi. Gerek fuarlarda gerekse de pazarlama faaliyetleri için yaptığımız ziyaretlerde karşımıza çıkan büyük bir engelin ortadan kalkmasının yolu açıldı. Dış ticaret işlemlerinde esas olan ülkelere yapılan ziyaretlerdir. Söz konusu kararın uygulanmasıyla bu ziyaretlerde de iş adamlarımız ve ihracatçıların önü açıldı. Kararı memnuniyetle karşılıyoruz."

 

'Vizenin kalkması şimdilik zor'


Öte yandan kararı ABHaber'e değerlendiren Avrupa Adalet Divanı uzmanı AB'li hukukçular, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının Türklere vizenin hemen kaldırılacağı anlamına gelmediği belirtiliyor.

Alınan kararın önemine dikkati çeken uzmanlar, bu konuda Türk vatandaşları tarafından AB üyesi mahkemelere çok sayıda dava açılırsa o zaman AB bu konuda bir adım atmak zorunda kalabileceğini ifade ediyorlar.

Diğer yandan AB'li hukukçular, Avrupa Komisyonu'nun Batı Balkan ve Ukrayna gibi ülkelere yönelik hazırladığı vize kolaylığının Türkiye ile yapılacak müzakereler sonrası gündeme gelmesi söz konusu olabileceğini de belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler