İş kazası değil katliam

İş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin yakınları için Adalet Arayan İşçi Aileleri, 3. Boğaz Köprüsü inşaatındaki kazaya dikkat çekerek “3 işçi daha iş cinayetinde hayatını kaybetti. İstanbul ormanlarını ve doğayı gözden çıkaranlar, sürat ve hız istiyor.

Yayınlanma: 06.04.2014 - 23:57
Abone Ol google-news

Beykoz’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü’nün Çavuşbaşı viyadüğünde beton dökme çalışmaları sırasında iskelenin çökmesi sonucu önceki gün yaşamını yitiren 3 işçiye Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapıldı. Yaşar Bulut ve kardeşi Lütfü Bulut’un cenazesi Yalova’nın Tavşanlı köyüne, Kahraman Baltaoğlu’nun cenazesi ise Samsun’un Çarşamba ilçesine gönderildi. Bulut kardeşlerin betona sıkışarak yaralanan kardeşi Sonay Bulut’un (42) ise tedavisi Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde sürüyor. Ölen işçilerin yakınları “50 metrede çalışıyorlar. Önlemini alsınlar, başında dursunlar” diye tepki gösterdiler.

GÖÇÜK BÖLGESİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

ICA'dan köprü kazası açıklaması

Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün Reşadiye-Çamlık bağlantı yolu üzerindeki 35 No’lu viyadüğün başlık kirişinin beton dökümü esnasında kalıbın açılması sonucu 50 metreden düşerek yaşamını yitiren iki kardeş Lütfi Bulut (48) ve Yaşar Bulut (50) ile Kahraman Baltoğlu’nun cenazelerini yakınları Adli Tıp Kurumu’ndan aldı. Ölen iki ağabeyinin 1971’den beri inşaatlarda çalıştığını ifade eden Şenel Bulut, “50 metrede tehlikeli iş yaptıklarını söylüyorduk. Ama ‘çalışıyoruz, mecburuz’ dediler” diye konuştu.

Şirketin hatası var

Üç kardeşinin de köprü inşaatında çalıştığını belirten Bulut, olayı şöyle anlattı: “Olayın takipçisi olacağız. Normal bir iş değil bu. Önlemini alsınlar, başında dursunlar. Mühendisi var, kontrolü var, müteahhiti, iş güvenliği her şeyi var bunun. 50 metrede, 100 metrede beton döküyorlar. Her şey olabilir. İşi hızlı yapma çabasından değil, iskele çökmüş, demir iskele. Kardeşlerimle alakası yok. Sadece kalıp yapması ve beton dökmesi onlara ait. İskele yapılışı şirkete ait, şirketin hatası var. İskele ekibi başka.” Kazada yaşamını yitiren Kahraman Baltaoğlu’nun 2 gün önce işe başladığı, Lütfü Bulut’un 3 çocuk babası olduğu öğrenildi.

Şirketin açıklaması

Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ni yürüten IC İçtaş İnşaat ve Astaldi (ICA) yetkileri tarafından yapılan açıklamada, kazanın Kuzey Marmara Otoyolu’nun Çamlık Reşadiye Bağlantı Yolu Çavuşbaşı mevkisinde yapım çalışmaları devam eden 35 numaralı viyadükte meydana geldiği ifade edilerek “Kaza, viyadüğün 7 numaralı kuzey ayağında başlık kirişi için beton dökümü tamamlanmak üzere iken henüz belirlenemeyen bir sebeple başlık kirişini destekleyen iskelenin çökmesi neticesinde meydana gelmiştir. İskelenin neden çöktüğü ve kazanın sebepleri yetkililerce hassasiyetle ve tüm detayları ile araştırılmaktadır” denildi. 3 işçinin yaşamına mal olan 3. Boğaz Köprüsü’nün Çavuşbaşı Viyadüğü inşaatında dün çalışmalara ara verildi. Şantiyenin çevresi özel güvenlik görevlileri tarafından tutulurken basın mensuplarının görüntü aldığı alana, dün giriş izni verilmedi.

 

Çalışırken ölmek istemiyoruz

İş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin yakınları için Adalet Arayan İşçi Aileleri, 3. Boğaz Köprüsü inşaatındaki kazaya dikkat çekerek “3 işçi daha iş cinayetinde hayatını kaybetti. İstanbul ormanlarını ve doğayı gözden çıkaranlar, sürat ve hız istiyor. İşçilerin hayatları pahasına” diye tepkilerini dile getirdiler. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 gün önce helikopterle 3. Köprü ve çevre yollara inşaatını denetlediğini anımsatarak Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı istifaya çağırdı.

İnşaat İşçileri Sendika Girişimi dün saat 12.30 sıralarında Boğaziçi Köprüsü’nde “İnşaat işçisi köle değildir”, “Artık ölmek istemiyoruz” sloganları atarak 3. Köprü’deki kazayı protesto ettiler. İşçiler, Bahçeşehir’deki TOKİ inşaatında çalışan ve ücretlerini alamadıkları için direnişte olduklarını belirttiler. Polis, trafiği kapatan eylemcilere müdahale ederek 5 kişiyi ve Alınteri dergisi muhabirini gözaltına aldı.

Adalet ve vicdan nöbeti

Adalet Arayan Aileler, her ayın ilk pazar günü Galatasaray’da saat 13.00’te gerçekleştirdikleri “Vicdan ve Adalet” nöbetini dün 28. kez tuttular. Oturma eyleminde “İş kazası değil bu bir cinayet”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Bütün sorumlular yargılansın” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Acılı aileler adına Ankara Ostim-İvedik’teki patlamada ölen Demet Gürer’in kardeşi Nihat Gürer tarafından yapılan açıklamada, 3. Köprü bağlantı yolunun viyadüğünden 3 işçinin düşerek yere çakıldığı anlatılarak “İstanbul ormanlarını ve doğayı gözden çıkaranlar sürat ve hız istiyor. İşçilerin hayatları pahasına” denildi.

Açıklamada İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, inşaat sektöründe 14’ü düşme, ezilme, göçük nedeniyle 25 işçi, metal sektöründe 20 işçi, tarımda 15 işçi, 3 çocuk emekçi, 8 kadın emekçi olmak üzere mart ayında 112 işçinin çalışırken “iş cinayetinde hayatını kaybettiği” ifade edildi.

Açıklamada iş cinayeti olarak nitelendirilen iş kazalarının önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “Adil ve bütün sorumluların yargılanması hususunda hükümet edenler etkili tutum almadıkça, taşeron sistem devam ettikçe, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, iş cinayetleri sürmeye devam edecektir.”

Yeni Türkiye

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 2014’ün ilk üç ayında 276 iş cinayetinde en az 80 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiği belirtildi. 3. köprünün doğaya verdiği zarara da dikkat çekilen açıklamada, “Doğaya, tarihe ve insana yer olan bir kent istiyoruz. Yeni Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin lokomotif sektörü inşaattı. Doğaya, tarihe ve insana yer olmayan bir büyüme. Bu büyüme onlarca inşaat işçisinin canı ve acısı üzerinden yükseliyor. İstanbul’un 3. köprüsü, parıltılı binaları ve AVM’lerinin arkasında binlerce ölü işçi olan bir büyüme. Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Elvan ve Belediye Başkanı Topbaş istifa etmelidir. İşçi ölümlerinin sorumluları yargılanmalıdır” denildi. (Fotoğraf: UĞUR DEMİR)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, AK Parti iktidarında yaklaşık 12 bin kişinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. Keskin, yazılı açıklamasında, Türkiye’de iş kazası sonucu ölümlerin katliam boyutuna ulaştığını, en son 3. köprü inşaatındaki göçük sonucu 3 işçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Türkiye’de emeğiyle geçinenlerin ölümle burun buruna yaşadığını belirten Keskin, AK Parti iktidarında yaklaşık 12 bin emekçinin iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Keskin, Türkiye’nin iş kazası sonucu ölümlerde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada bulunduğunu, sadece geçen ay 110 kişinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler