İşçiler ölsün, patron kazansın!

AKP hükümeti, maden sahiplerine fazladan 250 milyon lira ödeme yapacak, ancak işveren yaşam odası yapmak zorunda olmayacak

Yayınlanma: 12.07.2014 - 00:36
Abone Ol google-news

 Madenlerde yaşam odası zorunluluğunu reddeden AKP’lilerin, maden işverenlerine 250 milyon lira ek ödeme yapılması için Bakanlar Kurulu’na yetki verdiği öğrenildi. Bu parayla Soma’da, ihtiyaç duyulanın iki katı yaşam odası yapılabiliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün yapılan görüşmelerde CHP’li üyelerin verdiği “madenlerde yaşam odaları zorunlu olsun” önerisi, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in olumsuz görüşüne uyan AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Maden işçilerinin çalışma sürelerinin kısaltılması ve bazı özlük haklarına yönelik yapılan kısmi iyileştirmelerin ardından ise AKP kanadından yeni bir hamle geldi. Söz konusu iyileştirmelerle işletme maliyetinin artacağını kaydeden AKP’liler, yürürlükteki sözleşmeler de dahil aradaki fiyat farkını devletin karşılaması için Bakanlar Kurulu’nun yetkilendirilmesini istedi.

Yine AKP’lilerin oylarıyla kabul gören uygulamaya göre, hükümet, ton başına 2 dolarlık ek ödemeyle 9 maden sahibine yılda yaklaşık 250 milyon lira fazladan ödeme yapacak. Bir yaşam odasının yaklaşık 500 bin lira olduğu hesaplandığında, maden sahiplerine yapılacak ek ödemeyle, Soma’daki tüm madenlerde gereksinim duyulan yaşam odalarının iki katı yapılabiliyor.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, üyesi olduğu komisyonun maden lobisinin etkisi altında karar aldığını belirterek “Sözleşmelere ek olarak işverene ton başına 2 dolar fazladan ödeme yapmak için Bakanlar Kurulu’nu yetkilendirdiler. 1 yılda 9 ocakta TKİ 250 milyon lira fazladan ödeme yapmayı planlıyor. Yalnızca İmbat Madencilik’e ödenecek ek ücret 90 milyon lira. Bu parayla 500 tane yaşam odası yapılabilir. Soma’da 12 bin işçi olduğunu varsayarsak, ihtiyaç duyulanın iki katıdır bu para. ‘İşçiler ölsün, patronun parası cebinde kalsın’ mantığıyla yapılan bir düzenleme. Komisyon, maden lobisinin etkisi altında kalmıştır, maden lobisini aşamamıştır” diye konuştu.

Turnusol kâğıdı gibi...

Soma’ya ilişkin görüşmelerin AKP için turnusol kâğıdı niteliğinde olduğunu vurgulayan Özel, kendisine yönelik saldırıyı da anımsatarak “AKP’nin Soma kanunlarının görüşülmesini 45-50 güne yayması boşuna değilmiş. Soma’yı sulandırmak, geciktirmek, unutturmak ve işverene maliyet olacak her şeye karşı çıkmak için ellerinden geleni yaptılar. İhtiyaç duyulanın iki katını işverene veriyorlar, yine de ‘yaşam odası yap’ demiyorlar. Turnusol kâğıdı, asit veya bazı kırmızı ya da mor olarak belli eder. Bu kararları alırken kimsenin yüzü kızarmadı. Ama doğruları söylediğimiz için bizim gözümüzü morartmaya çalıştılar” dedi.

Soma’daki felaketten sağ çıkan ve kurtarma çalışmalarında aktif görev alan işçilerden Sefa Köken de, “Soma’da yaşam odaları olsaydı, kaybettiğimiz arkadaşlarımız oraya sığınabilirdi. Biz de onları kurtarabirildik. Bu kararla devlet katillerin önünü açmıştır. Yeni iş cinayetlerine, yeni Soma felaketlerine davetiye çıkarılmıştır. Soma’daki olay görüldüğü halde yaşam odaları zorunluluğunu reddetmek, akla mantığa sığmaz. Yaşam odaları demek, patronlar için ek maliyet demek. Demek ki hükümet, işçileri değil patronları düşünüyor. Yine de işçi güvenliği için yapılacak maliyetler, işverenin sırtına yüklenmeden devlet tarafından karşılanabilir. Yaşam odaları madenler için zorunluluktur” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler