IŞİD vahşetine birlik cevabı

Cihatçı örgüt İskoç yardım görevlisi Haines’ı kafasını keserek öldürdü. IŞİD’e karşı “uluslararası koalisyon”dan kararlılık mesajları verildi.

Yayınlanma: 14.09.2014 - 23:26
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’un ardından İngiliz rehine David Haines’i de kafasını keserek öldürdü. Örgüt, infazın görüntülerini yayımlarken, Londra görüntülerin orijinal olduğunu doğruladı. Sert tepki gösteren İngiltere BaşbakanıDavid Cameron “canileri” yakalamak için her şeyi yapacaklarını söyledi. ABD başta olmak üzere “uluslarası koalisyon”dan IŞİD’e karşı kararlı sesler yükseliyor.

IŞİD’in yayımladığı “Amerika’nın müttefiklerine mesaj” başlıklı videoda infaz, Cameron’ın Irak hükümeti ve Kürt güçlerine yaptığı yardımın bedeli olarak sunuldu. Video, Cameron’ın Irak stratejisi hakkındaki sözlerini yansıtan bir kliple başlıyor. Cameron görüntülerde, “barbar, aşırılıkçı militanlara” karşı Kürt güçlerine diplomatik ve askeri destekten söz ediyor. Ardından, Guantanamo tutsaklarına giydirilene benzeyen turuncu renkli üniforma içinde, diz çökmüş halde Haines beliriyor ve kendisini tanıttıktan sonra soğukkanlı bir şekilde “Cameron’ın politikasının bedelini ödediğini”, “Ölümünden tamamen Cameron’ın sorumlu olduğunu” söylüyor.

Görüntülerde Haines “ABD’ye karşı koalisyona gönüllü olarak girdin, tıpkı selefin Tony Blair’in yaptığı gibi. Britanya başbakanlarının Amerikalılara hayır deme cesareti bulamamalarını izleyen bir trend bu. Ne yazık ki, bizler, Britanya halkı parlamentonuzun bencil kararlarının bedelini ödeyeceğiz” derken görülüyor. Daha sonra, Foley ve Sotloff’u da öldüren kişi olduğu anlaşılan militan, elinde bıçakla, ABD ile ittifakın İngiltere’nin “mahfına yol açacağını” ve “İngiliz halkını kanlı ve kazanılamayacak bir savaşa daha sürükleyeceğini” belirtiyor.

Videonun sonunda da Cameron’ın IŞİD’le savaşanlara yardımı sürdürmesi halinde ellerindeki yardım görevlisi İngiliz rehine Alan Henning’in de öldürüleceği tehdidi savruldu. Videonun daha önceki infazlarda olduğu gibi Suriye’nin kuzey doğusundaki Rakka kentinde, çöllük alanda çekildiği sanılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, görüntülerin orijinal olduğundan şüphe duymadıklarını bildirirken ailesi de Haines’in öldürüldüğünü doğrulayan bir açıklama yaptı. Aile, infaz görüntülerinin yayımlanmasından saatler önce IŞİD’e kendileriyle temasa geçmesi için çağrıda bulunmuştu.

İnfazı gerçekleştiren militanın, örgütün daha önceki infaz videolarında İngiliz aksanıyla konuşan ve “Cihatçı John” diye adlandırılan kişi olduğu belirtiliyor.

IŞİD, Suriye’nin İdlib vilayetinde Mart 2013’te rehin alınan 44 yaşındaki Haines’i öldüreceği tehdidinde bulunmuştu. İskoç asıllı olan ve Fransız yardım kuruluşu Acted için çalışan Haines, 1999’dan beri Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu’da yardım faaliyetlerinde yer almıştı.

İnfaz görüntülerinin yayımlanmasının ardından güvenlik kabinesini acil olarak toplayan Cameron, olayı “Safi şeytanlık” diye niteledi. Cameron, “masum bir yardım görevlisinin öldürülmesi alçakça ve dehşet verici. Ne kadar sürerse sürsün katillerin adalet karşısına çıkarılması için her şeyi yapacağız” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Haines’in ailesine ve İngiltere halkına başsağlığı dileyerek katillerin cezalandırılmasını sağlamak için Londra ile birlikte çalışacaklarını söyledi. Avustralya Başbakanı Tony Abbott da olayı kınarken “tarif edilemeyecek barbarlık” diye niteledi. Abbott, IŞİD’e karşı savaş için ABD’nin isteği üzerine, Birleşik Arap Emirlikleri’nde konuşlandırılacak 400’ü havacı 600 asker göndereceklerini de duyurdu. Abbott, “uluslararası koalisyonu” savaş uçaklarıyla da destekleyeceklerini bildirdi.

İskoçya Başbakanı, muharip birlikler göndermeyeceklerini, insani krizin derinleşmesini engellemek için uluslararası çabalara katkı yapmayı amaçladıklarını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tiksindirici cinayet bir kez daha uluslararası toplumun korkak örgüte karşı seferber olması gerekliliğini gösterdi” denildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Haines’in öldürülmesini kınayarak “barbarca vahşet eylemi” diye niteledi ve “teröristlerin cezalandırılması gerektiğini” söyledi. İskoçya Başbakanı Alex Salmond da infaz görüntülerinin IŞİD’in barbarlığının boyutlarını gösterdiğini vurguladı. Haines’in çalıştığı yardım kuruluşu Acted da mesajında “barbarca eylemin cezasız kalmamasını” istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler