IŞİD’e Ramadi darbesi

Irak ordusu başkent Bağdat’a 120 kilometre mesafedeki Ramadi’de IŞİD karargâhını ele geçirdi. Ordu zafer ilan etti ancak çatışmalar sürüyor.

Yayınlanma: 28.12.2015 - 06:51
Abone Ol google-news

Irak ordusu mayıs ayında IŞİD’in eline geçen Anbar eyaletinin başkenti Ramadi kentinde dün zafer ilan etti. Ancak bazı kaynaklar kentin tamamen ele geçirilmesinin daha günler alabileceğini söyledi. Ramadi’nin tamamen geri alınması örgüte bu yıl vurulan en büyük darbe olacak.

Yedi gündür IŞİD’in keskin nişancıları, intihar bombacıları ve bubi tuzaklarına karşı çok şiddetli çatışmalara sahne olan son muharebe, örgütün kentteki saldırıları koordine ettiği merkez haline gelen hükümet karargâhı için verildi. Akşamüstü saatlerinde BBC’ye konuşan Irak askeri kaynakları, karargâha birkaç yüz metre yaklaştıklarını, içerden keskin nişancı ateşinin kesildiğini ve bir grup askerin içeri girdiğini, içinde kan bankasının da bulunduğu sağlık bakanlığı binasında ilerlediğini anlattı.

Şehir içi çatışmaları

Operasyonun başını çeken terörle mücadele ekiplerinin sözcüsü Sabah Numani akşam saatlerinde karargâha ulaştıklarını, içerde hiç IŞİD militanı kalmadığını söyledi. Numani “Bu karargâhı kontrol ederek Ramadi’de IŞİD’i yenmiş olduk” dedi. Numani “Şimdiki adım şehrin içinde kalmış olabilecek hücreleri temizlemek” diye ekledi. Şehrin özellikle Fırat Nehri’ne yakın bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşanacağı tahmin ediliyor.

Farklı iddialar

Anbar askeri operasyonlarının başındaki General İsmail Mahlavi Associated Press haber ajansına farklı bir manzara çizdi. İlerlemelerinin intihar bombacıları, keskin nişancılar ve bubi tuzaklarıyla sekteye uğratıldığını söyleyen General Mahlavi “Irak güçleri hükümet merkezine 1 kilometre mesafede, içeri girmeleri günler alır” dedi. Bir başka yetkili “Ramadi’de tümüyle Irak ordusunun kontrolüne geçmiş tek semt yok” ifadesini kullandı.

IŞİD’e savaş açıldıktan sonra nisanda Tıkrit’in geri alınması umutlandırmış, fakat hemen ardından mayısta Ramadi’nin örgütün eline düşmesi hem Irak hem de ABD öncülüğündeki koalisyona darbe olmuştu. Irak güçleri için Ramadi’nin geri kazanılması, hazırlıkları yapılan Musul’u kurtarma operasyonu için de moral verecek.

Sünnilerin kalelerinden Tıkrit’in geri alınması operasyonunda Şii milisler önemli rol oynamış, ancak yağmacılıkla da suçlanmıştı. Reuters Ramadi operasyonundan mezhepçi gerilimi tırmandırmamak için Şii milislerin uzak tutulduğunu duyurdu. Ama sahadan çelişkili haberler geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon