İspanya’da doğdu ‘milli gemi’ oldu

AKP, otomobilden sonra savaş gemisinde de ‘milli’yi abarttı.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 21:46
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvveleri’nin (TSK) 1990’lı yıllardaki planlamaları sonucu ortaya çıkan “Bölgesel Uçak Projesi”nde, 7 Haziran seçimlerinden önce alelacele Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplanarak karar alınmıştı. Alınan karar toplantıdan sonra açıklanmamış, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun uygun gördüğü bir tarihte, seçimden önce “Milli uçağımızı üretiyoruz” sloganıyla kamuoyuna duyurulmuştu. AKP’nin aynı yaklaşımı yine sürüyor. Bu kapsamda önce Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “yerli otomobil” diyerek birtakım fotoğrafları kamuoyuyla paylaştı, seri üretimin 2020’de başlayacağını duyurdu.

Ardından “Türkiye milli uçak gemisini yapıyor” söylemi basına yayılmaya başlandı. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) projelerinde uçak gemisi adıyla bir proje bulunmuyor. AKP tarafından gündeme getirilenin ise kısaltması “LPD” olan kapsamlı çıkarma gemi projesi olduğu anlaşıldı. Yaklaşık bedeli 1 milyar dolar olan gemi için SSM, Sedef Gemi ile sözleşme imzaladı.

Ancak edinilen bilgilere göre, milli uçak gemisi olarak sunulan LPD kapsamlı çıkarma gemisi için Sedef Gemi İspanyol Navantia ile alt yüklenicilk sözleşmesi imzaladı. Bu kapsamda İspanyol firmanın, bu ülke envanterinde bulunan Juan Carlos modeli temel alınarak bir gemi üretilecek. “Milli uçak gemisi” olarak sunulan projede İspanyol firması gemi dizayn, alt imar inşaat işlemleri, teknoloji transferi kapsamında motor, entegre platform yönetim sistemleri ve teknik destek sağlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler