Isparta kazasında yeniden yargılama

Isparta'da 30 Kasım 2007 tarihinde meydana gelen ve 7'si mürettebat 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazası ile ilgili Keçiborlu Cumhuriyet Savcılığı ile Burdur Cumhuriyet Başsavcılığının taşıyıcı firma Atlasjet Hava Yolları hakkında ''kovuşturmaya gerek yoktur'' yönündeki kararının Yargıtay 9. Dairesi tarafından bozulması üzerine haklarında dava açılan firma yetkililerinin yargılanmasına başlandı.

Yayınlanma: 02.03.2011 - 15:18
Abone Ol google-news

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaYa Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy katıldı. Şirket yöneticileri, diğer sanıklar Zeynel Gündağ, Tuncay Mustafa Doğaner ve Mehmet Şeref Elbilgin duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, sanıklar hakkında hazırlanan iddianameyi okudu. ''Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçlamasıyla 2 ile 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan sanık Ali Murat Ersoy, savunmasının başında, kazada hayatını kaybeden yolcuların yakınlarına baş sağlığı diledi.

Uçak kazası nedeniyle Atlasjet firması olarak kendilerinin de mağdur olduklarını belirten ve hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Ersoy, düşen uçağı World Focus (Dünyaya Bakış Havacılık) firmasından kısa süreli kiraladıklarını, Atlasjet'in taşıyıcı firma olduğunu söyledi. World Focus firmasının uçakları işleten şirket olduğunu anlatan Ersoy, teknik bakım ve arıza sorumluluğunun da uçağı işleten World Focus firmasına ait olduğunu savundu.

Kiraladıkları uçakların bakım ve arızalarını denetleme gibi yetkilerinin bulunmadığını iddia eden Ersoy, kiraladıkları uçaklarla teknik elemanlarını da kiralamış olduklarını ve uçakta var olan arızayı söz konusu teknik elemanların kontrol ettiğini bildirdi.

Taşıyıcı firma olarak kendilerinin bilet satışları, yolcuların iniş, binişleri ve mali işlemlerle sorumlu olduklarını anlatan Ersoy, ''Uçağın bakım ve teknik sorumluluğu uçağı kiraladığımız World Focus'a aittir. Uçağın arızaları ile ilgili suçlamaları kabul etmiyorum'' dedi.

Dünyanın her yerinde uçak kiralama işlemlerinin bu şekilde yapıldığını aktaran Ersoy, firmalar arasındaki kira sözleşmelerinin de noter huzurunda değil, yazışma ile yapıldığını kaydetti. Hava yolu taşımacılığına, otobüs işletmeciliğiyle ilgili bir örnek veren Ersoy, ''Karayollarında birçok otobüs işletmecisi çok sayıda otobüs alıp işletiyor. Aynı mantıkla biz de uçak kiralayıp işletiyoruz. Hava yolundaki mantıkla baktığınız takdirde bugün çok sayıda otobüs işletmecisi ya yargılanıyor olurdu ya da hapishanede tutulurdu'' diye konuştu.

İddianamedeki, Isparta'daki Süleyman Demirel Havalimanı'nda gece uçuşunun riskli olduğu yönündeki ifadeleri de kabul etmediğini belirten Ersoy, gece uçuşlarının rahatlıkla yapılabildiğini, aksi takdirde uçuş programlarının ilgili makamlar tarafından değiştirilmesi gerektiğini savundu. Ersoy, Isparta'da hala gece uçuşlarının yapıldığını hatırlattı.
Uçağın pilotunun da World Focus firması bünyesinde görev yaptığını kaydeden Ersoy, pilotların eğitimli olup olmadığı konusunda da kendilerinin sorumlu olmadığını ileri sürdü.
Yolcu yakınlarının avukatı Süreyya Yiğitbaşı'nın ''World Focus firmasına uçaklarını kontrol etmeyecek kadar güveniniz bu kadar sonsuz muydu?'' sorusuna ise Ersoy, ekonomik sıkıntı içinde bulunan World Focus firmasının el değiştirdiğini, yeni sahiplerinin de ''güvenilir'' kişiler olduğunu ifade etti.

Uçak kazasında kızını kaybeden Meral Uysal ise Ersoy'a, ''Siz hiç kontrol edemediğiniz bir uçağı nasıl kiralayabiliyorsunuz? Hangi cesaretle bunu yapabiliyorsunuz?'' dedi. Sanık Ersoy, kendisine yöneltilen bu soru üzerine de, uluslararası uygulamalara göre kiralanan uçağın bakım ve arıza sorumluluklarının tamamen işleten firmaya ait olduğunu yineledi. Ersoy, ''Bizim bunları kontrol edecek teknik ekibimiz de yok. Teknik elemanı da uçakla birlikte onlardan kiralıyoruz'' dedi.

İki duruşma dosyası birleştirilidi

Mahkeme duruşma sonunda, Atlasjet yetkilileri aleyhinde açılan davayı, aynı mahkemede uçak kazasına ilişkin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu dönemdeki Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ve Dünyaya Bakış Havacılık Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve 11 kişinin yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.
Birleştirme kararı gereği bugün 9. duruşması yapılan önceki davanın sanıklarından Aydın Kızıltan ile ''görevi ihmaldan'' yargılanan Süleyman Demirel Havalimanı Hava Trafik Kontrolörü Hilmi Tülemen de öğleden sonra devam eden duruşmaya katıldı.
Sanıklardan Hilmi Tülemen, savunmasında, her uçak inişinde olduğu gibi pilotla görüşerek, iniş koordinatlarını bildirdiğini ve buna göre de pilotun teyit etmesini istediğini söyledi. Pilotun iniş noktalarını kendisine bildirdiğini ve iniş koordinatlarında herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade eden Tülemen, ''Bana bildirdiği koordinatlar ile bulunduğu koordinatlar birbirini tutmamış. Yanlış noktada doğru koordinatları bildirmiş. Benim de bunu gözümle takip etme şansım yok. Isparta Süleyman Demirel Havalimanında da radar sistemi yok'' ifadelerini kullandı.

Uçağın prosedürün dışında uçtuğu için kaza yaptığını ileri süren Tülemen, iniş konusunda görevini yerine getirdiğini, tedbirsiz davranmadığını ve iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini bildirdi.

Duruşmaya tanık olarak katılan Dünyaya Bakış Havacılık Firması eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Başman da, kendisinin kazadan bir yıl önce şirketten ayrıldığını ve kendi döneminde şirketin ciddi borç batağında olduğunu, vergi borçlarını ödeyemediklerinden dolayı yurt dışına çıkışlarının da yasaklandığını belirtti. Başman, böyle bir şirketin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş izninin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Mahkeme heyeti, Eskişehir Üniversitesinden 3 kişilik bilirkişi ekibi ile bağımsız bir kuruluştan da 2 teknik elemanın mahkemeye çağrılmasını kararlaştırdı. Duruşma, diğer sanıkların ifadelerinin alınması ve eksikliklerinin tamamlanması için 4 Nisana ertelendi.
Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy, duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını ise yanıtsız bıraktı. Ersoy, yolcu yakınlarına tazminat ödenip ödenmediği sorusuna ise 24 yolcu yakınına ödeme yapıldığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler