İsrail, Hamas milletvekilini serbest bıraktı

İsrail, Batı Şeria'daki Hamas lider ve milletvekillerinden Mahmud Ebu Tir'i, cezaevinde geçirdiği 4 yılın ardından serbest bıraktı.

Yayınlanma: 20.05.2010 - 09:15
Abone Ol google-news

İsrail askeri Gilad Şalit'in 25 Haziran 2006'da Gazze'ye kaçırılmasından sonra İsrail askerlerinin operasyonu sırasında tutuklanan Ebu Tir (58), tutulduğu güneydeki Nafha cezaevinden salıverildi.

"Yasa dışı örgüte üye olmak" ile suçlanan Ebu Tir, o dönemde tutuklanan 70 dolayındaki üst düzey Hamaslı arasında yer alıyordu.

Muhammed Ebu Tir, Kudüs'ten Hamas listesinden ikinci sırada milletvekili seçilmişti.

İsrail, geçen aylarda, o dönemde tutuklanan Hamaslı milletvekillerinden, aralarında Filistin Parlamentosu Başkanı Aziz Duveyk'in de olduğu 9'unu daha serbest bırakmıştı.

Halihazırda 13'ü Hamaslı olmak üzere toplam 16 üst düzey Filistinlinin İsrail cezaevlerinde bulunduğu belirtiliyor.

 

Hamas ile El Fetih, takas yaptı

Öte yandan, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ile Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümeti, bağımsız unsurların gayretiyle anlaşarak takas anlaşmasına gitti.

Batı Şeria'da tutuklanan üst düzey Hamas liderlerinden Muhammed Gazal'ın (56) serbest bırakılması karşılığında, Gazze'deki yönetim de Han Yunus valisi ve aynı zamanda El Fetih'in Devrim Konseyi üyelerinden Usama El Farra'yı salıverdi.

Her iki isim de rakip taraflarca dün gözaltına alınmış, ancak bu gözaltıların gerekçesiyle ilgili bilgi verilmemişti.

Gazal, daha önce 2008 yılı Ağustosunda, Gazze'de El Fetihliler ile Hamas güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sırasında, Batı Şeria'daki evinden El Fetih yanlısı olduğu belirtilen bazı militanlarca kaçırılmış ve El Fetihlilere yönelik saldırılar durmadığı takdirde öldürülmekle tehdit edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler