İstanbul ve Ankara’da binlerce kadın erkek şiddetine karşı sokaklara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Beyoğlu Tünel Meydanı’nda ve Ankara Sakarya Caddesi’nde binlerce kadın eylem gerçekleştirdi. Kadınlar, erkek şiddetini, kadın cinayetlerini ve devlet politikalarını protesto ederken; Tünel Meydanı’nda yapılan yürüyüşe polis sert müdahalede bulundu.

Yayınlanma: 26.11.2019 - 00:06
İstanbul ve Ankara’da binlerce kadın erkek şiddetine karşı sokaklara çıktı
Abone Ol google-news

Tünel Meydanı’nda dün akşam bir araya gelen binlerce kadın yürüyüş gerçekleştirdi. “Özsavunma hakkımız”, “Emine Bulut’un isyanıyız”, “Özgürlük sokakta”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula”, “Yaşamak istiyoruz” pankartları taşıyan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Tesadüf değil erkek şiddeti” sloganları attı. İstanbul Barosu önünde grup adına basın açıklamasını okuyan İren Gerguş, katledilen Güleda Cankel, Şule Çet, Ecem Balcı, Emine Bulut, Müzeyyen Boylu, Kübra Aşkın, Ceren Damar, Didem Akay’ı anarak “Sosyal medya etiketlerinde bir kadının adını daha görmekten korkar olduk. Artık yeter! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Bu ülkede kadınlar, her gün boşanmak istedikleri için, ‘Hayır’ dedikleri için öldürülüyor. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için öldürülüyor” ifadelerini kullandı. Basın açıklamasının ardından dağılmayan kadınlara polis, plastik mermi ve biber gazı ile sert müdahalede bulundu. 

‘MAHKEMELERDE NÖBETTEYİZ’

Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde toplanan Ankara Kadın Platformu üyeleri ise öldürülen kadınların fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyarak Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Hande Köse, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı şiddetten koruma yasası ve nafaka gibi haklarının hedef alındığını belirtti. Açıklamada, “Mahkeme kapılarında nöbet tutuyoruz çünkü kamuoyu baskısı olmaksızın katillerin, tacizcilerin, tecavüzcülerin tutuklanmayacağını, iyi hal indirimleri yağdırılacağını biliyoruz. Aile odaklı dinci politikalar kadınları şiddetle karşı karşıya bırakırken kıllarını kıpırdatmayanlar, boşanmayı zorlaştırmak için nafaka hakkımıza saldırıyorlar” denildi. Ayrıca yürüyüşte, “Diktatörler yenilecek kadınlar kazanacak”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” gibi sloganlar atıldı. 

PLASTİK MERMİ VE BİBER GAZI

Tünel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından dağılmak istemeyen kadınlara polis plastik mermi ve biber gazı ile sert müdahalede bulundu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler