İstanbul yağmur alarmında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), şiddetli yağış uyarısı nedeniyle muhtemel olumsuzluklara karşı alarma geçti. İstanbul'da karayel fırtınası ile birlikte, bu gece saat 02.00'ye kadar kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda, İstanbul radarından alınan son verilere göre bu gece saat 02.00'ye kadar il genelinde karayel fırtınası (50-80 km/saat) ile birlikte kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış görüleceği bildirildi. Yağış ile birlikte ani sel ve su baskını olabileceği, yıldırım düşebileceği, ağaç veya direklerin devrilebileceği, deniz ulaşımında aksamalar yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
AKOM'dan yapılan açıklamada, hava tahminlerine göre, İstanbul'un şiddetli yağışın etkisi altına gireceği, bu doğrultuda AKOM'un birimlerini toplayarak alarma geçtiği bildirildi.
Açıklamada, Lodos yönünden kuvvetlice, aralıklarla fırtına şeklinde saatte 60-70 km hızla esen rüzgar sebebiyle, başta Yalova-Yenikapı, Bostancı- Kadıköy, Yenikapı- Bakırköy, Kartal-Yalova Bostancı–Adalar İDO seferlerinin yapılamadığı belirtildi.
AKOM açıklamasında Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yağışların şehrin güney kesimlerinde miktar olarak daha fazla olacağı, gecenin ilk saatlerinde sıcaklıkların hızla düşmeye başlamasıyla birlikte yağışın önce karla karışık yağmura, yüksek kesimlerde ise (Çatalca, Binkılıç, Maslak, İkitelli, Ümraniye, Çamlıca, Kartal, Şile, Aydos) kara dönüşeceğinin tahmin edildiği, yağışların Avrupa yakasında etkili olmasının beklendiği anımsatıldı.
Bazı seferler iptal edildi
İstanbul'da etkili olan şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle Atatürk Havalimanı'na inecek bazı uçaklar diğer havalimanlarına yönlendirilirken, bazı seferler de iptal edildi. Alınan bilgiye göre, İstanbul'da akşam saatlerinde rüzgarın şiddetini artırması ve ani yön değiştirmesi nedeniyle dış hatlarda Jat Havayollarının Belgrad-İstanbul, Germania Havayollarının Stuttgart-İstanbul, THY'nin Cezayir-İstanbul ve Simperofol-İstanbul seferini yapan uçaklar Atatürk Havalimanı yerine Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirildi.
THY'nin Brüksel ve Düsseldorf-İstanbul seferleri ise olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi. İç hatlarda ise Free Bird Havayolları'nın Nevşehir, Onur Air ve THY'nin Antalya'dan Atatürk Havalimanı'na yapılacak uçak seferleri Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirildi. THY'nin İstanbul-Isparta seferi ise iptal oldu.
Öte yandan, Atatürk Havalimanı'nda rüzgar ve yağışın etkili olduğu saatlerde iç ve dış hat seferlerinde uzun süreli rötarlar yaşanırken, saat 22.30'dan itibaren rüzgarın kesilmesiyle uçuşlar normale dönmeye başladı.
Alınan önlemler
Açıklamada, İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Zabıta, Park ve Bahçeler, Katı Atık Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü, İETT, İDO ve İGDAŞ sorumlularının, sahada görev yapan ekipleri AKOM'dan yönlendireceği bildirildi. Muhtemel olumsuzluklara karşı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne bağlı 50 ekibin mazgal temizliği ve kontrolü yaptığı belirtilen açıklamada, 20 kombine araç, 20 kepçe, 3 büyük kepçe, 50 loder ile 250 personelin görev yapacağı belirtildi. İSKİ'nin 45 kombine araç, 150 personel ile ana arter ve caddelerde çalışma yapacağı, itfaiye ekiplerinin istasyonlarında gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale edeceği vurgulandı.
Marmara Bölgesi'nde yağmur ve kar bekleniyor
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıda, akşam saatlerinden itibaren Edirne ve Kırklareli, gece saatlerinde ise Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Karabük, çevreleri ile İstanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, ve Sakarya'nın yüksek kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışının beklendiği bildirildi.
Marmara'nın batısı, kıyı Ege ile akşam saatlerinden itibaren Marmara'nın doğusu Denizli, Uşak, Kütahya, Bolu ve Düzce çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış beklendiği, yetkililer ve yurttaşlar ani sel ve su baskınlarına karşı uyarıldı.
İş yerlerine deniz suyu girdi
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde etkili olan lodos, yaşamı olumsuz etkiledi. Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle sahil şeridindeki birçok iş yerine deniz suyu girdi.
Sular, belediye ekiplerinin yardımıyla tahliye edildi. Belediye Başkanı Mustafa Özacar, bölgeye gelerek, tahliye çalışmalarını inceledi.
İç Liman Bölgesindeki balıkçılar, teknelerinin dalgalardan zarar görmemesi için büyük uğraş verdi.
Şiddetli rüzgar nedeniyle bazı evlerin çatıları zarar gördü. Öte yandan, Gelibolu-Lapseki araba vapuru seferlerinin dün geceden bu yana yapılamaması nedeniyle ilçe merkezinde kamyonlar uzun kuyruk oluşturdu.
Gemiler ilerleyemiyor
Marmara Denizi'nde fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 66 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, gece saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan fırtına ve sağanak nedeniyle yollarına devam edemeyerek, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirdi.
Geceyi Şarköy sahillerinde geçiren gemilerde bulunan personel, lodos ve yer yer 3 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle karaya çıkamadı.
Sabah saatlerinde fırtınanın etkisinin azalmasıyla yerli ve yabancı bandıralı 51 şilep ve tanker Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket etti. 15 gemi ise hava koşullarının daha iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.
Fırtına ve yağmur, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Balıkçılar denize açılamazken, denizde olan balıkçılar da Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına demirledi.
Çanakkale'de kuvvetli lodos
Çanakkale'de, kuvvetli lodos deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle, Bozcaada-Geyikli ve Gökçeada-Kabatepe arasındaki araba vapuru seferleri durduruldu. Kuvvetli rüzgar nedeniyle dün gece iptal edilen Gelibolu-Lapseki seferlerine bu sabah da başlanamadı. Çanakkale Boğazı'ndaki deniz ulaşımı, Çanakkale-Eceabat arasındaki araba vapuru seferleriyle sağlanıyor.
Çanakkale'de, metrekareye 6 saatte 16.8 kilogram yağmur düştü. Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde lodosla birlikte etkili olan şiddetli yağış nedeniyle kentin alçak kesimlerindeki bazı iş yerleri ile evleri su bastı. Cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
Belediye ekipleri olası su baskınlarına karşı tedbir aldı, tıkanan rögarları açmak için yoğun çaba sarf etti.
Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde metrekareye 6 saatte 16.8 kilogram yağmur düştüğünü, lodosun saatteki hızının ise zaman zaman 97 kilometreye ulaştığını bildirdi. Yetkililer, yağışlı havanın gece yarısına kadar süreceğini, yüksek kesimlerde kar yağışı şeklinde devam edeceğini söyledi.
Marmara'da lodos
Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de lodosun saatteki hızının 80 kilometreye ulaştığı bildirildi.
Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de lodos, dün akşam saatlerinden itibaren etkili oldu.
Halen etkisini sürdüren lodosun saatteki hızının 80 kilometreye ulaştığını ifade eden yetkililer, ''Lodos Çanakkale'de daha etkili oldu. Gün içinde rüzgarın şiddetinin sürmesi bekleniyor. Gün boyu rüzgarın saatte ortalama hızı 50 kilometre olacak'' dedi.
Meteorolojik uyarı
Marmara ve Ege bölgeleri ile Bolu, Düzce ve Isparta çevrelerinde bu gece kuvvetli yağış bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıda, yağışların gece saatlerinde Marmara ve Ege bölgeleri ile Bolu ve Isparta çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden lokal su baskını, sel, taşkın, yıldırım düşmesi ile ulaşımda aksamalara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.
Ayrıca hava sıcaklıklarının da batı ve iç kesimlerde 7-9 derece düşerek mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise kuzey, iç ve batı kesimlerde güney ve güneybatı (lodos), Trakya'dan başlayarak gece saatlerinde Marmara'da kuzey ve kuzeybatı (karayel) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Bu nedenle yurttaşların baca gazı kaynaklı zehirlenmelere, ağaç ve direk devrilmelerine, çatı uçmasına ve deniz ulaşımında yaşanacak aksamalara karşı tedbirli olmaları gerekiyor.
Tekirdağ'da lodos, kar yağışı getirdi
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde, şiddetli lodos nedeniyle Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Malkara Meslek Yüksekokulu'nun (MYO) çatısı hasar gördü. Edinilen bilgiye göre, ilçede, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan lodos, yaşamı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde lodos nedeniyle bazı çatılardan kiremitler uçarken, NKÜ Malkara MYO'nun çatısında da kısmen çökme meydana geldi. İlçede bazı ağaçların dalları ise kırıldı.
Malkara Belediye Başkanı Birol Kaya, ilçede sabah saatlerinde etkili olan lodosun ardından akşam saatlerinde kuvvetli yağış görüldüğünü, şimdi de yoğun kar yağışının etkili olduğunu belirtti. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kriz masası oluşturulduğunu ifade eden Kaya, belediye ekiplerinin kar yağışıyla yolların kapanması ihtimaline karşı hazır beklediğini bildirdi.
Öte yandan Tekirdağ'a bağlı köylerde de yoğun kar yağışının etkili olduğu, karayolları ekiplerinin kar yağışı dolayısıyla gerekli tedbirleri aldığı kaydedildi.
Kırklareli
Kırklareli'ne son 24 saatte metrekareye 5,6 kilogram yağış düştü. Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, gece saatlerinde devam edecek yağışın yarın ili terk etmesini beklediklerini bildirdi. Yağış nedeniyle Karacaibrahim, Pınar ve İstasyon mahallelerinde bazı sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu. Zaman zaman trafikte aksamaların yaşandığı Kırklareli'nde, emniyet ekipleri, trafiğin normal akışı için çalıştı. İtfaiye ekipleri ise bazı mahallelerde bulunan rögar kapaklarını açarak, suyun birikmemesi için önlem aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu