İstanbul'da caz festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) bu yıl 16'ncısı düzenlenen ''Uluslararası İstanbul Caz Festivali'', dünyaca ünlü caz sanatçılarını ağırlayacak.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 08:18
Abone Ol google-news

Garanti Bankası'nın sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) tarafından 2-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale Esma Sultan Yalısı, Nardis Jazz Club, İstanbul Modern, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Aya İrini Müzesi ve İstinye Park ev sahipliği yapacak.

Festivalin 2 Temmuz'daki açılış galası, Esma Sultan Yalısı'nda Türkiye'nin en iyi caz piyanisti olarak gösterilen Kerem Görsev ve Fatih Erkoç'un unutulmaz konseriyle başlayacak. Konserde ikiliye, davulda Ferit Odman, kontrbasta Kağan Yıldız eşlik edecek.

Perdeli-perdesiz gitar, e-bow, yaylı tanbur gibi farklı çalgıları performanslarında kullanan genç müzisyen Cenk Erdoğan ve grubu, Avrupa'nın en başarılı kadın saksafoncularından Hollandalı Tineke Postma ile birlikte 3 Temmuz'da, çok genç yaşlarda yaptığı bestelerini çalmaya başlayan aranjör ve piyanist Genco Arı, İtalyan saksafoncu, besteci ve aranjör Ada Rovatti ile birlikte 4 Temmuz'da Nardis Jazz Club'ta sahne alacak.

1970'lerin sonlarında Elvis Costello ve Graham Parker'la birlikte Amerika'yı İngiliz punkı ve yepyeni bir new wave sounduyla tanıştıran ozan-şarkıcı Joe Jackson, 4 Temmuz'da İstanbul Modern'de ilk kez İstanbullu hayranlarıyla buluşacak.

Balkan, Türk, Çigan ve Roman halk türkülerini caz formunda yorumlayan dünyaca ünlü vokalist Yıldız İbrahimova, Hollandalı piyanist, besteci ve aranjör Mike Del Ferro eşliğinde 6 Temmuz'da Nardis Jazz Club'ta hayranlarının karşısında olacak.

İncelikli, pırıltılı ve sıcak yorumu bluesdan caza, akustik folktan Latin tınılarına geniş bir yelpazede zarafetle ustalığı buluşturan müzisyen ve besteci Melody Gardot, Esma Sultan Yalısı'nda 7 Temmuz'da vereceği konserle Türk hayranlarıyla buluşacak.


Muhteşem üçlü

Geleneksel müziklerden izlenimlerini yansıttığı beste ve yorumlarıyla kendine özgü bir tarz geliştiren basçı Kamil Erdem ve grubuna, Joss Baselli, Gus Viseur ve Art VanDamme gibi akordeon ustalarının yanı sıra Carlos Santana ve Chick Corea'dan da ilham alan Fransız akordeoncu Rene Sopa'nın eşlik edeceği konser, Nardis Jazz Club'ta 7 Temmuz'da düzenlenecek.

1973 yılında çıkardığı ilk albümü Children of Forever ve ''bas gitarın milli marşı'' olarak nitelendirilen School Days'den bu yana adı enstrümanıyla anılan Stanley Clarke, piyano, org, klarnet, saksafon ve en sonunda ustalaştığı bas gitarla 13 yaşından bu yana müzik dünyasının en önemli adlarından biri sayılan Grammy ödüllü Marcus Miller ile Mike Stern ve Chick Corea gibi isimlerin vazgeçemedikleri basçısı Victor Wooten, festival kapsamında 8 Temmuz'da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde caz sevenlerle birlikte olacak.


"Ustalarla buluşmalar"

Festivalin ''Ustalarla Buluşmalar'' etkinliği kapsamında Türkiye'nin en değerli bestecilerinden, perdesiz gitar virtüozu Erkan Oğur, Azerbaycan'ın Fars ve Türk motifleri içeren geleneksel muğamların en yetkin icracısı kabul edilen dünyaca ünlü sesi Alim Qasimov ve Türkiye'nin önde gelen klasik kemençe virtüozu Derya Türkan, 10 Temmuz'da Aya İrini Müzesi'nde konser verecek.

Rock, caz ve klasik müziği bestelerinde benzersiz bir biçimde birleştiren, Beatles ve Radiohead gibi standart dışı kaynakları repertuvarında bulunduran, 1960'lardan bu yana gelmiş geçmiş en yaratıcı caz piyanisti Brad Mehldau Trio'ya, basta Larry Grenadier ve davulda Jeff Ballard'ın eşlik edeceği konser, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 13 Temmuzda düzenlenecek.

Latin müziğinin en yetkin topluluklarından Maraca's Otra Vision, timbadan salsaya, rumbadan Küba cazı ve Karayip füzyon müziğine dans edilebilecek her türlü melodiyi, hem caz, hem Latin seven İstanbullular'a sunacak. ''Yüzyılın en etkili Afro-Küba grubu'' diye anılan Maraca's Otra Vision, 14 Temmuzda Esma Sultan Yalısı'nda sahne alacak.

Unutulmaz caz ustası Nat King Cole'un ''Mona Lisa'', ''Stardust'', ''Route 66'', ''Nature Boy'', ''Unforgettable'' gibi klasik hitlerine yeniden hayat veren caz, R&B ve fusion türlerinin en saygın yorumcu ve gitaristlerinden George Benson, Philharmonia İstanbul orkestrasıyla birlikte 27 Temmuzda Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde hayranlarıyla buluşacak.


"Caz vapuru"

Festivalin geleneksel ''Caz Vapuru'' etkinliği kapsamındaki İstanbul Boğazı gezisinde Kabataş İskelesi'nden 5 Temmuz'da kalkacak vapurdaki konserde, New Orleans cazına funk ve new wave esintileri getiren New Wave Brass Band grubuna İstanbul Saksofon Kuartet ve DJ Umut Akgül eşlik edecek.

Festival klasiği ''Caz Vapuru''na bu yıl eklenen ''Balkan Vapuru''nun 12 Temmuz'daki gezisinde ise Romanya'nın doğusunda küçük bir çingene köyünden gelen brass band Fanfara Shavale'ye çılgın tempolu melodilerine renkli Balkan fanfarlarını Anadolu coğrafyasına taşıyan Kolektifİstanbul ve DJ Ali Doyran, caz sevenlere unutulmaz anlar yaşatacak.


"Caz kenti" sokak konserleri

New Orleans'ın köklü caz bandolarından New Wave Brass Band, 3-7 Temmuz tarihlerinde Beyoğlu'ndan, Kadıköy'e, Ortaköy'den, Eminönü Vapur İskelesi'ne, Nişantaşı'ndan Bağdat Caddesi'ne kadar İstanbul'un değişik semtlerinde konserler verecek.

Festivalin ''Yeni Ozanlar'' serisi kapsamında çocuksu ve oyuncaklı bir masumiyetten akustik folk esintileri taşıyan ezgileriyle özlemi, yalnızlığı, yeni ufukları ve delice aşık olmayı anlatan şarkılarını heyecan verici, melankolik sesiyle söyleyen ozan-şarkıcı Emiliana Torrini, 15 Temmuz'da İstanbul Modern'de hayranlarıyla buluşacak.

Avrupalı solistlerle Türkiye'den virtüozlerle özel projelerde buluşturan ''European Jazz Club'' etkinliğinde ise Cenk Erdoğan Trio'su Avrupa'nın en başarılı kadın saksafoncularından Hollandalı Tineke Postma ile caz müziğinin dünyaca ünlü sesi Yıldız İbrahimova, Hollandalı piyanist, besteci ve aranjör Mike Del Ferro ile 6 Temmuz'da, Türkiye'nin ilk kadın caz piyanisti Nilüfer Verdi, Alman bas ustası Andreas Buchmann eşliğinde, vokalli parçalara yer vereceği repertuvarıyla 9 Temmuzda, Türk caz müziğinin usta besteci ve piyanistlerinden Ayşe Tütüncü'nün grubu Ayşe Tütüncü Üçlüsü'ne, Norveç'in ünlü elektronik caz topluluğu Jaga Jazzist'ten tanınan genç ve yetenekli trompetçi Mathias Eick 14 Temmuz'da Nardis Jazz Club'ta sahne alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler