İstanbul’da Hamas kampı

İsrail basınının ‘’Hamas’ın İstanbul yakınlarındaki kampta militan yetiştirdiği’ iddiası Alman Bild gazetesinde de haber oldu. Bild’e konuşan İsrail Büyükelçiliği Sözcüsü iddiayı doğruladı.

Yayınlanma: 07.04.2015 - 06:52
Abone Ol google-news

Alman Bild gazetesi, İsrail’in Yedioth Ahranoth gazetesinin “Hamas’ın terör eylemleri için İstanbul yakınlarındaki bir kampta MİT’in gözetiminde militan yetiştirdiği” iddiasını destekleyen İsrailli ve ABD’li yetkililerin görüşlerine yer verdi. Bild’e konuşan İsrail’in Berlin Büyükelçiliği sözcüsü Adı Farjon, Türkiye Hamas üyelerinin terör hazırlıklarını kendi topraklarında yapmasına izin veriyor” diyerek, İsrail’in rahatsızlığını Türkiye’ye ilettiğini belirtti.

Türkiye’ye ilettik

ABD Dışişleri’nden bir sözcünün “Meşal’in ziyaretinden haberdar olduktan sonra Hamas ile Türkiye arasındaki ilişkiler hakkındaki düşüncelerimizi üst düzey Türk yöneticilerle tartıştık” sözlerine de yer verildi. Hamas uzmanı Jonathan Schanzer, Türkiye’de halen 16 üst düzey Hamas yetkilisinin kaldığını öne sürdü. Schanzer’e göre, bu isimlerin arasında en önemlisi, geçen yaz 3 Yahudi yerleşimci gencin öldürülmesini Türkiye’den planlayan Kassam Tugayları kurucularından Salih el Aruri. Schanzer, Türkiye’nin destek verdiği tek radikal örgütün Hamas olmadığını, IŞİD ve Nusra’yı da koruduğu, hatta Libya’daki cihatçıları bile desteklediğini söyledi. Bild’e göre, asıl soru, NATO’nun Türkiye’nin bu davranışlarına daha ne kadar tahammül edeceği.

Berlin’deki Türk Büyükelçiliğinde görevli Cem Ertay ise iddiaları reddetti.

Filistinli öğrenciler

edioth Ahranoth’un 25 Şubat’ta Alex Fishman imzasıyla yayımlanan haberinde, Hamas’ın İstanbul’da “Batı Şeria ve Kudüs Karargahı” kurduğu öne sürülmüştü. Buna göre, İstanbul’daki üssün görevi Türkiye, Ürdün, Suriye ve diğer Arap ülkeleri ile İsrail’de okuyan Filistinli öğrencileri tespit edip Hamas’a militan almak. Kent dışında MİT’in gözetiminde askeri eğitime gönderilen öğrenciler, hafif silahlar, bomba yapımı ve gizli operasyon eğitimi aldıktan sonra ek eğitimler için Suriye’ye gidiyor.

Raporlar doğruladı

Cumhuriyet’in ulaştığı Fishman, Hamas’ın kampına dair bilgilere geçen yıl tutuklanan terör şüphelilerinin ifadeleriyle ulaşıldığını ve İsrail istibarat raporlarının iddiaları doğruladığını söyledi. Fishman, yakalanan 93 terör şüphelisinin lideri konumundaki Riad Nasır’ın İstanbul’daki üsle bağlantı içinde çalıştığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler