İstanbul'un göbeğinde Suriyeli avı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Beyoğlu’nda yaşayan Suriyelilerin kaldığı adreslere dün sabaha karşı operasyon düzenledi.

Yayınlanma: 11.05.2016 - 23:18
Abone Ol google-news

Zabıta ekiplerinin düzenlediği operasyona, polis, itfaiye, sağlık ekipleri de destek verdi. Taksim AKM önünde toplanan ekipler konvoy halinde Beyoğlu’nun arka sokaklarına girdi. Zabıta ekipleri Suriyeli ailelerin kaldığı dükkânların ve evlerin kapılarını polis eşliğinde tek tek çaldı. Sağlıksız koşullarda yaşayan Suriyeliler zabıtalar tarafından, belediyeye ait araçlara bindirilerek Pendik’teki Dr. Kemal Demir gençlik kampına götürüldü.

Zirve öncesi baskın

Suriyeli ailelerin işlemlerinin yapılmasının ardından Osmaniye’de bulunan mülteci kampına gönderileceği öğrenildi. Suriyelilerin gönderildiği Pendik’teki Türk Kızılayı’na bağlı Dr. Kemal Demir gençlik kampı konuyla ilgili gerekli açıklamayı İl Göç İdaresi’nin yapabileceğini söyledi. İl Göç İdaresi ise Suriyelilerle emniyetin ilgilendiğini, kendilerinin de bir açıklama yapamayacağını ifade etti.

Kaldıkları evlerden toparlanıp kamplara gönderilen Suriyelilere ne olduğunu bilmeyen birçok STK ve dayanışma derneği endişe duyduklarını dile getirdi. Operasyonun Dünya İnsani Zirvesi öncesine denk gelmesi ise ‘üzücü bir durum’ olarak yorumlandı.

Sistem nasıl işliyor?

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) İstanbul temsilcisi Gizem Demirci Al Kadah ise, “Daha önce küçük çapta böyle müdahalelerin olduğunu duymuştuk, yıkık ve harabe durumunda olan evlere yapıldığı konusunda bir bilgi almıştık. Hem Tarlabaşı, hem Süleymaniye tarafında sahibi olmayan, kentsel dönüşüm için boşaltılmış evler Suriyelilere kiralanıyor. Dernek olarak insanların yıkılma tehlikesi içerisinde yaşamasının doğru olmadığını düşünüyoruz ama burada nasıl bir uyarı sisteminin işlediği konusunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

230 çocuk yakalanıp kamplara gönderildi

Sokakları “dilencilerden temizlemek” için harekete geçen Adana Emniyeti kavşaklarda dilenip, mendil ve su satmaya çalışan Suriyeli çocukları tek tek incelendi. Ailesi olmayanlar kampa yerleştirildi. UNICEF’in 2015 yılı raporuna göre, Türkiye’de okul çağındaki 746 bin Suriyeli çocuğun yüzde 73’ü okula gitmiyor. Kamp dışında barınanların sadece yüzde 14’ü okula devam ediyor.

Af Örgütü: Kaygılıyız

Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, “Operasyonun mültecilerin kötü koşullarını iyileştirmek yerine apar topar İstanbul’dan çıkarıldığını gösterdiğini” söyledi. “Tüm mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için çaba sarf etmesi gerekirken operasyonla toplamaları Türkiye’nin mülteci hakları konusundaki tutumu ile ilgili bizleri kaygılandırıyor” diyen Görendağ, “Bu uygulamanın Dünya İnsani Zirvesi öncesine denk gelmesi daha da üzücü bir durum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon