İşte AKP’nin ‘şiddet’ karnesi

Kadına şiddete, ‘mahalle namusu’ kavramıyla çözüm getiren AKP’li Uçma’yı kadın komisyon başkanı savundu:

Yayınlanma: 29.01.2015 - 21:51
Abone Ol google-news

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda söylediği, “Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz. Birine bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar, yapanı ifna (yok etmek) eder” sözleri tartışma yaratan AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’yı AKP’li Kadın Komisyon Başkanı Alev Dedegil savundu. Dedegil, mahallenin “akil” insanlarının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yeri olduğunu ileri sürdü.

Uçma, dünkü komisyon toplantısında da, “Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz. Birine bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar, yapanı ifna (yok etmek) eder” sözlerinin arkasında durarak, “toplantının kayıtlarındaki belli cümlelerin alınarak, manipüle edildiğini” savundu. Uçma, “Bizim gayemiz olaylar vuku bulmadan tedbir almaktır. Vuku buluyorsa, yerinde tedbirler yetmiyorsa güvenlik tedbirlerini yoğunlaştırmak. Benim önerdiğim husus panik butonunun da olmasına asla aykırı değil ki” dedi.

 

Kadın başkan savundu

Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil de mahallenin akil insanının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yeri olduğunu söyleyerek, Uçma’yı, “Burada hiç kimse bugüne kadarki uygulamalardan vazgeçilsin, mahalle korusun, devlet bu alandan çekilsin demiyor. Benim medyadan bir ricam var, eğer sizler de bizim gibi tek bir kadının bile hayatını
önemsiyorsanız lütfen konuştuklarımızı doğru aktarın” sözleriyle savundu. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise komisyonda tepki göstererek, “Devlet zaten bu alanda yok” dedi. Yüceer, kadınların tek başına mücadele ettiğine işaret etti.

 

Uçma’dan ‘imam’ çıkışı

Komisyonun önceki günkü toplantısında da AKP’li Uçma, “Diyanet”i ve “imamları” hedef aldı. Kadına şiddetin, en çok din ve namus temeline dayandırıldığını ve buna ilişkin birçok hurafe, yanlış dini referans gösterildiğini söyleyen Uçma, öncelikle Diyanet’in, toplumdaki yanlış din anlayışı ile mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Diyanet’in tek bir dini anlayışa dayalı olarak yönetilmesinin bir handikap olduğunu söyleyen Uçma, imam ve müezzinlerin anlayışlarının yenilenmesi gerektiğini belirterek “İmamların kafalarının içi sülfürik asit dolu” dedi. Uçma ayrıca “İmamların da masalarının başından ara sıra kalkması gerekir; başta Diyanet olmak üzere bir İslam Rönesansına ihtiyaç var” diyerek “Diyanet’in zihninin karışık olduğunu” söyledi.

 

Bu da AKP’lilerin ‘şiddet’ karnesi

Öte yandan CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, “AKP’lilerin kadına yönelik şiddet söylemlerinden oluşan” raporunu komisyona sundu. Akova’nın raporunda “şiddet” içeren söylemlerden bazıları şöyle:

Tayyip Erdoğan: Kadın erkek eşitliği doğaya aykırıdır, kürtaj bir cinayettir, her kürtaj bir Uludere’dir, kadının öncelikli rolü anneliktir.

Bülent Arınç: Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak, iffetini koruyacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamalıdır.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Özellikle kadınlar arasında kriz dönemlerinde işgücüne katılım oranı artıyor.

AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan (kadın gazetecilere): Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam, bunların “doğal” hali budur diye...

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün: Tecavüze uğrayan kadınlar doğurmalı, kürtaj yaptıranlar tecavüzcüden daha büyük suçlu.

Eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: Türk hanımları evinin süsüdür.

Çevre ve Orman BakanıVeysel Eroğlu (iş isteyen kadına): Evdeki işler yetmiyor mu?

Ankara Anakent BelediyeBaşkanı Melih Gökçek: Kadın ahlaklı olsun, kürtaj yaptırmak zorunda kalmasın. AKP İl Genel Meclis Üyesi: Kızlar okuyunca, erkekler evlenecek kız bulamıyor

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler