İşte Öcalan'ın nevruz mesajı

Çözüm sürecinin en kritik adımlarının atılacağı Diyarbakır’daki Nevruz’da Öcalan’ın beklenen mektup Pervin Buldan tarafından Kürtçe okundu. Sonrasında Sırrı Süreyya Önder Türkçesi’ni okudu. İşte Öcalan'ın mesajı...

Yayınlanma: 20.03.2015 - 23:50
Abone Ol google-news

PKK Lideri Abdullan Öcalan’ın silah bırakmaya yönelik çağrısının okunması beklenen Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının hazırlıkları tamamlandı. Yüzbinlerce kişinin katılması beklenen Nevruz kutlamaları büyük ilgi çekiyor.

Ahmet Şık'ın objektifinden Diyarbakır'da Nevruz - FOTOĞRAFLAR

İŞTE ÖCALAN'IN MESAJI

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları soğuk ve yağmura rağmen büyük katılımla sürüyor. HDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe olarak okuyor. Mesajın Türkçesini Sırrı Süreyya Önder okuyacak. Öcalan'ın mesajında ''Çağrısını yaptığım kongre ile yeni bir dönem başlayacak'' vurgusu yaptı.
 
İşte Öcalan'ın mektubundan satırbaşları;
 

"TÜM HALKLARIMIZA;

Barışın, eşitliğin, özgürlük ve demokrasinin yanında yer alan tüm halklarımızın ve dostlarımızın Newroz'unu selamlıyorum.

Emperyalist kapitalizmin ve despotik yerel işbirlikçilerinin tüm dünyaya dayattığı Neo liberal politikaların yol açtığı kriz, bölgemiz ve ülkemizde çok yıkıcı bir şekilde yaşanmaktadır. Halklarımızın ve kültürlerinin etnik ve dini farklılıkları, bu kriz ortamında, anlamsız ve acımasız kimlik savaşlarıyla tüketilmektedir. Ne tarihi ne çağdaş, ne de vicdani ve siyasi değerlerimiz bu tabloya asla sessiz ve bigâne kalamaz. Bilakis acil bir müdahale, dini inançlarımız, siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğidir.

Ülkemiz halklarının, demokrasi, özgürlük, kardeşlik ve onurlu barışı için yürüttüğümüz mücadele bu gün tarihi bir eşiktedir. Kırk yıllık hareketimizin acılarla dolu geçen bu mücadelesi boşa gitmediği gibi aynen sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. Tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir demokratik çözümü ve barışı talep etmektedir. Bu temelde tarihi Dolmabahçe Sarayında, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklerasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız.

Deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim. Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp Parlamento üyeleri ve İzleme Heyetinden teşkil edilen bir Hakikat ve Yüzleşme komisyonundan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız. Bu kongremizle birlikte artık yeni dönem başlamaktadır. Bu yeni dönemde, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit Anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. Böylelikle 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişini aşıp gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri ile örülmüş bir geleceğe yürüyoruz. Newroz'un gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. Ve lakin ülkemiz ve halklarımız için doğru olan olgular, aynı zamanda kutsallarla dolu bölgemiz için de geçerli olmak durumundadır. Kapitalist emperyalizmin genelde son iki yüz yıllık, özelde son yüz yıllık gerçeği şudur: Ulus devlet milliyetçiliği temelinde etnik ve dini kimlikleri özüne ters biçimde içe doğru kapatıp birbirlerine düşman etmek, yani böl-yönet politikasına uygun olarak varlığını acımasızca günümüze kadar sürdürmek!

Bilmeliyiz ki Ortadoğu üzerindeki emellerinden vazgeçmeyen Emperyalist güçlerin yol açtığı son zorbalık IŞİD görüntüsünde ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çocuk demeden, Kürtler, Türkmenler, Araplar, Ezidiler, ve Asuri-Süryaniler başta olmak üzere bütün bölge halklarına ve inançlarına dönük vahşice katliamlar sergiledi.

Artık gün bu acımasız ve yıkıcı tarihi sonlandırıp gerçek geçmişimize uygun barış, kardeşlik ve demokrasiye geçiş yapma günüdür. Doğru bildiğim ve inancım gereği; çatışmacı, tüketici, yıkıcı milliyetçiliğin doğurduğu ulus devletleri demokratik siyasetle aşarak açık demokratik kimliklerle bir ortaklaşmaya geçmenin mecburiyetidir. Bunun için ulus devletleri kendi içinde demokratik siyasetle demokratik ortaklaşmanın yeni bir türünü gerçekleştirmeye ve yine ulus devletleri kendi aralarında Ortadoğu'nun demokratik ortak evini inşa etmeye çağırıyorum.

Ayrıca bugün vesilesiyle mahşeri topluluğunuzun ezici çoğunluğunu teşkil eden özgürlüğe kanat çırpan kadınları ve gençleri önümüzdeki dönemin ekonomik, sosyal, siyasal ve güvenlik alanlarında özgürlük ve eşitlik mücadelesinde en aktif bir biçimde yer almaya ve başarmaya çağırıyorum. Ayrıyeten hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır.

Tekrar bu tarihi Newroz'un şahsınızda tüm insanlık için büyük hayırlara vesile olması dileğiyle selamlıyorum.

Yaşasın Newroz,

Yaşasın Halkların Kardeşliği…"

İşte Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı - VİDEO

 ORGANİZASYON

* Kutlamalar nedeniyle oteller haftalar öncesinden doldu. Organizasyon komitesi, kalacak yer bulamayan misafirler için 160 ev tahsis etti.

* Nevruz alanı ve platform, hazırlandı. Sahnenin üstüne Türkçe ve Kürtçe “Artık Yeter Önder Apo’ya Özgürlük” yazlı bulunan pankart asıldı.

Nevruz'a damga vuran sözler: Birgün kendisi gelecek - VİDEO

* Platformun çevresindeki kulelere de YPG ve PKK’li militanların ve Cizre’de polislerce katledilen Nihat Kazanhan’ın dev fotoğrafları konuldu.

Ketteki ana yollarda bulunan elektrik direkleri balonlar ve Nevruz’u kutlayan afişlerle donatıldı.

* Büyükşehir Belediyesi kentin değişik mahallelerinden Nevruz alanına vatandaşları ücretsiz taşıyacak otobüsler seferleri düzenledi.

* Kutlama sırarasında 1272’si diğer illerden takviye gelenler olmak üzere toplam 5 bin 36 polis görev yapacak.

Büyükelçilere davet

Nevruz kutlamalarını 200’ü yabancı 1000 gazeteci izleyecek.

* ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 25 ülkenin büyükelçiliklerinden üst düzey diplomatlar davet edilidi.

* Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 heyetin kutlamaları izleyeceği belirtildi.

* Rojava’nın her üç kantonundan aralarında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve kanton eş başkanlarının da bulunduğu 32 kişilik heyetin Nevruz kutlamalarına katılacağı bildirildi.

* Gezi Direnişinde öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Lice’de karakol protestonda öldürülen Medeni Yıldırım’ın ailesi Nevruz’a davet edildi.

* Kentte bugün hava yağmurlu. Sıcaklık 7 dereceye düşecek.

NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe yaptığı konuşmada vatandaşların nevruzunu kutladı.
     
Müzik yayını ile devam eden etkinlikte yaklaşık 500 litre mazot, 15 ton odunun kullanıldığı nevruz ateşi görevlilerce yakıldı.
     
Sahneye yaklaşmak isteyen bir grubun güvenlik bariyerini aşmak istemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Rahatsızlanan vatandaşlar için zaman zaman sahneden ambulans anonsu yapıldı. Alanda İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait biri motorize 6 ambulans hizmet verdi.
      
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
      
Bu arada Diyarbakır Valiliğince nevruz kutlamaları nedeniyle kriz masası oluşturuldu. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililerin bulunduğu kriz masasında kutlamalarla ilgili gelişmeler takip ediliyor.

YAĞMUR GÜN BOYU DEVAM EDECEK

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 7 derece olan hava sıcaklığının öğle saatlerine doğru 10 dereceye yükseleceğini, gün boyu devam edecek yağışın akşam saatlerinden sonra sağanağa dönüşmesinin beklendiğini bildirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler