İzmir 1. Bölgede AKP'nin işi daha da zor
Gele gele artık koalisyona bile razı olan AKP’yi DSP’nin 2002 yılındaki seçimde yaşadığı hezimet mi bekliyor?
İzmir’de bu kadar enerjisi düşük, motivasyondan yoksun bir seçim süreci yaşanmadı sanırım.
Olsa olsa AKP’nin oy patlamasıyla sürpriz yaptığı 2002 seçimlerinin arifesine benzer bir durum yansıyor.
Düşük yoğunluklu seçim.
Partilerin seçim çalışmaları ve mitingler dışında farklı bir dinginlik, suskunluk, ilgisizlik, belirsizlik...
Özellikle AKP tabanında “kuzuların sessizliği”...
Bunlar bir kararsızlığın ifadesi mi yoksa kesinleşmiş bir tercihin rehaveti mi bilinmez.
Dolayısıyla da bazı sorular ortaya çıkıyor:
Sürpriz mi olacak?
Gele gele artık koalisyona bile razı olan AKP’yi DSP’nin 2002’deki hezimeti mi bekliyor?
Muhalefet partileri, çoğunluğu iktidar güdümündeki anketlere karşın gösterilen yüzdelerden çok fazla mı oy alacak?
Şunun şurasında dört gün kalmış, bu ve benzer sorular havalarda uçuşuyor.
Yine de bazı noktalar çok belirgin.
AKP eriyor. Aktif partilileri söylemiyorum; sokakta seçimler üstüne konuştuğum insanlar arasında şöyle göğsünü gere gere “AKP’ye oy vereceğim’ diyene rastlamadım ya da bana denk gelmedi.
İktidar partisinin geçen seçimlerdeki kapı kapı çalışma temposundan da eser yok. İktidarda ayyuka çıkan olumsuzlukların mahcubiyeti olabilir mi acaba?
Belli ki AKP’den MHP, HDP ve Milli Görüş cephesine bir kayış var. Siz buna “emekliye iki maaş, mazot fiyatlarına indirim” sözüyle, bu kez ekonomik söylemiyle dikkat çeken ve kabul gören CHP’ye gidecek oyları da ekleyin, iktidarın işi zor.
Öyle ya AKP’nin geçen seçimlerde İzmirlilere verdiği “35 Proje” sözünden üçü dışında eser yok.
Üstelik İzmir, ödediği vergi sıralamasında Türkiye’de üçüncü olmasına karşın kamu yatırımlarından aldığı payda 72. sırada. CHP’li büyükşehir belediyesinin yatırımları, iktidarı kat kat aşıyor.
Dolayısıyla bu veriler, muhalefette söylem birliği olarak ortaya çıkan “AKP İzmir’i cezalandırıyor” yargısını doğruluyor.
“Yaşam biçimime karışma” diyen İzmir seçmeninin tavrını da hesaba katmalı...
Renkli adaylar...
Seçim süreci tempolu olmasa da partiler kamuoyunun tanıdığı adaylarla kampanyayı sürüklemeye çalışıyor.
AKP’den Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, MHP’den Oktay Vural, HDP’den Ertuğrul Kürkçü, Vatan Partisi’nden Ümit Zileli ilk sıradalar.
Liste başı olan ancak medyada isimleri yer alamayan KP’li üniversite öğrencisi Aslı İnanmışık, HKP’li Semra Dalıcı ve DSP’den Onur İste gibileri de yazalım ki en azından adları geçsin.
Farklı sıralarda renkli isimler arasında CHP’den Tuncay Özkan, Musa Çam, Roman aday Özcan Purcu ve Tacettin Bayır, AKP’den Nükhet Hotar, MHP’den 3. sırada Senem Kılıç, AKP’den istifa eden cemaat adayı bağımsız İlhan İşbilen var.
***
Partilere gelince... AKP’nin erime sürecini belirtmiştik. İzmir’e yaklaşımı her dönem sorunlu oldu. “İktidar İzmir’i cezalandırıyor” tespiti muhalefetin ilk sıradaki söylemleri arasında yer alıyor.
Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemdeki “Gâvur İzmir” vurgusu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in “İzmir’in farklı bir dindarlığı var, irfan geleneğine ihtiyacı var” açıklaması, Hüseyin Çelik’in “Sümüklü İzmir” söyleminin sonuçları önceki seçimlerde görülse de bu kez AKP’den yeni bir çıkış daha geldi. AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten’in kentin gündemine oturan “İzmir’in gençleri ayyaş. Açık saçık giyinip sabaha kadar eğlenmeyi özgürlük sanıyorlar... İzmir haşhaşilerin başkenti” yorumları, partiyi sıkıştırdı. AKP’nin geçen seçimlerdeki 6 milletvekilinden hiçbiri bu kez listelerde yok. 1. sıradaki Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu da kentte sıkıntılı bir isim. Sıralamada Nükhet Hotar ve Cemil Şeboy dışında örgütten gelen etkili isim yok. Ozan Ceyhun, Hüseyin Kocabıyık ithal adaylar.
Bu durum parti için ayrı bir sıkıntı.
AKP lehine sahaya inen Cumhurbaşkanı RTE’nin İzmir açılışı fiyasko oldu. Erdoğan örgüte esti gürledi. Başbakan’ın Gündoğdu’daki mitingi de partinin beklentilerini karşılamaktan uzaktı. Bazı AKP’lilerin de (isim vermeden) en iyi beklentisi, 4 milletvekili çıkarmak, 3’e de düşebilirler.
CHP’de yerel rüzgâr
CHP’nin önseçimle erken sahaya inmesi bir yanıyla seçim çalışmalarına örgütü de kattı. Sıralamaya itiraz yok. Başlangıçtaki, tabandan HDP, MHP ve Vatan Partisi’ne oy gidecek kaygısı giderek azaldı. Geçen seçimlerde 7. milletvekilliği 450 oyla yitirilmişti. Bu kez, 8 zorlanıyor.
Merkez sağdaki kentli seçmenin CHP’ye desteği konusunda bir sıkıntı gözlenmiyor.
Yerel yönetim hizmetleri ve çalışmaları CHP’nin en önemli kozlarından. Aziz Kocaoğlu’nun iktidarı katlayan yatırımları, kırsal bölgelerdeki tarımsal desteği ve üretici kooperatiflerine el vermesi, köylere kadar uzanan hizmetler partinin son ekonomik çıkışıyla birlikte rüzgâr yaratıyor. Son 5 yılda İzmir’e toplam 2.9 milyar lira kamu yatırımı var. Büyükşehir belediyesinin ise 4.5 milyar...
Kocaoğlu’nun sahadaki çalışmaları durumu etkileyecek.
MHP’ye gelince... AKP’deki milliyetçi oyların akacağı bir odak. Parti ağırlıklı olarak buna çalışıyor. Milletvekilliği sayısını bölgede 2’ye, hatta 3’e çıkarabilirler.
Bu kez medya desteği de alan HDP yükselişte.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması