İzmir'de sanat

İzmir, konserler ve özellikle sergiler açısından oldukça yoğun bir hafta geçirecek. İzmirli sanatseverler, klasik müzikten Türk müziğine, caza kadar farklı türlerde konser izleme olanağı bulacak, kentteki tüm sergi salonları da yeni sergilere ev sahipliği yapacak.

Yayınlanma: 12.11.2009 - 07:36
Abone Ol google-news

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta opera, bale, oratoryo ve müzikalden oluşan yoğun bir programla perdelerini açacak. İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde bu akşam geçen sezonun iddialı yapımlarından Verdi'nin ''Simon Boccanegra'' operasını yeniden izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye'de ilk kez geçen yıl şubat ayında sahnelenen, librettosu Francesco Maria Piave'ye ait olan ve Verdi'nin yaratıcılığını çok iyi yansıtan bir eser olan ''Simone Boccanegra'', dünya opera repertuvarının da en önemli eserleri arasında yer alıyor.

İZDOB, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) 14 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te Ali Hoca'nın bestelediği ''Aydınlığın Adı Atatürk'' oratoryosunu izleyiciyle buluştururken, 15 Kasım Pazar günü de aynı yerde sezon açılışını yaptığı ''Carmina Burana'' balesini bir kez daha sahneleyecek. İZDOB, balenin beğeni toplaması ve tüm gösterimlerin biletlerinin tükenmesi üzerine, Burana balesini ek gösterimlerle izleyiciyle buluşturuyor.

Minik izleyicileri de unutmayan İZDOB, 17 Kasım Salı günü saat 13.00'te Selahattin Akçiçek Salonu'nda Warnick'in Heidi adlı çocuk operasını sahneleyecek.

İZDT

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 farklı salonda 4 oyunla izleyiciler için perdelerini açacak.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde, hafta boyunca Stefan Tsanev'in kaleme aldığı, Hüseyin Mevsim'in Türkçeye çevirdiği ''Jean D'arc'ın Öteki Ölümü'' adlı oyun izlenebilecek.
Murat Karasu'nun yönettiği oyunun dekorlarını Ethem Özbora, kostümleri ise Yıldız İpeklioğlu tasarladı. Oyunda engizisyon mahkemesi tarafından yakılarak öldürülmesinden yüzyıllar sonra kilise tarafından itibarı iade edilerek azize ilan edilen Jean D'Arc'ı, ''Düğün Şarkısı'' adlı oyunda geçen yıl ve bu sezon izleyiciden büyük alkış alan Şebnem Doğruer canlandırıyor.

Kara komedi türündeki oyunda, halk kahramanı Jean D'Arc'ın son gecesi yeniden kurgulanıyor ve din, vatanseverlik, insanlık onuru, adalet gibi kavramlar bugünün bakış açısıyla sorgulanıyor.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda ise 17 Kasım Salı ve 18 Kasım Çarşamba günleri ''Bir Garip Orhan Veli'' adlı oyun perdelerini açacak. Murathan Mungan'ın derlemesini yaptığı tek kişilik oyunda Tayfun Erarslan hem oyuncu hem de yönetmen olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi'nde 15 Kasım Pazar günü hariç, hafta boyunca ''Yollarda'' adlı oyun sahnelenecek. Hülya Savaş Akdoğan'ın etkileyici bir performans gösterdiği tek kişilik oyunda, eşini 12 Eylül döneminde kaybetmiş, gerçeklik duygusunu yitirmiş bir kadının akıl hastanesindeki öyküsü anlatılıyor.

Minik izleyiciler, 15 Kasım Pazar günü Melek Ökte Sahnesi'nde ve haftanın diğer günleri de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde ''Sakarca'' adlı oyunu izleyebilecekler.
 

Sanat

İzmir Sanat, bu hafta iki konsere ev sahipliği yapacak. İzmir Sanat Büyük Salon'da 16 Kasım Pazartesi akşamı saat 20.00'de oda müziği konseri sanatseverlerle buluşuyor.

Konserde, kornoda Altuğ Tekin, obuada Elif Tekin ve piyanoda Hakan Ali Toker sahneyi paylaşacak.

Yine Büyük Salon'da 18 Kasım Çarşamba akşamı ise saksafon resitali dinlenebilir. Konserde, saksafondaki Ahmet Soylu'ya piyanosuyla Nadejda Aytan eşlik edecek.

Fransız Kültür merezinde toplu film gösterimi

İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde geçen hafta başlayan toplu film gösterimleri, 17 Kasım Salı akşamına kadar sürecek.

Fransız Kültür Merkezi Salonu'nda her gün 4 seans olmak üzere ''Kontes'', ''Franklyn'', ''Büyük Aşk'', ''Uzak İhtimal'' ve ''Aşkın 500 Günü'' adlı filmler dönüşümlü olarak izlenebiliyor.
İzmirli sinamaseverler, tam biletleri 5, öğrenci biletlerini de 4 TL'den Kültür Merkezi'nden temin edebilecekler.

Sergiler, etkinlikler

Mevhibe İnönü, Latife Hanım, İzmir'in ilk Kadın Milletvekili Benal Nevzat, Ayşe Mayda, Zühal Yorgancıoğlu gibi tanınmış kadınların fotoğraflarından oluşan ''Cumhuriyet'i Taşıyan Kadınlar'' fotoğraf sergisi, Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda hafta boyunca gezilebilecek. Sergide İnner Wheel (IW) Kulübü üyelerinin aile albümlerinden ve Ahmet Gürel'in arşivinden alınan fotoğraflar yer alıyor.

AKM Sanat Galerisi, Ahmet Gürel ile Hanri Benazus'un arşivlerinden derlenen ''Cumhuriyet'in Aydınlanması Işığında Eğitim: 1923 – 1938'' başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Ege Sanat Salonu'nda geçen hafta açılan Ethem Baymak'ın ''Balkanlardan İzlenimler'' isimli resim sergisi bu hafta da sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'', Celal Vural yönetiminde 17 Kasım Salı akşamı AKM'de konser verecek.

Konak Belediyesi'nin katkılarıyla Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin düzenlediği ''Türk Yunan Dostluk Diyaloğu Karma Resim Sergisi'', Kemeraltı'ndaki tarihi Abacıoğlu Hanı'nda sanatçılar Emine Tokmakkaya, Kayıhan Bölükbaşı ile Yunan ressam Sotiris İosifidis Misailidis'in resimlerine ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.

AKM'de 14 Kasım Cumartesi günü saat 11.00 ve 14.00'te ''Bir Yıldız Seç Kendine'' adlı çocuk oyunu, minik tiyatroseverlerle buluşacak.

Küçük izleyiciler, yine AKM'de Güzel Sanatlar Oyuncuları'nın sahneye koyduğu, 250 kişilik kadrosuyla dikkati çeken ''Peter Pan'' müzikalini izleme olanağını bulacak.
Konak Belediyesi, 25 ülkede binlerce bilim sever tarafından beğeniyle izlenen ''Darwin Now'' sergisini, İzmirlilerle buluşturdu. Sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Havagazı Fabrikası Kültür Yerleşkesinde 15 Kasım'a kadar açık kalacak.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi'nde 21 sanatçının katıldığı ''10. Ata'ya Saygı'' sergisi, 7 Aralık gününe kadar İzmirli sanatseverlerle buluşmayı sürdürecek.

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Sergi Salonu'nda Ayşen Birgi, Serkan İlden, Süreyya Uyan, Şanda Serim ve Yeşim Göktepe'nin eserlerinden oluşan ''Ebriizmir'' ebru sergisi de, 15 Kasım'a kadar gezilebilecek.

İş Bankası Sanat Galerisi'nde Oktay Değirmenci ve Aysın Akay'ın resim ve özgün baskı sergisi, bu hafta da sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler