Kadın ismi verilen kasırgalar daha yıkıcı oluyor

Kasırgalara verilen isimler, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 6 farklı isim listesinde yer alıyor ve her yıl gözlenen kasırgalara sırasıyla bu listelerden isimler veriliyor.

Yayınlanma: 20.09.2017 - 08:49
Abone Ol google-news

Yaşanan tüm doğal afetler genelde isimleriyle veya gerçekleştiği yer ile anılır. Ancak her sene birden fazla yaşanan kasırgaları karıştırmamak için, 19 Yüzyıl sonlarına doğru, Avustralyalı bir meteorolog tropik siklonlara kadın isimleri vermeye başladı. 1953'de Amerika'da kasırgaları takip eden ve halka gerekli uyarıları yapan "ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi" de fırtınalar için kadın isimleri kullanmaya başladı. 1979 yılına gelindiğinde ise hem kadın hem de erkek isimleri tercih edildi.

Şimdi ise kasırgalara verilen isimler, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 6 farklı isim listesinde yer alıyor ve her yıl gözlenen kasırgalara sırasıyla bu listelerden isimler veriliyor. Her 6 yılda bir aynı listeye tekrar dönülüyor ancak, bir kasırga çok sayıda can veya mal kaybına sebep olmuşsa bir 'efsane'ye dönüşüyor. O kasırgaya verilen isim listeden çıkarılıyor ve listeye yeni bir isim ekleniyor.

Örneğin, Katrina listeden çıkarılan isimlerden biri. Katrina, 2005 yılında özellikle New Orleans eyaletinde çok ciddi zarara sebep olmuştu. Yıkıcı kasırgaların kadın isimlerine denk gelmiş olması sebebiyle günümüzde birçok kişi hala kasırga isimlerinin sadece kadın isimlerinden oluştuğunu sanıyor. Aslında meteoroloji merkezi 1979 yılından beri bu yıkıcı doğal afetlerde eşit sayıda kadın ve erkek ismi kullanıyor.

Bu tesadüf Illinois Üniversitesi'nde yapılan araştırmada incelendi ve 1950 ile 2012 yılları arasında sadece ABD'de etkili olan 94 kasırganın isimleri, şiddetleri ve yol açtığı sonuçlar karşılaştırıldı. Kadın ismi taşıyan kasırgalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, erkek ismi verilen kasırgalara göre daha fazla olduğunu tespit edilen araştırmada, aynı şiddette olan ancak kadın isimli kasırgaların neden olduğu ölümlerin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Katrina, Sandy, Wilma, Rita, Irene ve Allison gibi tesadüflerden dolayı insanlar artık, kadın ismi taşıyan kasırgaların erkek ismi taşıyanlara göre daha yıkıcı olacağını düşünüyor ve buna göre önlem alıyor. (Duvar)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler