Kadının siyasette yeri yok
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, nüfusun yüzde 49'unu oluşturan kadınların siyasette istenmediğini belirterek,''Kadınların parlamentodaki temsil oranı yüzde 9.1, yerelde ise binde 5'tir'' dedi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Yüce Önder Atatürk'ün kadınlara 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelere seçme ve seçilme hakkını, 1934 yılında da milletvekili seçilme hakkını verdiğinden bu yana geçen süreçte gelinen noktanın iyi olmadığını söyledi.
Türkiye'de nüfusun yüzde 49'unun kadın olduğunu bildiren Güllü, ''Yani bu ülkede 35 milyon 615 bin 946 kişi kadın. Bu çoğunluğun parlamentodaki temsil oranı yüzde 9.1, yerelde ise binde 5'tir'' dedi.
29 mart seçimlerinde en çok kadın aday CHP'den
Güllü, şunları kaydetti:
''Siyasi partiler 'aday yok' dediler. Aday adayı oldu kadınlar. Ancak sanırım bahane aramaya gerek yok, 'Siyasette sizi istemiyoruz' diyorlar. Biz de inatla 'varız ve olacağız' diyoruz. Partilerin aday sayısına göre CHP 46, Demokrat Parti 37, MHP 35, DTP 33, AKP 18, Anavatan Partisi 6, Saadet Partisi 9 belediye başkan adayı gösterdi. 81 ilden sadece 16'sında kadın adayın olması siyasetçilerin 'sizi istemiyoruz' demeleridir.''
'Sivil Toplum Kuruluşları harekete geçmeli'
Elde edilen sonuçlarda sivil toplum örgütlerinin de suçlarının olduğu kanaati taşıdıklarını ifade eden Güllü, son yıllarda bu alanlarda daha çok çalışmalar yapmaya dikkat ettiklerini söyledi. 3 Aralık 2008 tarihinde ''Yerelde Kadın'' adıyla kampanya başlattıklarını ifade eden Güllü, sivil toplum kuruluşlarının, hükümete ve siyasi partilere yönelik lobi faaliyetlerini artırarak, kadının siyasete katılımı anlamında baskı yaratması gerektiğini belirtti.
Sivil toplum kuruluşlarının, eğitim kurumları ve belediyelerle işbirliği yaparak, kadınların katılımcılığının artırılmasına yönelik faaliyetler düzenlemesinin önemli olacağını bildiren Güllü, şöyle devam etti:
''Medya ile iletişim güçlendirilerek, cinsiyet eşitliğine ilişkin programların oluşturulması sağlanmalıdır. Sivil toplum kuruluşları, başta kadın parlamenterler olmak üzere, tüm parlamento üyeleri ile işbirliği yaparak, karar mekanizmasında yer alan kişilere özellikle uluslararası süreçlere yönelik teknik bilgi sağlamalı, tarafsız ve ön yargısız raporlar hazırlamalıdır. Yerel seçimlerde kadın aday sayısının artırılması yönünde çalışılmalıdır. Sivil toplum kuruluşları, yerel seçimlerde kentine sahip çıkan kadınlarla seçimlere yön vermelidir.''
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama