Karacaoğlan'ın kolunu kestiler
Mersin’de, sevgilisi Elif’e aşkını anlatan Karacaoğlan Heykeli’nin sol kolu testere ile kesildi. Eserinin ücra bir yere taşındıktan sonra saldırıya uğradığını vurgulayan Metin Yurdanur “İnsan atasının hatırasını çöpe atar mı” dedi.
Mersin Atatürk Parkı’nda yer alan Karacaoğlan heykelinin sol kolu kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce demir testeresi ile kesildi. Olayı bir arkadaşının bildirmesiyle öğrenen eserin sahibi heykel sanatçısı Metin Yurdanur, “Bu heykel 1991 yılında yapıldığında deniz kenarındaydı, etrafı açıktı. Geçen yıl Mersin’e gittiğimde eserimi bulamadım. Yerinden kaldırıp ağaçların arasına, kuytulara atmışlar. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’na dilekçe yazdım. Heykelin onarıldıktan sonra eski yerine taşınmasını istedim” dedi.
Mersin yöresinde yetişen ve ünü bütün Anadolu coğrafyasına yayılan halk ozanı Karacaoğlan’ın heykeli 1991 yılında, Kültür Bakanlığı’nın talebi üzerine Metin Yurdanur tarafından yapıldı. Karacaoğlan’ın sevgilisi Elif’e ilanı aşkını yansıtan 3 metre yüksekliğindeki tunç döküm heykel Atatürk Parkı içinde, deniz kıyısında uzun süre sergilendi. Ancak 2000’li yılların başında Atatürk Parkı’nda düzenleme yapan Büyükşehir Belediyesi, heykeli parkın ücra bir köşesine, ağaçlar arasına taşıdı.
Geceleri çevresinde herhangi bir aydınlatma bulunmayan Karacaoğlan heykeline, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce saldırı düzenlendi. Heykelin etrafında ateş yaktıkları da belirlenen saldırganlar, Karacaoğlan’ın Elif’in beline sarılırken betimlenen sol kolunu demir testeresi ile kestiler ve parçayı da yanlarına alarak kaçtılar.
Ankara’da yaşayan sanatçı Metin Yurdanur, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, heykele yapılan saldırıyı bir arkadaşı aracılığıyla öğrendiğini ve konuyla ilgilenmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a mektup yazdığını söyledi.
Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrinde eserleri olduğunu, böyle bir şeyle ilk kez karşılaştığını belirten Yurdanur, “Bu saldırıyı yapanların bilinçli olarak, heykel düşmanlığıyla bu saldırıyı yaptığına ihtimal vermek istemiyorum. Birkaç kendini bilmez yapmıştır diye düşünüyorum. Heykelin orijinali elimde, şu günlerde Ege Üniversitesi’nde sergileniyor. Mersin’deki tunç dökümdür. Heykelin elinin tekrar dökülüp yapılması gerekir. Başkasının dokunması etik değildir, doğru değildir. Bunu sayın belediye başkanına ilettim. Duyarlı olacağını umuyorum” dedi.
Karacaoğlan’ın kültürümüzün bir parçası olduğunu söyleyen Yurdanur, “Yunus Emre ne ise Karacaoğlan da odur. İnsan atasının hatırasını çöpe atar mı? Onların maneviyatına, resmine, heykeline saygı duymalıyız. Biz ancak böyle Türkiye olabiliriz” dedi.
Heykelin yerinin sanatçısının izni olmadan değiştirilmesinin suç sayılması gerektiğini ve telif haklarına aykırı olduğunu vurgulayan sanatçı, “Ama biz mahkeme yoluna gitme yanlısı değiliz, konuşarak çözmek istiyoruz. Belediyeden ricam, bu heykelin açık, denize karşı bir yere konulması. Şu an parkın en ücra köşesinde, etrafı kapalı, gece aydınlatması yok. Ağaçlar büyür, ama heykeller büyümez. Karacaoğlan’ı daha açık, daha aydınlık bir yere taşırsak bu tür saldırılar da olmaz” diye konuştu.
İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR
İncecikten bir kar yağar
Tozar Elif Elif diye
Deli gönül abdal olmuş
Gezer Elif Elif diye
Elif’in uğru nakışlı
Yavru balaban bakışlı
Yayla çiçeği kokuşlu
Kokar Elif Elif diye
Elif kaşlarını çatar
Gamzesi sineme batar
Ak elleri kalem tutar
Yazar Elif Elif diye
Evlerinin önü çardak
Elif’in elinde bardak
Sanki yeşil başlı ördek
Yüzer Elif Elif diye
Karac’oğlan eğmelerin
Gönül vermez değmelerin
İliklemiş düğmelerin
Çözer Elif Elif diye
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev