Karamehmet'e tahkim şoku

Tahkim mahkemesi Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Yayınlanma: 30.09.2011 - 15:43
Abone Ol google-news

Uluslararası Ticaret Odası'na (UTO) bağlı tahkim mahkemesi, Turkcell'in ortaklarından Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar+faiz tazminat ödemesine karar verdi.

Turkcell'in ana hissedarlarından İskandinav telekom şirketi TeliaSonera tarafından yayımlanan bültende şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, "Hükmedilen tazminat ve faiz, kayda değer bir tutar oluşturmaktadır. Çukurova'nın, önceki tahkim kararlarını yok sayan tutumunu göz önünde bulundurarak, Çukurova'nın zararı tazmin edebilecek mal varlığının olduğu ülkelerde tahkim kararının icrası için derhal harekete geçeceğiz.

Çukurova ile TeliaSonera ve Çukurova ile Altimo arasında ayrı ayrı süren hukuki ihtilafları çözme yönündeki çabalarımızı birleştirme konusunda Kasım 2009'da Rus Altimo ile bir anlaşma imzaladık. UTO tahkim heyetinin kesin kararı ve Doğu Karayip Adaları Yüksek Mahkemesinin Çukurova ile Altimo arasındaki davanın, Altimo lehine yakın zamanda vermiş olduğu karar haklı olduğumuzu gösteren önemli kararlardır. Şimdi kararın icrası için güçlerimizi birleştirerek Turkcell'i gerekenden fazla uzun zamandır etkileyen bu ihtilafın derhal çözüm yolunu arayacağız."


Reuters'ın Çukurova'nın hangi aktifleri için harekete geçecekleri sorusuna Edström, "Hızlı hareket edeceğiz. Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum" yanıtını verdi.
 

Ne olmuştu?

Turkcell'de dolaylı olarak yaklaşık yüzde 37 payı olan TeliaSonera, Mart 2005'te Çukurova'nın, geriye kalan Turkcell Holding hisselerini 3.1 milyar doları karşılığında TeliaSonera'ya satması yönündeki anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın sonucu TeliaSonera'nın Turkcell'deki doğrudan ve dolaylı hissedarlığı yüzde 37.3'ten yüzde 64.3'e yükselecekti.

Anlaşmayla ilgili anlaşmazlıktan kaynaklanan hukuki süreçte tahkim heyeti daha önce 2007 ve 2009 yılında karar almıştı.

tahkim mahkemesinin tazminat kararının TeliaSonera'nın Cenevre'de Mayıs 2005'te başlattığı tahkim yargılaması sonucunda verildiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler