Kayyım protestoları sürüyor

Diyarbakır, Mardin ve Van’da HDP’li üç belediyeye atanan kayyımların ardından başlayan protestolar dün 8. gününde devam etti.

Yayınlanma: 26.08.2019 - 22:09
Abone Ol google-news

Gece gürültü ve ışık eylemiyle başlayan protestolar, sabah yerini yine oturma eylemine bıraktı. Dün Lise Caddesi üzerinde aralarında Mızralkı ve HDP’li milletvekilleri Garo Paylan, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Musa Farisoğulları, Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK üyesi Beycan Taşkıran’ın da bulunduğu bir grup, oturma eylemi başlattı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görülürken, eylemde sık sık “Susmuyoruz, korkmuyoruz” sloganları atıldı. “İrademe dokunma” pankartı açan grup adına yapılan açıklamada, “Uygulanan bu zorbalıkla Kürtlere legal sivil siyaset yapma yolunun kapatılması planı olduğu açıktır. Çok iyi bilinmelidir ki bu plana izin vermeyeceğiz. Meşru zeminde bu planı bozacağız” ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır belediyesine atanan kayyım Cumali Atilla’nın genel sekreteri Muhsin Eryılmaz, yeni dönemde de kayyım Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından genel sekreter görevine getirildi. Eryılmaz, Mızraklı döneminde istifası istenmek üzere defalarca göreve davet edilmiş, ancak 5 ay boyunca sürekli rapor alarak işe gelmemişti.

Mardin’de abluka
Mardin’de HDP’li çok sayıda vekilin de aralarında bulunduğu bir grup, Karayolları Parkı’nda bir araya geldi. Kısa bir süre sonra zırhlı araçlarla parka gelen çok sayıda polis, milletvekillerinin bulunduğu alanı kalkanlarla çembere aldı. Bu sırada eylemi çekmek isteyen gazeteciler zorla çemberin dışına çıkarılarak görüntü almalarına izin verilmedi. HDP’li vekiller, gazetecilerin eylemi takip etmesinin engellenmesinin anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. Gazetecilerin engellenmesi üzerine HDP’li milletvekilleri, kendi açıklamalarını sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayımladı. Van’da da HDP’li Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, 7’si Tüm Bel-Sen üyesi toplam 8 kişiyi açığa aldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Kurulu üyesi Selim Sadak dün, ifade vermek üzere gittiği Diyarbakır Adliyesi’nde gözaltına alındı. Sadak’ın buradan emniyet müdürlüğüne götürüldüğü belirtildi. Sadak, HDP’nin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Urfa’nın Viranşehir ilçesinde düzenlediği mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınmıştı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile 12 Mart’ta tutuklanan Sadak, 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ara duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler