KCK, AKP-CHP koalisyonuna HDP desteği için şartlarını açıkladı

Bayık: Meclis devreye girmeli, tahkim edilmiş ateşkes yapılmalı, Önder Apo özgür koşullarda müzakere yürütmeli

Yayınlanma: 23.06.2015 - 19:25
Abone Ol google-news

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, çözüm süreci ve koalisyon tartışmalarını değerlendirdi. Bayık olası AKP-CHP koalisyonunda HDP'nin dışarıdan deste verip vermeyeceğine ilişkin olarak, "Bu olur mu, olmaz mı ayrı bir konu. Zaten HDP ‘ilkelerimiz kabul edilirse’ demiştir ve HDP’nin ilkeleri de bellidir. Bunlar, tahkim edilmiş ateşkestir" dedi. "Önder Apo baş müzakerecidir" diyen Bayık, "Koalisyon böyle bir yaklaşım gösterirse elbette HDP içinde de yer alabilir, dıştan da destekleyebilir" ifadelerini kullandı.

ANF'ye konuşan Bayık'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Özgürlük koşulları şart’

Artık eskisi gibi süreci yürütmek mümkün değildir. Önder Apo’nun özgür koşullarda müzakere yapmadığı bir görüşmeyi kabul edemeyiz. Meclis devreye girmeli, tahkim edilmiş ateşkes yapılmalı, Önder Apo özgür koşullarda müzakere yürütmeli.

‘HDP’nin rolü tarihidir’

Erken seçim ‘Biz bu halkın iradesini tanımıyoruz’ anlamına gelir. Hedefi çözüm ve demokratikleşme olmayan bir koalisyon savaş koalisyonu olur. HDP, çözüm ve demokratikleşme üzerine kurulu bir koalisyona destek vereceğini zaten açıkladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür koşullarda müzakere yapmadığı bir görüşmeyi kesinlikle bir çözüm süreci olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Bayık, Türkiye’nin demokratikleşmesi için özgür müzakere koşullarının hemen oluşturulması gerektiğini söyledi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Demokratik Çözüm Süreci ve koalisyon tartışmalarına ilişkin ANF’ye değerlendirmede bulundu. Seçimlerde halkın iradesini ortaya koyduğunu ve bu iradenin doğru okunması gerektiğini belirten Bayık, “Bu irade şu anlama gelir: Artık eski anlayışla, zihniyetle, politikalarla Türkiye’yi yönetmek mümkün değildir. O zaman yeni bir zihniyet, anlayış ve tutumla Türkiye’yi yönetmek gerekmektedir. Yoksa eskinin tekrarı halkın iradesine saygısızlıktır” dedi.

Erken seçim AKP projesi

Erken seçim yapmanın ise “Biz bu halkın iradesini tanımıyoruz” anlamına geldiğinin altını çizen Bayık, “Kaldı ki, koalisyonlar kötü bir şey değildir. Koalisyonlar demek bir uzlaşma demektir; uzlaşma arayışı demektir. Farklı toplulukların iradesine saygı demektir. AKP ise ne yaptı geçmiş dönemde? Ben yüzde elli oy aldım dedi, kendi yüzde ellisinin hassasiyetlerini dikkate aldı, diğer yüzde elliyi dışladı. Tabii bunun demokrasi anlayışı, demokratik zihniyet olmadığı açıktır. Bu açıdan koalisyon olmak, farklı toplulukların taleplerini de anlamak, onların ne dediğine kulak vermektir. Türkiye zaten bugüne kadar böyle yaklaşmadığı için iç ve dış politikada tıkanmıştır” dedi. Erken seçimin AKP’nin projesi olabileceğini vurgulayan Bayık, “AKP hep böyle, geçmişten beri beni tek başıma iktidar yapın, bana 300-400 milletvekili verin, bana padişah yetkisi verin, bana kral yetkisi verin, führer yetkisi verin, önümde hiçbir engel tanımadan bu ülkeyi idare edeyim dedi. Tek başıma iktidar olmasam istikrarsızlık gelir dedi. AKP için iktidarda kalmak için her yol mubahtır. Seçimden önceki bombalama da bir AKP projesiydi. Ya bizzat yaptırmıştır, ya da bilerek önlememiştir. Yüzlerce ölü çıksın ve böylelikle seçim iptal etsin düşüncesinde olmuştur” dedi.

HDP ile koalisyon mümkün değil

Olası bir AKP-MHP koolasiyonun, açıktan açığa Kürt halkına karşı bir savaş politikasının başlatılması anlamına geldiğini aktaran Bayık, “Bir AKP-HDP koalisyonunun olması da çok zordur. İmkansız düzeyinde bir zorluğu ifade etmektedir. Çünkü AKP’nin bugüne kadarki siyasi anlayışıyla, topluma bakışıyla, farklı etnik ve inanç topluluklarına bakışıyla, yine Kürt halkına yaklaşımıyla HDP’nin bir koalisyon kurması mümkün değildir. Çünkü seçimden önce AKP’nin esas düşüncesini ortaya koyan Erdoğan, ‘Kürt sorunu da yoktur, masa da yoktur, taraf da yoktur, izleme heyeti de yoktur’ diyerek bir Kürt politikası olmadığını ortaya koymuştur. Nitekim Dolmabahçe’de olduğu gibi bir ortak deklarasyon yayınlama ve somut adımlar atılma sürecine geldiğinde ‘böyle bir süreç yoktur’ denilmiştir. Böyle bir hükümetle HDP’nin koalisyon yapması mümkün müdür? Mümkün değildir. Kuşkusuz AKP demokratik zihniyette olsa, Kürtlerin, Alevilerin, kadın sorunlarına doğru yaklaşım ortaya koyacağını söylese, bir bütün farklı etnik ve dinsel toplulukların sorunlarını çözeceğini, herkesin kendi kimliği ve kültürüyle özgür ve demokratik yaşama kavuşacağını ortaya koysa tabii ki AKP ile de bir koalisyon olabilir” dedi. Bayık, “Ama bu AKP zaten artık eski AKP olmaz, yeni bir zihniyet ve politikaya sahip AKP olur. Ama AKP’nin böyle olması mümkün müdür? Hem Erdoğan’da somutlaşan söylemleriyle, hem de seçim öncesi HDP’ye yönelik yaklaşımlarıyla, hem Önder Apo’ya, hem de Kürt Özgürlük Hareketi’ne yaklaşımıyla ve seçim sonrası tutumlarıyla AKP Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümünde rol alacak bir parti olmadığını açıkça göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler