KCK istedi, HDP açıkladı: ‘İç Güvenlik’ değişecek

Tarihi Dolmabahçe açıklamasını ‘büyük fırsat ve şans’ olarak değerlendiren KCK, ilk samimiyet göstergesi olarak hükümetten İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmesini istedi. Heyetler oluşturularak müzakereye geçilmesi gerektiğini belirten KCK, Öcalan ile görüşme talebinde de bulundu.

Yayınlanma: 01.03.2015 - 23:20
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde Dolmabahçe’de hükümet ve HDP heyetinin ortak açıklamasıyla aşılan kritik eşiğin ardından TBMM’de görüşmeleri süren İç Güvenlik Paketi’nde de revizyon yapılacak. Hükümetin paketle ilgili öneri hazırlamasını talep ettiği HDP’nin, paketin tamamıyla ilgili önerilerini hükümete sunmasının ardından Meclis’te kabul edilen maddeler de dahil olmak üzere tekriri müzakere (yeniden görüşme) yöntemiyle pakette pek çok değişiklik yapılması planlanıyor.

Abdullah Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma konusunda olağanüstü kurultay çağrısının hükümet ve HDP’nin ortak açıklamasıyla Dolmabahçe’de duyurulmasının ardından süreçte taraflar arasında kırılma yaşanmasına neden olan İç Güvenlik Paketi’nde de değişikliklerin yapılması gündeme geldi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri yaklaşık 15 gündür devam eden toplam 132 maddeden oluşan İç Güvenlik Paketi’nin kabul edilen maddeleri de dahil olmak üzere paketin geneli üzerinde değişiklik yapılacak.

 

İzleme heyeti üyeleri ortaklaşa belirlenecek

Süreçteki tarihi ortak açıklamanın ardından AKP hükümeti HDP’den İç Güvenlik Paketi’yle ilgili önerilerini sunmasını talep etti. Bu kapsamda HDP bünyesinde oluşturulan komisyon, İç Güvenlik Paketi’nin tamamıyla ilgili değişiklik içeren öneriler konusunda çalışma başlatırken komisyonun özellikle paketin polise olağanüstü yetkiler veren düzenlemeleriyle vali ve kaymakamlara yargı yetkisi tanıyan birinci bölümüne yönelik yumuşama ve değişiklik içeren öneriler hazırlayacak.

TBMM’de ilk 33 maddesi kabul edilmesine karşın HDP’nin hazırlayacağı önerilerde söz konusu 33 maddeyle ilgili değişiklikler de yer alacak. Bu sırada TBMM’de paketin görüşmelerine devam edilecek, HDP’nin önerileri kapsamında pakette kabul edilen maddeler tekriri müzakere yöntemiyle yeniden görüşülerek değiştirilecek.

 

İzleme heyeti üyeleri ortaklaşa belirlenecek

Süreçte denetleme ve tarafları izleme görevini üstlenecek izleme heyetinin üye sayısıyla ilgili farklı görüşler öne çıkarken, heyette görev yapacak isimler konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Edinilen bilgiye göre İmralı’da tarafların müzakere görüşmeleri aşamasında görev yapacak izleme heyeti üyeleri hükümet ile HDP arasında yapılan ortak çalışmayla belirlenecek. Bu kapsamda hem hükümet hem de HDP kanadında heyette görev yapacak isimler konusunda öneriler bulunuyor. Heyetin 16 kişi ya da 10 kişiden oluşacağı belirtilirken, heyet üyelerinin toplumun tüm kesimlerinin ortak vicdanına seslenebilecek ve partiler üssü isimlerden oluşacağı belirtiliyor.

 

Öcalan için formül arayışı

İmralı’da 10 madde üzerinde yapılacak müzakerelerin ardından PKK’nin nisan ayında toplanması beklenen olağanüstü kongresine Abdullah Öcalan’ın katılımı beklenirken, bunun mektup, telekonferans ya da doğrudan kongreye katılmayla olup olmayacağı konusunda farklı senaryolar dile getiriliyor. KCK yönetiminin Öcalan’ın kongreye doğrudan katılmasını talep ettiği belirtilirken, hükümet kanadında bu konuda çekinceler bulunuyor. Bu kapsamda mektup aracılığıyla kongreye talimat ve açıklamalar göndermesi beklenen Öcalan’ın telekonferans yoluyla da kongreye katılabileceği de dillendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler