Kerem Akça’nın cinsiyetçi açıklamasına tepkiler dinmiyor: ‘Özür istiyoruz’

Sinema yazarı Kerem Akça’nın cinsiyetçi ifadeler içeren sosyal medya paylaşımına Akay, Özge, Alper ve Baş gibi yönetmenler ve yapımcılar bir açıklamayla tepki verdiler ve ‘özür istiyoruz’ dediler.

Yayınlanma: 23.04.2018 - 21:43
Abone Ol google-news

Sinema yazarı Kerem Akça’nın İstanbul Film Festivali’nde en iyi film seçilen “Borç” filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu ve Ulusal Yarışma’nın jüri başkanı Pelin Esmer’e yönelik attığı “Yarışmanın en zayıf halkası ‘Borç’a verilen ödül, Gökhan Tiryaki’siz bir hiç olduğunu kariyeri boyunca ispatlayan Pelin Esmer’in yeni Pelin Esmer’ler yaratma çabası olarak algılanabilir” şeklindeki tweet’e tepkiler gelmeye devam ediyor. Sinemacı 150 kadının “Sinema yazarlarının ayrımcılığından, tacizkâr dilinden usandık” açıklamasından sonra şimdi de yönetmen ve yapımcılar bir metin yayımlayarak Akça’nın özür dilemesini istediler.

Ali Aydın, Aslı Özge, Belma Baş, Can Kılcıoğlu, Çiğdem Köreken, Çiğdem Vitrinel, Dersu Yavuz, Doğa Kılcıoğlu, Emel Emine Balcı, Emin Alper, Emre Akay, Enis Köstepen, Hakkı Kurtuluş, Haşmet Topaloğlu, Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran, Melik Saraçoğlu, Mete Gümürhan, Nadir Öperli, Nuriye Bilici, Orhan Eskiköy, Özcan Alper, Ramin Matin, Serkan Acar, Seyfettin Tokmak, Seyhan Kaya, Tolga Karaçelik, Ümit Köreken, Ümit Ünal ve Yoel Meranda’nın imzaladığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“2017 yılında Adana Film Festivali Uluslararası Program Direktörlüğü yapan, sinema yazarı Kerem Akça’nın 37. İstanbul Film Festivali sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kadın sinemacılara yönelik cinsiyetçi, hakaret içeren sözler yer almıştır.

Bizler söz konusu metni kınıyor ve yazarının tüm sinemacılardan açık ve net bir şekilde özür dilemesini talep ediyoruz. Bu nefret üslubuyla ilk kez karşılaşmıyoruz, ama artık son bulsun istiyoruz. Bundan sonra, kimden gelirse gelsin, aşağıda imzası bulunan yönetmenler ve yapımcılar olarak benzer saldırılara, hakaret ve iftiralara sessiz kalmayacağımızı bu vesileyle duyururuz.”

SİYAD: Gereken yapılacak

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) de tepkiler üzerine bir açıklama yaparak, üyesi olan Kerem Akça için en yakın genel kurulda gerekenin yapılacağını ifade etti. SİYAD açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Eleştirinin en sert olanını yapmak da eleştirmenin en doğal hakkıdır ancak eleştiri asla hakaret olamaz; cinsiyetçi, ırkçı, emek düşmanı ve benzeri söylemler sert eleştiri kapsamında değerlendirilemez... Özellikle kadın düşmanlığının bu kadar sıradanlaştırıldığı ve meşru görüldüğü bu ortamda bu tür ayrımcı ve cinsiyetçi söylemleri hafife almak toplumsal sorumluluğa aykırıdır. Derneğimizin en yakın genel kurulunda, bundan böyle sinema yazınının ayrımcı söylemlerden arınması için gerekli adımları atmak üzere konuyu ciddiyetle ele alıp tartışacağımızı kamuoyuna arz ederiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler