Kılıçdaroğlu: Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu referandum sonrası düzenlenen ilk grup toplantısında konuştu. "YSK, üstüne düşen görevi yapmamıştır. YSK, gücünü halktan, hukukun üstünlüğünden değil belli bir siyasi otoriteden almaktadır" diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını "Üsküdar'a geçen çalınan atını geri alan Köroğludur. Tarih çalınan atını geri alan Köroğlu'nu yazar, hırsızları yazmaz" sözleriyle bitirdi.

Yayınlanma: 18.04.2017 - 13:41
Abone Ol google-news

<video:723289>

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında konuştu. "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları ile kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Sandığa giden bütün vatandaşlarıma en içten sevgilerimi sunup yürekten kutluyorum. Demokrasiyi oyladık. Tek adam rejimi mi parlamenter demokratik sistem mi? Bütün vatandaşları sandığa gitmeleri için ikna etmeye çalıştım. Bu referandumun nasıl yapılacağını ben de yasa da belirleyemez. Nasıl yapılacağını anayasa belirliyor. Bu referandum gerçekten de anayasanın öngördüğü kurallar için de mi yapıldı? Ben de siz de oy kullanan herkes de çok iyi biliyor ki anayasada öngörülen bu kurallara göre halk oylaması yapılmadı. Bütün baskılara rağmen oyumuzu kullandık. Eşit olamayan koşullarda bir referandum yapıldı. Bütün vatandaşlarımın vicdanına sesleniyorum. Hangi partiden olursa olsun, elinizi vicdanınıza koyup düşünün. Evlatlarınızın başı için düşünün. Bu referandum adil bir referandum muydu?" diye sordu. 

"BİR TEHDİT UNSURU OLARAK DEVLET HALKIN KARŞISINA ÇIKTI" 
Kılıçdaroğlu, "Devletin bütün bürokratlarını kullandılar. Valilileri, kaymakamları, savcıları kulandılar. Bir tehdit unsuru olarak devlet halkın karşısına çıktı.  Devletin bütün mali imkânlarını kulandılar. Uçaklarını, televizyonlarını, forslarını her şeyi kullandılar. Buna rağmen yolamadık yolumuza devam ettik.  Gak dedikçe para gug dedikçe para harcadılar her türlü parayı harcadılar" dedi. 

"HAVUZ MEDYASININ TEK TARAFLI YAYIN YAPMASINA İMKAN SAĞLADILAR" 
"Hayır bitmedi daha yeni başlıyor" sloganları atılan salonda konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, "OHAL uygulamasından yararlanarak kanun çıkardılar. Özelikle havuz medyasının tek taraflı yayın yapmasına imkan sağladılar. Devletin televizyonu dışında aşağı yukarı bütün televizyon kanalları kendileri için çalıştı. Buna rağmen direndik 'Hayır' oyunu verdik" dedi. 

"ÖZEL ANKETÖRLER TUTTULAR. 'YÜZDE 60 EVET OYU ÇIKACAK' DİYE" 
Kılıçdaroğlu, "Evet için devlet hayır için millet kampanyasına dönüştü. Bizim elimizi kolumuzu bağlamaya çalıştılar. Özel anketörler tuttular. 'Yüzde 60 evet oyu çıkacak' diye. Sandığa gitmeleri engellemek için" dedi. 

"BU BAŞARI TEK BAŞINA CHP'NİN BAŞARASI DEĞİLDİR" 
Kılıçdaroğlu, "Yüzde 50'nin üzerinde sandıkta 'Hayır'ı sandıkta ifade ettik. Bu başarı, eğri oturup doğru konuşalım bu başarı tek başına CHP'nin başarası değildir. Bu başarı demokrasiyi savunana herkesin ortak başarısıdır. Saadet Partililere, Vatan Partisi'ne, ÖDP'nin genel başkanı ve üyelerine bütün üst düzey yöneticileri hapiste olmasına rağmen HDP'nin doğu, güneydoğuda yaşanan bütün baskılara, acılara rağmen 'hayır' oyunu kullanan bütün vatandaşlarıma, Demokrat Parti genel başkanı ve üyelerine, Anavatan Partisi, Doğruyol Partisi bütün bunlara teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu. 

"TÜRKİYE'NİN BEKASINI HER ŞEYİN ÜSTÜNDE TUTAN ÜLKÜCÜLERE VE MİLLİYETÇİLERE YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM" 
Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin bekasını her şeyin üstünde tutan ülkücülere ve milliyetçilere de yürekten teşekkür ediyorum.  Bir ülkü etrafında hepimiz birleştik. Türkiye'nin bekası, demokrasi için. Gerçekten de bir tarih yazdık. Demokrasi tarihi, destanı hep birlikte yazdık bu destanı" dedi. 

"YSK ÜYELERİ SİZE MİLLETVEKİLLİĞİ SÖZÜ MÜ VERİLDİ ANAYASAYI ÇİĞNİYORSUNUZ?" 
Kılıçdaroğlu, "YSK yasaları çiğnemiştir. YSK üstüne düşüne görevi yapmamıştır. YSK, gücünü halktan, anayasadan değil belli bir merkezden, siyasi otoriteden almaktadır. Bu güç güç değildir. Demokrasiye aykırıdır. Maç ortasında kural değişirse, o maçın meşruiyeti olmaz. Şaibeli maçtır. Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir. Bu seçimin mühürü yoktur. 24 milyon oyun namusu için bugün başvuruyoruz.

Diyarbakır’dan bir vatandaşım aradı, onun ifadesiyle “Sayın Kılıçdaroğlu siz neden bir şey demiyorsunuz? Eski bir savcı “Ey YSK üyeleri sizlere milletvekili sözü mü verildi” Ben de sorayım, ey YSK yöneticileri size milletvekili sözü mü verildi, siz anayasayı yasaları çiğniyorsunuz? 

"ANAYASA MAHKEMESİ, MÜHÜRSÜZ OY PUSULASI VE ZARF İLE KULLANILAN OYLAR GEÇERSİZ SAYILIR DİYOR" 
Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi, mühürsüz oy pusulası ve zarf ile kullanılan oylar geçersiz sayılır diyor. YSK şimdi geçerli diyor. Meclis'i zaten takmıyorum diyor. Beni buraya getiren siyasi iradeye bakarım diyor. Sen öyle kararı veremezsin kardeşim. O koltuklardan inecekseniz aşağıya indereceğiz sizleri" diye konuştu. 

"BU SEÇİMİN MÜHÜRÜ YOK MİLLİ İRADE TECELLİ ETMEMİŞ SABOTE EDİLMİŞTİR" 
Kılıçdaroğlu, "Bu seçimin mühürü yok milli irade tecelli etmemiş sabote edilmiştir. Sabote edenler de birilerinden talimat alan kendisine yargıç diyenlerdir" dedi. 

VİDEO- Kılıçdaroğlu'ndan çok sert Adil Gür tepkisi

"SALDIRIYA UĞRADIK, KURŞUNLANDIK, BIÇAKLANDIK DEMOKRASİ İÇİN SES ÇIKARMADIK"
CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu, "Hepimiz demokrasi için çalıştık. Kucaklayıcı bir dil kullandık gece gündüz çalıştık. Saldırıya uğradık, kurşunlandık, bıçaklandık ses çıkarmadık. Sırf demokrasi için. 'Kılıçdaroğlu dilini değiştirdi tuzak kuruyor' dediler. Dilim dün neyse bugünde aynı. Hiç kimseye zulüm yapmadık. Ötekileştirmedim kimseyi. Bir destan yazdık. Bu destanın sahibi ben değilim. Sahibi sizlersiniz. Yürekten teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"MEŞRUİYETİ TARTIŞMALI OLAN BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ REFERANDUMA GÖTÜRDÜK"
Kılıçdaroğlu, "Meşruiyeti tartışmalı olan bir anayasa değişikliğini referanduma götürdük. Demokrasiyi reddeden bir anayasa değişikliğinin meşruiyeti olmaz" dedi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR AMA MEŞRUİYETİ TARTIŞMALI OLACAKTIR"
Kılıçdaroğlu, "Demokrasiyi red eden bir anayasa değişikliği olamaz. Yürürlükte olabilir ama meşruiyeti tartışılır. Örnek 1982 anayasası. 1982 anayasası hala yürürlükte. Maddeleri değişti yürürlükte maddelerini evet, hayır diyenler de tartışıyorlar. Bu anayasa değişikliğinin meşruiyeti tartışmalıdır. Demokrasiyi yok eden bir anayasa değişikliği olamaz. Yürürlükte olabilir ama meşruiyeti tartışmalıdır. Hep tartışmalı olacaktır.
Bugün bu baskı anayasasına hayır diyenlerin oranı yüzde 50'nin üzerindedir" dedi.

"'YSK'YI UYARDIM. 'REFERANDUMUN MEŞRUİYETİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYORSUNUZ' DEDİM"
YSK'nın referandumda aldığı kararlara değinen Kılıçdaroğlu, "Referandum sonrası hepimiz evdeyiz. Bir haber geldi. YSK mühürsüz oy pusulası ve zarfları geçerli sayacak diye. Akşama doğru genel merkezde bir basın toplantısı yaptım ve YSK'yı uyardım. 'Referandumun meşruiyetine gölge düşürüyorsunuz, kanuna aykırı bir düzenleme yapıyorsunuz' diye. O gün başka açıklama yapmadım. YSK aldığı karardan geri döner diye. Belli bir siyasi otoriten alınan güç güç değildir demokrasiye ihanettir" açıklamasında bulundu.

"HAKİM CÜBBESİNİ ÇIKARIP O BİNADAN AYRILIN"
Kılıçdaroğlu, "Üzerinde sandık kurulu ve ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır. Siz hangi hakla, hangi ahlakla bunu geçerli sayarsınız. Seçim Kanunu 101. madde; arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir. Bunu anlamamak için aptal olmak lazım diyor vatandaşın biri. Siz 11 kişi sizi oraya getiren iradenin temsilcisi olarak görüp kararlarınızı ona göre mi veriyorsunuz? Bizi buraya getiren iradenin arzusuna göre karar veriyoruz diyorsanız hakim cübbesini çıkarıp o binadan ayrılın" diye konuştu.

"11 KİŞİ KENDİNİZİ NE SANIYORSUNUZ DA TBMM'NİN ÜZERİNDE BİR GÜÇLE KENDİNİZİ KONUMLANDIRIYORSUNUZ"
Kılıçdaroğlu, "Siz 11 kişi kendinizi ne sanıyorsunuz da TBMM'nin üzerinde bir güçle kendinizi konumlandırıyorsunuz. Bu referandum şaibeli, şaibeyi besleyen de YSK'dır. Kanunda bu kadar açık hükümler varken bunlar geçerli olabilir diye karar alıyorlar. Bu maç ortasında kuralların değiştirilmesidir. Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir, bu seçimin mührü yoktur. YSK Başkanı diyor ki 'oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe seçim geçerlidir.' Oylardaki sahteliği engellemek için zaten bu mühür getirildi. Hala anlayamadın mı? 2010'da getirildi. Gerekçe üretiyorlar. Karar henüz yayınlanmış değil. Gerekçelerini kimse bilmiyor" ifadelerini kullandı.

"24 MİLYONUN NAMUSU İÇİN BAŞVURUYORUZ"
Kılıçdaroğlu, "24 milyon oyun namusu için bugün başvuruyoruz" dedi.

"SABOTE EDENLER DE BİRİLERİNDEN TALİMAT ALAN VE KENDİSİNE YARGIÇ DİYENLERDİR"
Mühürün önemine değinen Kılıçdaroğlu, "Mühür aynı zamanda bir güvencedir. Siz bu gerçekleri reddederek mühürsüz oy pusulası ve zarfları kabul ediyorsunuz. Bunu bir kişinin arzusuna göre yapıyorsan sen hakim değilsin. Hz. Peygamberimiz de kendisinden önceki peygamberleri tasdik eden peygamber olarak nitelendirilir, mühür bu kadar önemlidir. Şimdi ben mühürü saymıyorum diyeceksiniz. O nedenle bu seçimin adı mühürsüz seçimdir. Burada milli irade tecelli etmemiştir. Sabote edenler de birilerinden talimat alan ve kendisine yargıç diyenlerdir" diye konuştu.

"BU SEÇİMİN MÜHÜRSÜZ OLDUĞUNU BÜTÜN DÜNYA KABUL EDECEK"
Kılıçdaroğlu, "Bu seçimin mühürsüz olduğunu herkes kabul edecek. Bütün dünya kabul edecek. Bu seçim mühürsüz seçimse söyleyecek söz bitmemiştir. Mühür yoksa sözümüz bitmemiştir" dedi.

"ÜSKÜDAR'A GEÇEN ÇALINAN ATINI GERİ ALAN KÖROĞLU'DUR"
Kılıçdaroğlu, "Üsküdar'a geçen çalınan atını geri alan Köroğlu'dur, bunu kimse unutmasın. Tarih çalınan atını geri alan Köroğlu'nu yazar. Tarih atı çalan hırsızları asla yazmaz" dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler